Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs 2016 Tarihlerinde İstanbul’da Yapılacak

2015 yılı Türkiye için son derece aktif bir yıl idi. Başta G20 ve UNCCD COP12 olmak üzere birçok önemli uluslararası konferansa ev sahipliği yaptı.

Görünen o ki 2016 yılı da son derece aktif şekilde geçecek.

Bu çerçevede “Dünya İnsani Zirvesi-DİZ” 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında yapılacak.

whs

Kongrenin ev sahibi Dışişleri Bakanlığı. Bu Bakanlığın Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürlüğü tarafından koordine ediliyor. Genel Müdür Büyükelçi Hasan Ulusoy’ u Nijer Büyükelçisi olarak görev yapıyorken tanıma fırsatımız olmuştu. Nijer-Türkiye Dostluk Ormanı kurulması aşamasında büyük yardımlarını görmüş, liderlik kabiliyetini tanıma fırsatı bulmuştuk.

Büyükelçi Hüsrev Ünler DİZ Koordinatörü olarak görev yapacak.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılay’ ı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı konferansın paydaşları.

Bu Konferansa resmi kurumların ve temsilcilerin yanı sıra uluslararası örgütler, sivil toplum, akademik kuruluşlar, medya ve özel sektörün de iştiraki bekleniyor.

Bu Konferans için New York ve Cenevre de aday idi ama Türkiye’ye karar kılındı. BM Genel Sekreteri bu konudaki kararını 26 Eylül 2013 tarihinde açıkladı[1].

2016 Dünya İnsani Zirvesinin; daha önce gerçekleşen, 1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı gibi önemli küresel toplantılar düzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri için tarihsel öneme sahip bir adım oluşturması bekleniyor[2].

Bu zirve hakkında https://www.worldhumanitariansummit.org/ adresinden detaylı bilgi almak mümkün.

[1] http://www.mfa.gov.tr/turkiye-ilk-kez-duzenlenecek-dunya-insani-zirvesi_ne-evsahipligi-yapacak.tr.mfa

[2] http://www.mfa.gov.tr/dunya-insani-zirvesi.tr.mfa