Sanayi, Yenilikçilik ve Alt Yapı- SDG9

SDG9 ile ormancılıkla ilgili olarak “sanayinin payının arttırılması ve küçük ölçekli sanayi işletmelerinin finansal hizmetlere ve pazarlara ulaşması” hedeflenmektedir.

Ormancılık aynı zamanda bir sanayi faaliyetidir. Kâğıt, kağıt hamuru, kereste, ahşap yapı malzemeleri ve elemanları, ahşap yapı, OSB, kontraplak, kaplama, yonga/lif-levha, yonga-levha, mobilya, biyomas enerjisi, cips, karton ormancılıkla ilgili sanayi dallarındandır. Ormancılık sanayisi hem büyük boy işletmelerde, hem de küçük boy işletmelerde yaygın şekilde bulunmaktadır. Dünya genelinde 60 milyondan fazla insan doğrudan ormancılıkla ilgili sanayide istihdam edilmektedir[1].

Orman ürünleri(Ahşap) sürdürülebilir ve hızlı yenilenebilir, çevre dostu ürünlerdir. Bunların etkin kullanımı orta ve uzun vadede çok olumlu katkılar sağlayacaktır. Doğal bir yeryüzü kaynağı olan Orman ve ağacın doğru değerlendirilmesi ve kullanılması doğaya uyum içinde bir yaşam tarzı oluşturmadaki faydaları topluma aktarılmalıdır. Bu yönde bilgilendirme ve farkındalık oluşturma etkinlikleri gerçekleştirilmelidir.

 

Fosil yakıt ve malzemelerin kullanımının azaltılması için Ahşabın üretim ve kullanımının yaygınlaştırılması çalışmaları yapılmalı.

 

Türkiye örneğinden bakılacak olursa, en büyük sanayi işletmelerinde ormancılıkla ilgili olanlar da bulunmaktadır. İstanbul Sanayi Odası tarafından yapılan “TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK SANAYİ KURULUŞU – 2015”  listesi içinde MDF, Mobilya, Kâğıtçılık sektörlerinde faaliyet gösteren 19 sanayi kuruluşu bulunmaktadır[2].  Fakat Sadece yongalık ve kağıtlık hammaddaye dayanan bu sanayileşme ve büyüme Masif sanayiinde gözlenmemekte buda aynı kök ve kaynaktan beslenen genel orman ürünleri sanayisinde dengesizliğe sebep olmaktadır. (SDG 9.4) Orman ürünleri özellikle masif ahşap ürünler kaynak kullanım verimliliği ve katma değerli üretim bakımından çok önemlidir. İstihdam ve ekonomik kalkınmaya ciddi katkılar sağlama potansiyeline sahiptir. Bunun için ahşap yapı malzemesi üretimi ve ahşap yapıların yaygınlaştırılması desteklenmeli bu yönde yönlendirici çalışmalar ve projeler geliştirilmeli, eksik standart, kod ve yapım klavuzlarının yapımı ve güncellenmesi sağlanmalıdır.

Türkiye den başka bir örnek olarak Fosil malzemelere dayanan plastik pencere sistemleri kullanımı son 25 yılda ahşap pencere sistemlerinin yerini almış ve önemli bir istihdam, doğal yenilenebilir ürün kullanımı ve karbon depolama imkânı kaybedilmiş, yüksek karbon ayak izine ve enerji sarfiyatına sebep olan fosil kaynaklı malzemeler yaygınlaşmıştır. Bunun en önemli sebebi uygun standartların belirlenmemiş ve uygulama denetim kurallarının düzenlenmemiş olmasıdır.

 

Diğer taraftan bazı çalışmalar olsa da mesela turizm, savunma, tarım sanayine verilen destekler aynı oranda ormancılık sektörüne verilmemektedir.

Akdeniz bölgesi ormanları “yeşil ekonomiye” oldukça önemli katkılar vermektedir[3].

[1]http://www.carfu.org/?p=357

[2]http://www.gonder.org.tr/?p=6091

[3]http://medomed.org/wp-content/uploads/2013/04/Contribution_of_forests_to_a_green_economy_in_MENA.pdf

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]