Yazılım Tabanlı Elektronik Platform (YATEP) Geliştirme Eğitimi Projemiz başlıyor!

 

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

“HAYAL ETTİĞİN PROJEYİ GERÇEKLEŞTİR…”

 YAZILIM TABANLI ELEKTRONİK PLATFORMLARI (YATEP)  KULLANARAK

GERÇEK PROJE GELİŞTİRME EĞİTİMİ

 

BASIN BÜLTENİ

Bir bütün olarak “yazılım” ın veya “bilişimin” in günümüz dünyasındaki gücü ve ulusal güvenlik dâhil her alandaki etkisi tüm taraflarca bilinmekte ve kabul edilmektedir.  Bu hususlar ülkemizin de önceliklerinden birisidir.

Bu çerçevede güncel olarak;

Diğer ilgili mevzuatla birlikte halen görevde bulunan 65.Hükümet Programında yer alan konuyla ilgili hususları gözden geçirerek Ülkemizin durumu değerlendirilecek olursa, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırımın’ ın 24 Mayıs 2016 tarihinde TBMM’ de Hükümet Programı hakkında yaptığı konuşmada şunlar yer almıştır.

  • Gençlerimiz geleceğimizdir. Gençlerimize mesleki eğitim ve iş imkânının sağlanması en öncelikli görevlerimizden bir tanesi olacaktır.
  • Bilgi toplumu hedefini gerçekleştirmek amacıyla bilgi-iletişim teknolojileri başta olmak üzere, ülkemizde dördüncü sanayi devrimine geçiş için gerekli çalışmalara hız verilecektir.
  • Oyun tabanlı öğrenmeyi etkin hale getireceğiz. Mobil öğrenme sistemlerini geliştireceğiz.
  • Genç girişimciliği güçlendirmeye yönelik finansman, teknoloji, işletme ve pazarlama gibi konularda programlar düzenleyeceğiz.
  • Kendi işini kurmak isteyen gençlerimize proje karşılığı 50 bin liraya kadar karşılıksız nakdi destek veriyoruz. Kendi işini kurmak veya geliştirmek isteyen gençlerimize ayrıca 100 bin liraya kadar faizsiz kredi veriyoruz. Yeni iş kuran gençlerimize üç yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti sağlayacağız.
  • Günümüzde ekonomik gelişmenin ana dinamiğini bilgi üretimi ve bilginin katma değere dönüşümü oluşturmaktadır. Doğal kaynaklara ve geleneksel üretim biçimlerine dayalı ekonomik yapıların sürdürülebilir olmadığını görüyoruz. Geleceğin dünyasını, insana ve insanla var olan bilim ve teknolojiye, bunların ticarileşmesine ortam hazırlayan, bilgi tabanlı bir ekonomi inşa eden ülkeler kuracaktır. 65’inci Hükûmet olarak, ülkemizin orta-üst gelir grubu ülkeler arasından çıkarak, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmesinin, bilim ve teknoloji ile yenilik alanında yapacağımız atılımlarla mümkün olabileceğinin bilincindeyiz. Kalkınma stratejimizin özünü; daha donanımlı, daha yenilikçi ve girişimci, bilgi üreten ve bunu yüksek katma değere dönüştüren insanımız ve işletmelerimiz oluşturmaktadır.
  • Önümüzdeki dönemde de araştırma kapasitesinin, Ar-Ge ve yenilikçilik bilincinin ve üniversite-sanayi işbirliğinin daha da geliştirilmesi, öncelikli kalkınma hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
  • Bilim, teknoloji ve yenilik, ülkemizin ekonomisinde kritik bir role sahip olacaktır. Bu alanlarda yapacağımız atılımların, ülkemize rekabet üstünlüğü getireceğini ve sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişmeyi sağlayacağını görmekteyiz. Büyük ekonomiler arasına girme hedefimize ulaşmak için teknoloji üreterek katma değeri yüksek ürünler ihraç eden bir konuma hızlı bir şekilde ulaşmayı planlıyoruz. Bunun için bilgi üreten ve bilgiyi nitelikli bir biçimde kullanarak ticari değere dönüştüren, etkin işleyen bir Ar-Ge ve yenilik ekosistemini oluşturacağız.
  • Yüksek teknolojili ürünlerde kamu alım garantisine dayalı üretim yapılabilmesi için ürün bazlı yerli tedarik modelleri geliştirecek ve uygulayacağız. Uygulamanın etkinliği için koordinasyon ve izleme mekanizmaları kuracağız. Öncelikli teknoloji alanlarında, araştırma merkezleri ve yükseköğretim kurumlarının yurtdışındaki muadilleriyle işbirliklerini geliştireceğiz.
  • Türkiye’yi yenilik alanında bir üst lige taşıyacak olan Bilişim Vadisi’ni kurmaktayız.
  • Bilgi ve iletişim teknolojilerinden etkili bir araç olarak faydalanarak bilgi tabanlı ekonomiye dönüşümü ve nitelikli istihdamı geliştirmeyi hedefliyoruz.
  • Bilgi teknolojileri sektörüne yönelik veri altyapısını güçlendireceğiz. Bilgi teknolojileri firmalarının küresel pazarlara açılımını teşvik edeceğiz. Kişisel verilerin korunması ve siber güvenliğe ilişkin yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Siber Suçla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı hazırlayacağız.
  • Girişimcilerin yurtdışı pazarlara açılması amacıyla elektronik ticaret hizmetlerinin geliştirilmesini sağlayacağız. Elektronik ticaretin geliştirilmesi amacıyla mevzuat çalışmalarını tamamlayacağız.

 

Temel çerçevesi yukarıda belirtilen hususlara uygun olarak, Ülkemizin en köklü Üniversitelerinden birisi olan Gazi Üniversitesi de farklı birimleri ve ortaklıklar kanalı ile her seviyede öncü rol oynamaya devam etmektedir.

Bu etkinliklerden birisi olarak; 5 Mart- 16 Nisan 2016 tarihleri arasında, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Milli Eğitim Bakanlığı Dr. Binnaz Ege – Dr. Rıdvan Ege Anadolu Lisesi ve Geleceği Önemseyenler Derneği (GÖNDER) ile ortaklaşa “Mobil Programlama Sosyal Sorumluluk Projesi” başlatılmış ve başarı ile tamamlanmıştır. http://www.gonder.org.tr/?page_id=706

Kamu kurumu, Üniversite, sivil toplum kuruluşu işbirliğinin küçük ancak etkili bir örneği olan bu projenin devamında, bu kez Üniversite-Sivil toplum kuruluşu ve özel sektör işbirliğinin yine küçük ve etkili bir örneği olarak “Yazılım Tabanlı Elektronik Platformları (YATEP)  Kullanarak Gerçek Proje Geliştirme Eğitimi Projesi”  başlatılmıştır.

 

Bu proje ile katılımcıların “mevcut yazılım tabanlı elektronik platformları  (YATEP) kullanarak, günlük hayatlarında karşılaştıkları problemlere karşı gerçekçi çözümler geliştirmeleri ve hayal ettikleri projeleri gerçekleştirebilmeleri” hedeflenmektedir.

Proje paydaşları olarak Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanlığı ve Geleceği Önemseyenler Derneği (GÖNDER) görev alacaktır.

 

2013 yılında kurulan Geleceği Önemseyenler Derneği-GÖNDER; mütevazı imkânları ile başta Ülkemiz insanı olmak üzere, gönül coğrafyamızda hizmet üretmeye gayret göstermektedir. Başlangıçta hedeflendiği gibi “dünya için güzel bir fikrim var”  diyen tüm taraflarla ortak projeler yürütmektedir. Bilim, sanayi, teknoloji, bilişim sistemleri ve uluslararası işbirliği gibi konular öncelikli çalışma alanları olarak belirlenmiş olup, Türkçe (www.gonder.org.tr) ve İngilizce (www.carfu.org) web sayfaları üzerinden çalışmaları duyurmaktadır.

Ülke içindeki çalışmalarına ek olarak Türkiye, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kırgızistan’dan sivil toplum kuruluşlarının ortak olduğu Doğa ve Ormancılık Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (DOST Platformu) kurulmasına öncülük etmiştir. http://www.gonder.org.tr/?s=DOST  Platform imza töreni 1 Haziran 2016 tarihinde Saraybosna Üniversitesinde düzenlenmiştir.

Yazılım Tabanlı Elektronik Platformları (YATEP)  Kullanarak Gerçek Proje Geliştirme Eğitimi Projesi Yöneticisi olarak Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU, Yürütücüler olarak ise Prof. Dr. Şeref SAĞIROĞLU, GÖNDER Yönetim Kurulu Başkanı-Orman Yüksek Mühendisi İsmail BELEN ve , IOTURKS Genel Müdürü İlhan KILIÇ görev yapacaktır.

 

Bil. Müh. Uğur İNAL Baş Eğitmen, Bil. Müh. Mehmet Remzi KÜÇÜKOSMAN Eğitmen ve

Bil.Müh.Öğr. Dilek GÖKÇE, Bil.Müh.Öğr. Bahar OGURLU, Bil.Müh.Öğr. Gülay AYTEKİN, Bil.Müh.Öğr. Rüveyda SEVİNDİK ise Yardımcı Eğitmen olarak görev yapacaktır.

 

Proje uygulama yeri Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Laboratuvarı olacaktır. Bu kapsamda 3, 10,17 ve 24 Aralık 2016 Cumartesi günlerinde saat 13:00-17:30 arasında belirlenen program çerçevesinde dersler yapılacaktır. 30 Aralık 2016 Cuma günü 15:00-17:00 arasında ise kapanış programı ve sertifika töreni planlanmıştır.

 

Eğitime Mühendislik Fakültelerinde okuyan lisans ve lisansüstü öğrencilerin katılması hedeflenmiş olup, bunun için gerek web sayfaları kanalı, gerekse birebir görüşmelerle öğrenciler davet edilmiş ve 50 kişilik bir talep alınmıştır. 30 Kasım 2016 Çarşamba günü saat 14:00-16:00 arasında bu adaylarla yüz yüze görüşülerek katılımcı listesine nihai hali verilmiştir.

 

Eğitim esnasında; IOTURKS A.Ş tarafından büyük oranda yerli malzeme ve yerli yazılım ile imal edilen IOTURKS Yazılım Tabanlı Elektronik Uygulama Kartı (Platform)- YATEP üzerinde çalışma yapılacaktır.

 

Projenin alt yapı sponsoru IOTURKS A.Ş yanında, BTHaber Basın Sponsoru, Grup Ofis ise Patentleme Sponsoru olarak yer alacaktır.

 

Proje 1 Aralık 2016 Perşembe günü saat 11:00′ de Gazi Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Seminer Salonunda yapılacak açılış toplantısı ile başlayacaktır.

 

Gazi Üniversitesi

Mühendislik Fakültesi

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

Eti Mh. Yükseliş Sk. No: 5

Maltepe 06570 / Ankara

TÜRKİYE  Tel: 0312 582 3130

 

Açılışta;

  1. Tensipleri halinde Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan- http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/iuslan
  2. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Keleş- http://www.websitem.gazi.edu.tr/site/omer
  3. Bilgisayar Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu- http://w3.gazi.edu.tr/~ss/
  4. GÖNDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail BELEN- http://www.carfu.org/?page_id=68
  5. IOTURK A.Ş Genel Müdürü İlhan Kılıç konuşmacı olarak yer alacaktır.

 

Projenin katılımcılarımız, Ülkemiz ve dünyamız hayırlara vesile olmasını dileriz.

 

 

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]