Ülke Raporları-Finlandiya

1992-1998 yıllarında yaklaşık 7 yıl taşrada çalıştıktan sonra 1998 yılında Ankara’ya geldim.

Orman Genel Müdürlüğü Araştırma Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Koordinasyon ve Değerlendirme Şube Müdürlüğünde “Mühendis” olarak çalışmaya başladım.

O tarihlerde “Forest Resources Information Systems (FRIS) (Orman Kaynakları Bilgi Sistemleri)” isimli dış kaynaklı proje yürütülmekte idi. Bu proje kapsamında 2000 yılında Finlandiya’da “coğrafi bilgi sistemleri kursuna” gönderildim.

Eğitime gittiğimiz yer Filandiya’ nın Kuzeydoğusunda bulunan Joensuu idi. Joensuu Fince’de “ırmağın ağzı demek” miş.

Eğitim veren kurum “Karelia University of Applied Sciences- http://www.karelia.fi/en/ ”  (Karelia-ammattikorkeakoulu)  idi.  Bizim için gerçekten harika bir fırsat oldu. Başta Devletim olmak üzere, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Özellikle Ali Temerit Beye. Benim için hayli uğraş vermişti. Ayrıca iki ay boyunca yorulmadan bizi her sabah namazına kaldıran Rüstem Kırış ve Mustafa Yurdaer’ i hayırla yad etmem lazım. Orada iş yapan meslektaşımız Yakup Yılmaz ve Helsinki Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Enver Gerçek beyleri de. Recep Balcı Beyi de unutmuyorum tabi.

Enver Abinin eşi Günseli Hanımefendi bize gurbeti hissettirmemişti adeta.

Bu eğitim esnasında Helsinki Büyükelçiliğimizi ziyaret ettik. Orada yerleşik Trabzon’lu işadamı Yılmaz Beyin misafiri olduk.

Helsinki’de bulunan Kazan Tatarlarını ziyaret ettik, bir bayramı onlarla birlikte kutladık.

finlandiya-gezi-rehberi

Burada iken Avrupa Orman Enstitüsünün www.efi.int Joensuu’da bulunan merkezini ziyaret etme ve uzmanlarını dinleme fırsatımız olmuştu.

Buradan aldığımız eğitimin bir parçası olarak iki arkadaşımla birlikte; Orman Ürünleri Sertifikasyonu yazısını ve Orman Ürünleri Sertifikasyonu ve Türkiye’de Uygulanması konulu proje tekliflerini hazırladım. Bu iki çalışma 2010 yılında Orman Genel Müdürlüğünde başlattığımız “sertifikasyon” çalışmalarına güzel bir temel oluşturdu.

Ayrıca genel olarak “bilgi işlem” ve “coğrafi bilgi sistemlerine” duyduğum ilginin temelinde Finlandiya’da aldığımız eğitim önemli bir rol oynadı. Orman Genel Müdürlüğünde yürüttüğüm ORBİS Projesinin ve felsefesinin gelişmesinde büyük katkı verdi. TODAİE Kamu Yönetimi Yüksek Lisans proğramı bitirme konusunu da “Orman Genel Müdürlüğünde e-Devlet Uygulamaları” üzerine hazırladım.

Finlandiya’da gördüğümüz “harvester” lar, diğer bir ifade ile “üretim makinaları” ve “odundan elektrik üretilmesine matuf” çalışmalar beni ve benimle beraber olan arkadaşlarımı gerçekten etkiledi. Daha sonra bununla ilgili çalışmalarımız, projelerimiz oldu. Kimini başardık, kimisi zamanını bekliyor!

İlgili Belgeler

  • Eğitime Katılım Sertifikası
  • Sertifikasyonla İlgili Hazırladığımız Yazı
  • Sertifikasyonla İlgili Hazırladığımız Proje Teklifi

 

2000-Finlandiya Sertifika 2002- Sertifika Yazısı

2002-Sertifikasyon Projesi

One Response to Ülke Raporları-Finlandiya

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]