TÜRKSAT Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı:Gökler şimdi daha yakın- 18-19 Ekim 2023

TÜRKSAT kısmen aşina olduğum bir kurum/şirket . 2007-2011 yılları arasında Orman Genel Müdürlüğünde iken yakın işbirliği içinde çalıştık.

Orman Genel Müdürlüğünün bütün uygulamalarını dijitalleştirmeyi hedefleyen ORBİS Projesini beraber kurguladık. Şu anda bir çok kamu kurumunun kullandığı “BelgeNet” in geliştirilmesinde beraber çalıştık.

Yıllar sonra TÜRKSAT’a değinme gerekçem 18-19 Ekim 2023 tarihlerinde Ankara ATO-Congresium’da düzenlenecek ‘Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı’ ve fuar etkinliği. https://simdi.turksat.com.tr/

TÜRKSAT yönetimi son derece vizyoner bir bakışla bu etkinliğin dünya standartlarına göre raporlanmasını planlamış.

Raporlama konusu, daha doğrusu her hangi bir etkinliğin geşmişi ve geleceği ile planlanması yıllardır emek verdiğim bir konu. Birleşmiş Milletlerde Genel Sekretere bağlı olarak çalışan “Genel Kurul ve Konferans Yönetimi Dairesi Başkanlığı-the Department for General Assembly and Conference Management” https://www.un.org/dgacm/en yıllardır ilgi ile takip ettiğim bir birim.

Ayrıca Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü- The International Institute for Sustainable Development (IISD) https://www.iisd.org/ tarafından gerçekleştirilen bir proje kapsamında hayata geçirilen “Dünya Müzakereleri Bülteni-Earth Negotiations Bulletin” https://enb.iisd.org/ çok önemli bir görev ifa ediyor. Bilene ve anlayana tabi ki.

Konuya dönersek; https://simdi.turksat.com.tr/ ve https://www.linkedin.com/company/simdiyakin/ sayfalarını detaylıca gözden geçirdim.

Anasayfada etkinliğin hedefi ve genel konsepti açıklanmış. Burada yer alan “çalıştay sonunda katılımcı görüşlerini özetleyen, ülkemizin yakın yörünge ve küp uydu teknolojileri kapsamında tavsiyeleri ve sonraki programlarda ele alınması öngörülen başlıkları da içeren bir sonuç bildirgesi hazırlanması hedeflenmektedir” ifadesi bizim açımızdan son derece önemli.

Program bölümü henüz geliştirilme aşamasında. 1 Ekim 2023 itibariyle belirlenen panel/çalıştay başlıkları aşağıdaki gibi:

1- Türkiyenin Küp uydu deneyimleri

2- Takım Uydular: Bileşenler, Fırsatlar ve Zorluklar Bölüm 1:Uzaktan algılama ve yer gözlem uygulamaları

3- Uzay Durumsal farkındalık ve Tehditler

4- Takım Uydular: Bileşenler, Fırsatlar ve Zorluklar Bölüm 2: Haberleşme &Navigasyon Uygulamaları

5- Yeni Uzay Kavramı ve Gelecek Öngörüleri

6-Uzay Hukukunda Güncel Gelişmeler

7- Fırlatma Konseptleri ve Teknolojileri

8-Yakın Yörünge Uydularının İşletilmesi ve Yer İstasyonları

Bu panellerde konuşmacı olarak yer alacak uzmanlar da yavaş yavaş şekilleniyor. https://simdi.turksat.com.tr/konusmacilar/ Haliyle bu panellerin yerleri, program akışı, moderatörü, icra şekli vs belirlenecek.

Panellerin uygun şekilde izlenmesi ve kayıt altına alınması önemli. Tabi ki her panelin programının netleşmesi lazım. Bu aşamada panelistlerin özgeçmiş ve irtibat bilgilerinin derlenmesi ayrıca geleceğe ait görüşlerinin yazılı olarak alınabilmesi için panelistlere özel bir kayıt formuna ihtiyaç var. Mevcut forumlara bir iki düğme ekleyerek bunları yapmak mümkün.

Bu kapsamda “Katıl” https://simdi.turksat.com.tr/katilimci-basvurusu/ düğmesinin güncellenmesi uygun olacak gibi görünüyor. Buranın “Konuşmacı, Katılımcı ve Firma” olarak güncellenmesi ve kayıt yaptıran herkesi manuel veya otomatik olarak bilgilendirme mesajı/maili gitmesi faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Paydaşlar https://simdi.turksat.com.tr/paydaslar/ bölümünde etkinliğe destek veren kurumlar/firmalar sıralanmış. Buna göre;

İsim Sponsoru: TÜRKSAT

Platin Sponsorlar: aselsan, PLANS

Altın Sponsorlar: Türkiye Uzay Ajansı, TUBİTAK, Türk Havacılık Uzay Sanayi, roketsan

Gümüş Sponsorlar: FERGANİ, PAVO Group, PROFEN, ULAK Haberleşme A.Ş,

Bronz Sponsorlar: GUMUSH, IMPRO, DELTAV, NOVART, ROBOTEYE

Global iletişim ortağı: Anadolu Ajansı

Destekleyen Kuruluşlar: SASAD, TAMSAT

Bu firmalar ve eklenecek diğer firmalara özel bir kayıt formu son derece isabetli olacaktır diye düşünüyorum.

Raporlamanın temelde üç aşaması var. Aslında, düşünilenin aksine işin esas bölümü hazırlık aşamasında tamamlanmış olmalı. Yoksa etkinlik esnasında pek de vakit kalmıyor. Sonrasında kimse kimseyi görmüyor zaten.

Bu çerçevede aşağıdaki gibi bir iş sürecinin uygun olacağını düşünüyorum.

One Response to TÜRKSAT Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı:Gökler şimdi daha yakın- 18-19 Ekim 2023

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]