UNCCD Sekreterliği Adaylığım-2013

indir

Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesini Orman Genel Müdürlüğünde çalışıyorken ara sıra duyardık ama benim için çok da fazla bir şey ifade etmezdi. 2003 yılında Ağaçlandırma ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğüne atandıktan sonra daha sık duymaya başladım. O zamanlar UNCCD Ülke Odak Noktalığı görevi Çevre Bakanlığı uhdesinde idi.

2003 yılında Çevre ve Orman Bakanlıkları birleşerek “Çevre ve Orman Bakanlığı” adını aldı. UNCCD Ülke Odak Noktalığı görevi; AGM Genel Müdürlüğüne, benim başkanlığını yaptığım Planlama Dairesi Başkanlığına verildi. Ben de ülke odak noktası olarak görev yaptım. Bu sıfatla 9 Temuz 2003 tarihinde İsviçre’de yapılan hazırlık toplantılarının ardından 2003 yılında Küba’da yapılan taraflar konferansına katıldım. İsviçre’deki toplantı katıldığım ilk uluslar arası toplantı idi ve ne olduğunu anlamadan “yes, yes, of cource!” dediğim için “raportör” olarak seçilmiştim!

Başka görevlerde olmam hasebiyle, 2005-2011 yılları arasında UNCCD ile pek bir irtibatım olmadı. 2011 yılında Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğüne döndüğümde tekrar başladım. 2011 yılında Kore’de yapılan UNCCD COP 10’ a iştirak ettim.

2013 yılında organize ettiğimiz “17 Haziran Dünya Çölleşme Günü Kutlamaları” kapsamında, UNCCD’ yi temsilen ülkemize gelen Özbek asıllı Jamal Annagylyjova’ dan mevcut UNCCD Sekreterinin emekli olacağını öğrendim. Kendisinden başvuruya ait belgeleri istirham ettim ve gerekli belgeleri (başvuru mektubu, resmi ve anlatımlı özgeçmiş)  tamamlayarak başvurumu yaptım.

Bildiğim kadarı ile seçim işi 2014 yılbaşında olacaktı. Vaktimiz vardı! Ben de rahat rahat Harvard Üniversitesinde kazandığım “Kıdemli Kamu İdarecileri Programına” iştirak etmek üzere ABD’ nin Boston şehrine gittim.

Burada iken 27 Temmuz 2013 tarihinde BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’ un Özel Kaleminden gelen bir mesaj yeni ve farklı bir heyecan dalgası yaşattı! Hayli zor günlerdi, gurbet elde!

Gelen mesaj ve ardından yaptığımız telefon görüşmelerinden; UNCCD Sekreterliği için “short list” e alındığım, bunun için mülakat yapılacağı belirtildi. Ben daha önce kendi adıma başvurmuştum, ülke desteğinin faydalı olacağı ifade edildi.

Hızlı bir çalışma başladı. Buradaki dostlarım kanalı ile “ülke desteği” mektubu aldım.  30 Temmuz 2013 tarihinde Harvard Üniversitesinin sağladığı salonda “video konferans” ile mülakata alındım.  Mülakat ekibim oldukça güçlü bir ekip idi. UNEP Başkanı, DESA Başkanı,UNFCCC Genel Sekreteri, CBD Genel Sekreteri

Mülakat esnasında konunun diğer ülkelere, diğer bir ifade ile Sözleşmeye taraf ülkelere sorulacağı, COP Üyeleri ile müzakere edileceği belirtildi. Ben de bunun üzerine bir mesaj ve ekinde bir tanıtım sunumu ekleyerek bütün ülkelere gönderdim. Ancak süreç çok hızlı bitti, 13 Ağustos tarihinde UNEP Başkanından gelen mesajla Ban Ki Moon’ un başka birini seçtiği belirtilerek bana teşekkür edildi.

2013 yılı Haziran-Temmuz-Ağustos aylarına sığan çok farklı bir tecrübe idi! Dostlarıma teşekkür ediyorum. Ayrıca nedenini pek bilmesem de Haziran ayını da çok sevdiğimi belirtmek isterim!

İlgili Belgeler ve Linkler

  • 2003 yılında İsviçre’de yapılan toplantının katılımcı listesi-
  • 2003 yılında Küba’da yapılan UNCCD 6. Taraflar Konferansı;
    1. Görev Raporu
    2. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in Yaptığı Konuşmanın İngilizce ve Türkçe  Metinleri
  • 2011-COP10 Görev Raporu
  • 2013 yılı Çölleşme ile Mücadele Günü Etkinlik Haberi
  • Birleşmiş Milletlerin UNCCD İlanı
  • Genel Sekreterlik İçin Hazırladığım Resmi Başvuru Mektubum
  • Genel Sekreterlik İçin Hazırladığım Resmi Özgeçmişim
  • Genel Sekreterlik İçin Hazırladığım Anlatımlı Özgeçmişim
  • Ban Ki Moon’ un Özel Kaleminden Gelen Mesaj
  • Türkiye Cumhuriyeti Destek Yazısı
  • Sözleşmeye Taraf Ülkelere Gönderdiğim Tanıtım Sunumum
  • “Başkasının Atandığına Dair UNEP Başkanından” Gelen Mesaj

 

2 Responses to UNCCD Sekreterliği Adaylığım-2013

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]