Büyük Veri Analitiği ve Güvenliği 

siber

Teknolojide yaşanan gelişmeler hayatımızın her alanını etkilemeye devam ederken, iletişimden alışverişe, bankacılıktan aklımıza gelebilecek her türlü sektörü kendine bağımlı hale getirdi. Baş döndürücü hızla yaşanan bu teknolojik gelişim ile önce ‘veri’ kavramı hayatımıza girdi. Gün geçtikçe de bu verilerin boyutu arttı, birbirleri ile olan ilişkisini, dinamiğini inceleyen yeni alanlar oluştu. Son yıllarda önemi iyice artan veri boyutu ise; büyük veri analitiği, güvenliği ve mahremiyeti ihlal konularını da özel uzmanlık gerektiren konular haline getirdi. Ülkeler için veri yönetimi ve güvenliği artık stratejik bir önem taşıyor.

Ülkemizde büyük veri yönetimi ve güvenliği konusunda çalışmalar yapan merkezlerden biri de 2015 yılında kurulan Gazi Üniversitesi Büyük Veri ve Bilgi Güvenliği Merkezi (Big Data and Information Security CenterBIDISEC).

Merkezin amaçları:

  • Kamuda büyük verinin analitiği ve güvenliği farkındalığını artırmak
  • Büyük veriler toplanırken, saklanırken, işlenirken, analiz edilirken ve güvenliği sağlanırken karşılaşılan problemleri birlikte tespit etmek, ortak akıl ile çözüm önerileri geliştirmek ve gelecek çalışmalara yön vermek
  • Kamuda mevcut verilerin kullanılmasının önündeki engelleri aşmak ve yeni değerler elde edilmesine katkı sağlamak
  • Verilerden değer elde edilirken güvenlik ve mahremiyet ihlallerinin önlenmesine yönelik katkı sağlamak
  • En iyi örnekleri oluşturmak
  • Elde edilen sonuçları raporlayarak kamuoyuyla paylaşmak olarak belirlenmiş.

11 Şubat 2016 tarihinde BIDISEC tarafından düzenlenen  “Büyük Veri Analitiği ve Güvenliği Kamu Çalıştayı”nda konunun uzmanı konuşmacılar ile ülkemizdeki büyük veri ve bilgi güvenliği çalışmalarına yön verme, ihtiyaçları belirleme, çözümler sunma ve kamuda mevcut verilerin kullanılması ile farklı ve yeni değerler elde edilmesine katkı sağlamaya yönelik bir çalışma yapmıştı.

Kurucu üyelerimizden olan ve çalışmaları ile ülkemizin gurur duyduğu Prof. Dr. Türksel Kaya Bensghir ve -Çalıştay Başkanlığını da yürüten- Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu’nun engin deneyimleri ve emeklerini kattıkları çalıştay sonrasında yayınlanan sonuç bildigesi, büyük veri ve güvenliği ile ilgili sektörden herkese, özellikle kamu çalışanlarına yol gösterici nitelikte. Önemi giderek artan bu konuyla ilgili olarak yayınlanan Çalıştay Sonuç Bildirgesine buradan ulaşabilirsiniz.

IMG_7730

 

 

NOT:  İlk görsel itnetwork adresinden alınmıştır.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]