MET-15: 2- JICA Combatting Desertification in Uzbekistan – Japan technology, experience andfuture

UNCCD CRIC21 kapsamında 15 Kasım 2023 Çarşamba günü saat 13:00-15:00 arasında “JICA Uzbekistanda Çölleşme ile Mücadele EDiyor: Japon Teknolojisi, Tecrübeleri ve Geleceği” isimli yan etkinliğe katılım sağladık.

Japonya, çölleşmeyle mücadelede uluslararası işbirliği konusunda geniş bir deneyime sahip. Toplantıda Japonya ile işbirliği içinde, çoğunlukla Araldeniz Havzası bölgesindeki ölleşmeyle mücadeleye odaklanan çeşitli işbirliği projeleri gözden geçirildi.

https://www.jst.go.jp/global/english/


Bu projelerden birisi Japon STK’sı OISCA tarafından yürütülen Saxaul (Haloxylon aphyllum) ve Cistanche (Cistanche salsa) ekimi.

OISCA’nın Cistanche teknolojisindeki uzmanlığından yararlanarak Karakalpakstan Ormancılık Ajansı ve Karakalpakstan Tarım ve Agroteknoloji Enstitüsü ile işbirliği halinde kurak ağaç plantasyonları kuruluyor ve küçülen Aral Denizi Havzası’nın tuzlanmış alanlarında toprağı iyileştirme kapasitesi bulunan parazit Cistanche yetiştiriliyor.

Türkiye’de kumlu topraklarda yetişme kapasitesi olan akasyaların köklerindeki mikorizalar buna iyi bir örnek olabilir.

OMO adına söz alan İsmail Belen Başkanımız Hasan Türkyılmaz ve ekibini tanıttı. Ayrıca FAO ile işbirliği halinde FAOSEC Bölgelerinde yürüttüğümüz çalışmalardan bahsetti. Çölleşme ile Mücadele açısından son derece faydalı ve önemli olan “Orta Asyada Yerli Ağaç Türlerinin Korunması” ve “Orta Asyada İklim Değişikliği ile Mücadelede Doğa Temelli Çözümler Rehberini” hazırladığımızı, bu çerçevede başta “OISCA- Japonya Uluslararası Endüstriyel Ruhsal ve Kültürel İlerleme Organizasyonu” https://oisca-international.org/ olmak üzere ilgili taraflarla işbirliğine hazır olduğumuzu dile getirdi.

Programın bitiminde Hindistan’dan bir STK yetkilisi ?, JICA’ nın Özbekistan Ülke Direktörü, OISCA yetkilisi Dr. Togashi Satoshi, Proje Müdürü Ishigaki Shigeki ve Özbekistan’dan Khodjimurat M. Talipov ile kısa bir değerlendirme fırsatı bulduk.

https://www.facebook.com/jica.uzbek.blue


Mr. Yusuke TAKEDA, JICA Expert for the Forestry Agency under the Ministry of Ecology, Environmental Protection and Climate Change of the Republic of Uzbekistan organized a special side event during UNCCD CRIC21 (2023/11/13-11/17) in Samarkand.

Japan boasts extensive experience in international cooperation to combat desertification, and as examples of prominent initiatives working hand-in-hand in Uzbekistan, OISCA’s works for planting of Saxaul (Haloxylon aphyllum) and the cultivation of Cistanche (Cistanche salsa), and BLUE project’s joint research activities (SATREPS) were presented to the participants from various countries (Uzbekistan, India, Turkey, etc.)

Dr. Kenji TANAKA, Kyoto University (PI), delivered presentation online from Japan and showed the project activities, expected outcomes and the goal of the project following the presentation by Dr. Satoshi TOGASHI, OISCA (Chief Project Coordinator in Uzbekistan, stationed in Karakalpakstan).

Dr. Jollibekov Berdiyar, Rector of Karakalpak Agriculture and Agrotechnology Institute, main C/P personnel of BLUE project and C/P for Mr. TAKEDA as well, delivered his presentation on the studies and activities for combatting desertification and cooperation with Japanese researchers.

This side event was held at Regency Hotel besides the Silk Road Samarkand Congress Center (main venue of CRIC21) on 11/15 (13:00-14:40). Mr. Yoshibumi BITO, Chief Representative of JICA Uzbekistan Office, also participated and gave closing remarks at the end of the side event.

#JICA#SATREPS#Uzbekistan#CRIC21

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]