Ülke Raporları-Bosna Hersek

Neden bilmiyorum ama kendimi en yakın hissettiğim ülkelerden birisi Bosna Hersek.

İrtibat nasıl başladı bilmiyorum. Biraz web araştırması, biraz da bu konulardaki bilir kişimiz kiymetli kardeşim/zamanın Dışilişkiler Şube Müdürü  Emine Ataş’ ın yardımı ile geçmişi derlemeye çalıştım. Daha sonraki bilgiler için Nihat Karakaya’ ya özellikle teşekkür ediyorum.

2000′ li yıllarda Bosna-Hersek’ten bir ekibin geldiğini hatırlıyorum. Sead Aliç’ i hatırlıyorum ilk tanıdığım olarak. Belki bu konuda Erdoğan Şirin’den ve Ali Temerit’ ten  bilgi almakta fayda var. Meslektaşımız Cengiz Akın 2007 yılında “TİKA vasıtası ile Bosna Hersek Sirebreniska’da soykırım sonrası yapılabilecek ormancılık faaliyetlerinin yerinde araştırılması” için bu ülkeye gitmiş.

Ben 2008-2009 yıllarında konuya müdahil oldum. Başlangıç için OGM’ nin resmi ifadeleri şöyle:

“Ülkemiz ile Bosna-Hersek arasında ormancılık alanında, ikili işbirliği tesis edilmesi amacıyla ilk ziyaret Bosna-Hersek’ten sekiz kişiden müteşekkil bir heyet 23 Nisan-1 Mayıs 2009 tarihleri arasında TİKA aracılığıyla ülkemizi ziyaret etmiştir.

Söz konusu ziyarette konuk heyet, Orman Genel Müdürlüğünün kurumsal ve organizasyonel yapısı hakkında bilgilendirildikten sonra Antalya Orman Bölge Müdürlüğünde Sedir ormanları, kızılçam bakım sahalarında ve  2008 yılında yanan Serik-Taşağıl bölgesindeki YARDOP sahasında incelemelerde bulunmuşlardır”

Karşılıklı bir çok ziyaret yapıldı ama bunlardan en önemlisi şüphesiz Genel Müdürümüz Osman Kahveci’ nin 2010 yılında geniş bir heyetle yaptığı Bosna-Hersek ziyareti idi. Bu ziyaretin görev raporunu aşağıda takdim ediyorum. Bunun için de Emine Ataş hanıma teşekkür ediyorum. Bosna-hersek görev raporu-2010

Yanlış hatırlamıyorsam bura Mahmut Aydın, Sırrı Köstereli, Harika Ardor, Emine Ataş da katılmıştı.

Bu ziyaretin öncesinde bizim ciddi bir çalışmamız ve hazırlığımız olmuştu. Genel Müdürümüz Osman Kahveci Başkanlığında, Genel Müdür Yardımcısı olarak benim başkan yardımcılığımda bir çalışma grubu oluşturmuştuk. 20 Mayıs 2010 tarihli Makam oluru aşağıdaki gibi idi.

Çalışma Grubu;

Başkan:  Orman Genel Müdürü                                                            Osman KAHVECİ

Başkan Yardımcısı:  Orman Genel Müdür Yardımcısı                    İsmail BELEN

Üyeler:  Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Dairesi Başkanı Nurettin DOĞAN

Silvikültür Dairesi Başkanı                                                         Mustafa KILIÇ

Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanı                       Mustafa YURDAER

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı                                        Yüksel ERDOĞAN

Eğitim Dairesi Başkanı                                                                 Abdullah BÜBER

Dış İlişkiler Şube Müdür Vekili                                                 Emine ATAŞ

Dış İlişkiler Şube Mühendisi                                                    Şenay ÇELİK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu Makam oluru çerçevesinde iş planı hazırladık ve Bosna-Hersek’ li meslektaşlarımız ile paylaştık.

Bosna-Hersek Çalışma Grubu Oluru İngilizce

Bosna-İş_Planı Taslağı

 

 

 

 

 

 

 

Bunun devamında da ziyaretler gerçekleşti. Benim elimde bilgi olanları paylaşacak olursam; 2011 yılı Şubat ayında bir heyeti Karabük, Kastamonu ve Sinop’ ta misafir ettik.

bosna1

1 2 4 5 6 7 8 9 10 11 12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Ekim 2014 tarihinde ÇEM Genel Müdürlüğünde iken tekrar bu güzel ülkenin güzel insanlarını ağırlama fırsatımız oldu.

Bosna-Hersek Federasyonu Ormanları Devlet İşletmesi Ormancılık Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet LOJO başkanlığındaki heyet 1 Ekim Çarşamba günü misafirimiz oldu.
Heyette, Saraybosna Kanton Ormanları Proje Müdürü Azra Cosovic,  Hersek-Neretva Kantonu Devlet İşletmesi Orman Genel Müdürü  Samir Alikadic, Bosna-Hersek Federasyonu Ormancılık Birliği Başkanlığı üyesi Sead Alic, Bosna-Hersek Federasyonu Ormancılık Birliği Genel Sekreteri Azer Jamakovic yer almıştı.
Bu heyet geldiğinde eşim Züleyha Belen ile birlikte ağırlamaya gayret gösterdim.

 

2 Responses to Ülke Raporları-Bosna Hersek

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]