Dubai

Başka konularda bir şey söyleyemem ama lüksün ulaştığı noktaları görmek için gitmek lazım.

İklim Değişikliği Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansına katılmak üzere 4 Aralık 2023 Pazartesi günü THY ile Ankara-İstanbul üzerinden Dubaiye gittik. Uçağımız 5 Aralık 2023 Salı gecesi 02:00 civarında Dubai havalanına vardı.

İşin resmi kısımlarına başka yazılarda değindiğim için burada daha çok magazin taraflarına yer vereceğim.

Dubai havalanı oldukça büyük. İnişten pasaport kontrolüne raylı sistemle geçtik. Pasaport kontrolde otomatik sistem bizimkileri tanımadı.

Çıkışta taksi boldu. Önceden rezervasyon yaptırdığımız Millennium Place Barsha Heights Hotel e geçtik, yarım saatten fazla sürdü. Taksiye biner binmez şoförün kimliği vs çıkıyor. İlk taksicimiz Pakistan’lı idi. Sonradan öğrendik ki bütün taksiler emirliğe ait. Şöförlerin tamamı Pakistan, Hindistan ve Bangladeş’ li.

Konferans bitimini müteakip Burj El Halife‘ nin de yer aldığı Dubai Mall‘ a geçtik.

DubaiMall çıkışında taksi bulmak oldukça güç. Yoğun saatlerde 15-20 dakika beklemek gerekebiliyor. Taksi fiyatları ve genel alış veriş fiyatları ülkenin genel geliri dikkate alındığında makul görünüyor.

6 Aralık Çarşamba günü Kongre merkezinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının merkezini ziyaret ettik. Burada İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil HASAR, Başkan Yardımcıları ve ilgili diğer arkadaşlarımızla görüştük.

Program bitişinde Dubai Marina’ya uğradık.

7 Aralık Perşembe günü spot ürünleri ile bilinen “Baniyas Meydanı- Baniyas Square” yi dolaştık. Bir şeyler aldık. Aslında pek de memnun kalmadık. https://www.gpsmycity.com/attractions/baniyas-square-24297.html Fiyatlarda pek bir fark yoktu, çoğu kredi kartı kabul etmiyordu, eden de %5’e kadar komisyon istedi.

Akşama doğru Palm Jumeirah Adasına geçmek istedik ama yaya geçişine kapalı imiş, giremedik.

8 Aralık 2023 Cuma günü cuma namazını Hamel Al Ghaith Masjid’ de kaldık. Hamel Al Ghaith Mosque

9 Aralık 2023 Cumartesi günü COP28 alanındaki eylemcileri izledik biraz. “JUST Transition”- Adil geçiş, ekonomiler sürdürülebilir üretime geçerken, öncelikle iklim değişikliğiyle mücadele ve biyoçeşitliliğin korunmasına geçerken işçi haklarını ve geçim kaynaklarını güvence altına almak için ihtiyaç duyulan bir dizi sosyal müdahaleyi kapsayacak şekilde sendikal hareket tarafından geliştirilen bir çerçevedir. https://climatepromise.undp.org/news-and-stories/what-just-transition-and-why-it-important

FAO’ nun, Rusya Federasyonunun, AFoCO’ nun programlarına katıldık. Akşam yemeğini Dubai Marina’daki Rixos Premium Dubai JBR’ de yedik.

10 Aralık 2023 Pazar günü Dubai Miracle Garden’ ı ziyaret ettik. https://miraclegarden.ae/

Nakheel Mall’den https://www.nakheelmall.ae/en şehri izledik, tekrar Dubai Mall’a gelerek bir şeyler aldık.

11 Aralık 2023 Pazartesi günü saat 06:30’da otelden çıkarak havaalanına geldik ve İstanbul üzerinden Ankara’ya döndük.

Girişe göre çıkış daha kolay oldu. Tax Free ödemeleri pasaporta işlenmiş ürünler üzerinden doğrudan kredi kartına yapılıyormuş, öğrenmiş oldum.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]