Sürdürülebilir Ormancılığın 300.Yılı Kutlanıyor

300 yıl önce ilk kez bir Alman maden yöneticisi tarafından tanımlanan sürdürülebilirlik kavramı bu yıl kutlanacak. Hans Von Carlowitz’in çığır açan çalışması “Sylvicultura Oeconomica” , sürdürülebilir ormancılık konseptini tanımlayan ilk yayın olarak değerlendirilmektedir ki bu yayın 18. yy sonlarında sürdürülebilir ormancık bilimi için bir çerçeve ve başlangıç noktası niteliğini taşımaktadır.
Carlowitz, Almanya’nın Saxony eyaletinde Madencilikten sorumlu üst düzey yönetici olarak çalışıyorken, bazı sorunlarla karşılaşır. Madeni işletirken madenin ihtiyacı olan kereste ihtiyacını orman kaynaklarını yok etmeden nasıl güvenilir şekilde karşılanacağını tarif etmiştir. Başka ülkelrde ve sektörlerde de sürdürülebilirlik yaklaşımı bulunmakla birlikte Carlowitz sürdürülebilirliği bir bilim olarak başarılı bir şekilde kavramsallaştıran bir öncü olmuştur.
İşte bu nedenle FAO ormancılık bölümü sürdürülebilir Kalkınmaya müthiş katkılar yapmış bu şahsın anısına aşağıdaki logoyu tasarlamıştır. Tüm ormancıları bu konunun farkındalığını artırma amacıyla kullanıma açmıştır.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]