Semerkant ve Emir Timur

Her Türk vatabdaşı gibi benim gönül dünyamda da Semerkant isminin ve şehrinin ayrı bir yeri var. Timur için yanı şeyi söyleyemem, daha doğrusu söyleyemezdim. Ta ki Semerkant şehrini yakından görene kadar.

Tarihi yeniden yazmak lazım, en azından benim için.

13 Kasım 2023 Pazartesi günü Silk Road Samarkand Congress Center ile başladı şaşkınlığım. Muhteşem ve inanılmaz büyüklükte bir kongre merkezi inşaa etmiş Özbek Hükümeti. Başkanlık özel projesi olduğunu söyledi rehberimiz/meslektaşımız Dildora Aralova.

Aynı gün akşama doğru Semerkant’ ın merkezi noktalarından birisi olan Registan’ ı ziyaret ettik. Registan, Orta Asya Türk mimarlığının nadir örneklerinden biri olup, XV. asırda Emir Timur’un torunu Uluğ Bey tarafından kurulan üç ayrı medresenin bir arada bulunduğu, Semerkant’ın merkezindeki bir meydandır. Buradaki üniversiteler şunlar: Uluğ Bey Medresesi (15. yüzyıl), Şir-Dor Medresesi (17. yüzyıl) ve Tilla-Karı Medresesi (17. yüzyıl).

Devamında Emir Timur’ un türbesini, Gur-i Emir’ i https://islamansiklopedisi.org.tr/gur-i-emir ziyaret ettik. https://tr.wikipedia.org/wiki/Gur-i_Emir

14 Kasım 2023 Salı günü ilk önce İmamı Buhari Hazretlerinin türbesini ve müzesini ziyaret ettik. Doğrusunu söylemek gerekirse İmamı Buharinin Türk olduğunu tam olarak bilip bilmediğimden emin değilim. Burada öğrendim.

Imamı Buhari Hazretlerinin türbesinden sonra, itakadda imamımız olan İmam-I Maturidi Hazzretlerinin kabrini ziyaret ettik. https://islamansiklopedisi.org.tr/maturidi İnanılmaz bir huzur bulduğumu söyleyebilirim.

Ardından Peygamber Efendimizin amcasının oğlu KUSEM b. ABBAS’ın https://islamansiklopedisi.org.tr/kusem-b-abbas kabrinin de olduğu ŞÂH-ı ZİNDE’ yi ziyaret ettik. https://islamansiklopedisi.org.tr/sah-i-zinde

Kusem b. Abbas Peygamber Efendimizi kabre koyan, dolayısı ile onu en son gören sahabe imiş. 675 yılında Semerkant’ ın fethi esnasında şehit olmuş.

Bu ziyaretimiz ile günü tamamladık.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]