Türkiye’nin uzay yolculuğu

Bana göre yer bastığımız toprağın üstünde kalan tüm alan uzayı ifade ediyor. Havada uçabilen balonlar, droneler, helikopterler, uçaklar, uydular, roketler, uzay istasyonları diye gidebilen bir sistemden bahsetmek mümkün.

Profesyonel anlamda bilgi edinebilmek için Türkiye Uzay Ajansının https://tua.gov.tr/tr web sayfasını inceledim.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA); uzay ve havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik orta ve uzun vadeli amaçları, temel ilke ve yaklaşımları, hedef ve öncelikleri, performans ölçütlerini, bunlara ulaşmak için izlenecek yöntemler ile kaynak dağılımlarını da içeren stratejik planlar hazırlamakla görevli devlet kuruluşudur

Türkiye Uzay Ajansı günümüzde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı kuruluş olarak hizmet vermektedir.

TUA tarafından “2022-2030 Milli Uzay Programı” hazırlanmıştır. https://tua.gov.tr/tr/milli-uzay-programi

Milli Uzay Programı dünya’daki gelişmeleri dikkate alarak, ülkemizdeki mevcut potansiyeli değerlendirmek  üzere ülkemizin uzay politikaları alanındaki vizyonunu, stratejilerini, hedeflerini ve projelerini, koordineli ve entegre olarak yürütülmesine yönelik hazırlanmıştır.