Macaristan Akasya İncelemesi-2/5 Mart 2023

İklim değişikliği dünyamızı ve insanlığı çok değişik şekillerde etkiliyor. Kuraklık, sel, orman yangınları bunlardan bir kısmı.

İklim değişikliğine uyum ve zararlarının azaltılmasında en etkin araçlardan birisi ormanlar, ağaçlar ve ormancılık.

Şu çok açık bir gerçek gelecekte odunun rolü ve önemi sanayi devrimi öncesine dönecek. Bu noktada “hızlı gelişen tür” ağaçlandırmaları öne çıkıyor. Gelecek ormanda ise ormancılığın geleceği hızlı gelişen tür ağaçlandırmalarında.

Bu amaçla akasya konusuna özel önem veriyorum. Bu çerçevede 2-5 Mart 2023 tarihlerinde Silvanus Forestry‘ nin davetlisi olarak Macaristan’a gittim.

Ankara-Sabiha Gökçen-Budapeşte üzerinden, 2 Mart 2023 Perşembe saat 14:20 civarında havaalanına ulaştık. Silvanus Forestry’den Marton Nemeth bizi bekliyordu. Beraberce Arundo Bioenerjy isimli firmayı ziyarete gittik.

Burada laboratuvar müdürü Melinda Tóth-Szabó bize yaptıkları çalışmaları anlattı. Doku kültürü ile turbo obelisk isimli akasya klonunun çoğaltılmasını inceledik. Ayrıca arundo Kargı (Arundo donax) bitkisinin nasıl çoğaltıldığını da gördük.

Laboratuvar incelemesinden sonra Crowne Plaza Budapest‘e geçtik. Akşam yemeğini şehre hakim bir mekanda yedik.

3 Mart 2023 Cuma oldukça yoğun bir program oldu. Sabah sekizde yola çıktık.

Önce Tapioszele bölgesindeki 5 yıllık akasya ağaçlandırması alanını inceledik.

Ardından Csemo’daki akasya-kavak deneme alanlarını gördük.

Öğle yemeğini oldukça otantik bir mekanda ikram ettiler.

Ardından Lajosmizse Tanyacsarda’da yol kenarındaki ağaçlandırmaları gördük. Devamında Hungaroplant nursery’ i inceledik. http://www.hungaroplant.hu/

Gün bitmeden önce Budapeşte yakınındaki fidan teşhis alanını gezdik.

3 Mart’taki geziye Ildiko Jordaki tercümanlık yaptı. Silvanus Forestry teknik ekibinden Dr. Kalman Pogranyi de bizimle oldu.

4 Mart 2023 Cumartesi günü otelde kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptık.

5 Mart 2023 Pazar günü ise kısa bir şehir turundan sonra yurda döndük.

Bu vesile ile 2005 yılında Macaristan’a yapılan bir teknik gezinin raporunu da buradan paylaşmak istiyorum. Bu rapora ulaşmada verdiği destek nedeniyle Emekli Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker kardeşime teşekkür ediyorum.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]