Uluslararası Ormanlar Günü-2024

21 Mart 2024 Perşembe günü kutlanacak olan “Uluslararası Ormanlar Günü-International Day of Forests” nün bu seneki gündemi “ormanlar ve inovasyon- forests and innovation” olarak belirlenmiştir.

Konunun esasına girmeden önce, kısmen pek aşina olmadığımız “innovation” kelimesine bakmakta fayda var.

Kelimenin kökeni olan “innovate” Oxford Wordpower Dictionary’ de ” to create new things, ideas or ways of doing stg” şeklinde tanımlanmaktadır. Türkçe karşılığı ise Türk Dil Kurumuna göre “yenileşim” şeklinde kullanılmaktadır. “Yenileşim” ise “değişen koşullara uyabilmek için toplumsal, kültürel ve yönetimsel ortamlarda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlanması; yenilik, inovasyon.” şeklinde tanımlanmıştır.

Wikipedia’ya göre inovasyon “İnovasyon (günlük dilde yenilik), yeni yaratıcı fikirlerin veya buluşların ticaret, endüstri ve hizmet gibi ekonomik alanlara uygun hale getirilip uygulanmasıdır“.

Bu girişten sonra “Uluslararası Ormanlar Günü”, BM tarafından kabul edilen şekliyle “International Day of Forests-IDF” nin hikayesine bir göz gezdirmekte fayda var.

21 Mart günü insanlık için, özellikle Türk dünyası için önemli bir gün. Teknik açıdan 21 Mart Kuzey Yarım Kürede “ilk baharın başladığı gün” olarak kabul edilmektedir. Türk coğrafyası için ise 21 Mart “Nevruz, diğer bir ifade ile yenigün” dür. https://aregem.ktb.gov.tr/TR-12646/nevruz-nedir.html

Ormancılık tarafından bakıldığında 1971 yılında düzenlenen FAO Kongresinde 21 Mart’ın “Dünya Ormancılık Günü- World Forestry Day” olarak kutlanmasının desteklendiği belirtilmiştir. Ancak bununla ilgili bir karar alınmamıştır.

Konu 2011 yılında Türkiye’ nin girişimi ile tekrar gündeme gelmiş, Türkiye’ nin teklifini takiben http://www.gonder.org.tr/?p=1215 FAO Ormancılık Komitesinin (COFO) ve FAO Konseyinin tavsiye kararının ardından 21 Aralık 2012 tarihli toplantısında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 21 Mart’ ı “International Day of Forests- Uluslararası Ormanlar Günü” olarak kabul ve ilan etmiş ve 2023 yılından itibaren buna göre kutlama yapılmasını kararlaştırmıştır. https://www.fao.org/forestry/35970-02022d20f3c3e226276b36d32b2bc811a.pdf

BM Genel Kurulunun bu kararını takiben Uluslararası Ormanlar Günü ilk defa 2013 yılında Cezayir’de kutlanmıştır. http://www.gonder.org.tr/?p=3232

Bu açıklamalardan sonra tekrar 2024 yılı gündemine dönecek olursak, IDF’ nin yıllık gündemleri “Ormanlar İşbirliği Ortaklığı- Collaborative Partnership on Forests” tarafından belirlenmekte ve bir yıl öncesinden duyurulmaktadır. https://www.fao.org/collaborative-partnership-on-forests

Ülkeler yanında FAO, UNFF, UNECE gibi kurumlar çeşitli organizasyonlar ile IDF’ yi kutlamaktadır.

UNFF: https://www.un.org/esa/forests/wp-content/uploads/2024/03/IDF-2024-Programme.pdf

FAO’ nun web sayfası: https://www.fao.org/international-day-of-forests/en/

UN’ in ilgili web sayfası: https://www.un.org/en/observances/forests-and-trees-day

UNECE- https://unece.org/forests/events/public-event-international-day-forests-2024