Ülke Raporları-Senegal

 “Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Peyzajların (Orman Ekosistemlerinin) Oluşturulması Rehberi İkinci Uluslararası Çalıştayı’’ na katılmak üzere 25-28 Şubat 2013 tarihleri arasında Senagal’ e gittik.

Birincisi 2012 yılı Mayıs ayında Konya’da düzenlenen çalıştayın ikincisi 25-28 Şubat 2013 tarihlerinde Senegal’in başkenti Dakar’da organize edildi. Çalıştayın iki günü arazi incelemesi şeklinde gerçekleşti. Başta Türkiye ve Senegal olmak üzere; ABD, İngiltere, Belçika, Fransa, İtalya, FAO Roma, FAO Orta Asya, Kenya, Gana, Cezayir, Çad, Nijer, Nijerya, Mali, Fas, Sudan, Mısır, Moritanya, Burkina Faso gibi ülkelerden 100’den fazla uzman çalıştaya iştirak etti.

Speech text of Arid and Semiarid workshop-Konya

Ülkemiz heyetine ÇEM Genel Müdürü, Senegal heyetine ilgili Bakanlık Genel Sekreteri başkanlık yaptı. Ayrıca Senegal Bakanı makamında ziyaret edildi, beraberce fidan dikildi. Senegal Başbakanı ile kısa bir görüşme yapıldı. TC Dakar Büyükelçisi ve Dakar’da hizmet veren sivil toplum örgütü temsilcileri ile görüşüldü. Başta Senegal olmak üzere; Burkina Faso, Mısır, Nijer, Sudan, Kenya ülke temsilcileri ile ikili görüşmeler yapıldı.

Dakar’da bulunan King Fahd Palace Hotel‘ de yaptık çalıştayı. Araziye gittiğimizde grubun bir kısmı Louga şehrindeki Hotel Kawsara‘da kaldı.

Çalıştay kapsamında iki gün araziye çıktık.

senegal

Dakar- Touba şehri üzerinden Mboula köyüne gittik. Réserve Sylvo-Pastorale des Six Forages sahasını gezdik. Gece arazide yattık. Oldukça üşümüştüm, gayet net şekilde hatırlıyorum. Dönerken Louga şehrinden döndük.

 

Touba şehri Senegal için oldukça önemli bir şehir. Dakarın yaklaşık 200 km kuzey doğusunda olan bu şehir Tuba tarikatının kurucusu Şeyh Ahmedu Bamba Mbacke‘ nin memleketi. Türbesi burada.

Bu çalıştayın temel gayesi FAO tarafından hazırlanmakta olan “Kurak Alanlarda Küresel Değişimlere Dayanıklı Peyzajların (Orman Ekosistemlerinin) Oluşturulması Rehberi”ne katkı verme idi. Ülkemiz gerek teknik elemanları, gerekse akademisyenleri vasıtası ile bu katkıyı verdi. Sürecin devamı olarak UNFF 10 esnasında; Bakanlığımız, TİKA; FAO ve Senegal ile birlikte bir yan etkinlik düzenlenmesi kararı alındı, başvuru yapıldı. 100-150 kişinin katılması beklenen bu yan etkinlik esnasında dağıtılacak broşür ve diğer materyal için hazırlıklara başlandı.

Hazırlanan bu rehber 2015 yılında Ankara’da düzenlenen  Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı esnasında tüm dünya ile paylaşıldı.

İkili görüşmeler çerçevesinde;

  • Türkiye-Burkina Faso Karka Ekonomik Komisyonu kapsamında Burkina Faso’da yapılabilecek çalışmalar,
  • Eylül ayında Mısır’da yapılacak “toz taşınımı” çalıştayı,
  • TİKA Başkanının talebi doğrultusunda Kenya’da yapılacak “meşe ormanları rehabilitasyonu” çalışması, başta Coca Cola olmak üzere bir çok firma tarafından “düzenleyici” olarak kullanılmakta olan “gam arabic” ve bu sakızın üzerinde üretildiği “Senegal akasyası” için özel bir çalışma yapılması,
  • Sudan’da TİGEM ile işbirliği halinde yapılabilecek çalışmalar,
  • Nijer’de başlanan çalışmaların devamı, müzakere edilmişti.

Senegal Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı ve diğer yetkililerle yapılan görüşmelerde;

  • Bakanlık tarafından tahsis edilecek bir alanın Türkiye-Senegal Dostluk Ormanı olarak ilan edilmesi (açılışının Senegal Devlet Başkanı tarafından yapılacağı ifade edildi)
  • Başkent Dakar’ ın her sene sel suları altında kalmasına engel olmak gayesi ile bir havzada baraj yapımı dahil sel kontrolu ve entegre havza projesininin uygulanması,
  • Senegal’de başlayıp doğu Afrika’da Cibuti’de biten “Yeşil Duvar Projesine” ortak olunması (THY ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile işbirliği halinde), bu gaye ile bir fidanlık tesisi,
  • Senegal’ in güneyinde bulunan mangrove (deniz suyu-tuzlu su basar ormanlar) ormanlarında ve hurma üretiminde beraberce çalışılması hususları müzakere edilmişti.

 Senegal bizim için farklı bir deneyim olmuştu. İlk defa çölde geceleme dahil!

Buradaki çalıştay için hazırlanan konuşma metni:

Program: correct Revised Agenda_French_Dakar workshop_fevrier 2013

Türkiyeden Katılımcı Listesi: Senegal çalıştayı katılımcı listesi

 

FAO’ nun Senegal Çalıştayı ile ilgili web sayfası: http://www.fao.org/forestry/aridzone/82537/en/

Benim hazırladığım kısa görev raporu: Senegal Görev Raporu-ibelen

One Response to Ülke Raporları-Senegal

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]