UNFF’ten HLPF’a mektup

Birlşemiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi ev sahipliğinde 10-19 Temmuz 2023 tarihlerinde New York’ta düzenlenecek olan “Sürdürülebilir Kalkınma Üst Seviye Politik Forumu- The High-level Political Forum on Sustainable Development (HLPF” https://hlpf.un.org/2023 oldukça önemli bir toplantı.

Bu HLPF hazırlık için BM hem ülkelere, hem de ilgili BM kurumlarına davet mektubu gönderdi.

Bu mektuba cevaben biz de UNFF Bürosu olarak aşağıdaki mektubu ve ekindeki belgeyi hazırlayıp 28 Şubat 2023 tarihinde ECOSOC Başkanı Lachezara Stoeva‘ ya ilettik.

Mektup ekindeki belgede yer alan hususlar kısaca şöyle:

Birleşmiş Milletler Orman Forumu (UNFF), Birleşmiş Milletler Ormanlar Stratejik Planının-2017-2030 (UNSPF) uygulanmasının ve Küresel Orman Hedeflerine (GFG’ler) ulaşılmasının izlenmesi ve gözden geçirilmesinden sorumlu hükümetler arası organ olarak hizmet eder ve böylece 2030 Gündeminin uygulanmasında ormancılık faaliyetlerinin hızlanmasını destekler.

UNFF, UNSPF’nin uygulanmasını ilerletmede her düzeydeki tüm ortakların ve paydaşların katılımıyla ormanlarla ilgili sorunları bütüncül ve entegre bir şekilde ele alır.

Birleşmiş Milletler Ormanlar Stratejik Planının vizyonu, ilkeleri ve taahhütleri, 2030 Gündemi ve 17 SKH’si ile uyumludur. SDG’ler gibi, UNSPF’nin Küresel Orman Hedefleri (GFG’ler) de birbiriyle bağlantılıdır ve sürdürülebilir orman yönetiminin ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarını bütünleştirir. GFG’lerin başarılması, SKH’lerin yanı sıra Kunming-Montreal Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi ve Paris Anlaşması gibi ormanla ilgili diğer uluslararası araçlara, süreçlere, taahhütlere ve hedeflere yönelik ilerlemeyi teşvik edebilir ve hızlandırabilir.

UNFF’nin önümüzdeki on sekizinci oturumunda (UNFF18, 8-12 Mayıs 2023), 2023’te HLPF tarafından derinlemesine incelenmekte olan GFG’ler ile hedefler ve SDG’ler arasındaki bağlantılar da dahil olmak üzere UNSPF’nin uygulanmasına ilişkin teknik tartışmalar yapılacak.

UNFF18, Uluslararası Orman Düzenlemesinin hedeflerine ulaşmadaki etkinliğine ilişkin 2024 ara dönem değerlendirmesi için yapılan hazırlıklara ilişkin güncellemeyi de dikkate alacaktır.

UNFF18 hakkında daha fazla bilgi şu adresteki UNFF web sitesinde mevcuttur: https://www.un.org/esa/forests/forum/index.html.

Bu giriş kısmından sonra;

Orman ve Su- SDG6

Orman ve Enerji-SDG7

Orman ve endüstri, innovasyon ve altyapı-SDG 9

Orman ve sürdürülebilir şehirler ve toplumlar- SDG 11′ e dair görüşlerimizi ilettik.