Malatya ziyaretimiz (8-9 Şubat 2018)

Malatya’ ya ilk defa 2004 yılında gitmiştim. Fas’ tan bir ekip Doğu Anadolu Su Havzaları Projesi çalışmalarını görmek için Malatya’ ya gelmişti. Ben de onlara katıldım, sahaları beraberce dolaştık.

İkinci ziyaretim bundan 14 yıl sonra nasip oldu. Bu defa BİRKONFED Heyeti olarak 8-9 Şubat 2018 tarihleri arasında Malatya’ya gittik.

BİRKONFED Yönetim Kurulu Başkanımız Osman Ünsal ziyaret için 6 Şubat Salı akşamı bilgilendirdi. Konumuz ormancılığa ve birikimlerime yabancı bir konu idi. Aslında ormancılığa yakın ama bana uzak bir konu. Mermer borsası. Biraz hazırlık yaptım.

Türkiye’ nin doğal taşları

Bilet vs. işleri ayarlayıp Perşembe sabahı yola çıktım.

Ankara-Malatya arası direkt uçuşları var Anadolu Jet’ in ancak uçuş saatleri uymadığı için İstanbul üzerinden yola çıktım. Biletleri geç aldığımız için haliyle oldukça pahalıya geldi. Ama yine de Türkiye’ de hava yolları Avrupa’ya kıyasla oldukça pahalı.

Uçakta yanıma Irak’ lı Türkmen bir kız çocuğu rast geldi. 16-17 yaşlarında zannediyorum. Almanya’ya gidecekmiş. İnerken “Men Türkmenem, ne edecem bilmirem, bana yardım eder misen” dedi. Tabi ki dedim. Memnuniyetle. Normalde iç hatlar transit geçişten uçağa geçecektim. Oradan ayrıldım. Pasaport çıkışına kadar götürüp teslim ettim. Çocuklarım aklıma geldi. Kimdi bilmiyorum, o da beni bilmiyor. Ama Rabbim sorarsa bugün ne yaptın benim için diye bunu söylerim.

Uçağa geçerken Erzurum’ lu bir amca denk geldi. Tedirgin, korkmuş, muhtemelen 70′ li yaşlarda. Bir iki ay önce babamı yolcu etmiştim böyle. Nasıl titriyordu heyecandan. O aklıma geldi. Gel amca dedim ben seni bindiririm.

Neyse…

Ardından Osman Beyin telefonu geldi. Nerdesin diye. Buluştuk.

Yanında BİRKONFED AR-GE Başkan Yardımcısı Ömer Niziplioğlu ve Genel Koordinatör Muhammet Ali Cankatar beyler vardı. Güzel insanlar! Ömer Bey sanayici, iş adamı. Muhammet Ali Bey aynı zamanda Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. http://www.sancaktepe.istanbul/tr/baskan-yardimcilari

Aslında burada BİRKONFED Başkan Vekili Sevgili Hemşerim Yücel Yalçınkaya da olacaktı ama biraz da sağlık nedenleri ile katılamadı.

Planlanan şekilde Malatya’ ya indik.

Oradan BİRKONFED Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Erdemir Beyin sahibi olduğu YZE Pırlanta Hotel’ e geçtik.  http://www.yzepirlantahotel.com/

Otel gerçekten çok güzel. 2017 yılında hizmete girmiş. Sahibi Yusuf Ziya bey “tüm detayları, mobilyaları eşimle birlikte planladık. Hizmet kalitemiz ile öne çıkacağız” diyor. Çalışanları gayet eğitimli. Yemekleri güzel. Memnun kaldım.

Otelde TEMA Planlama Mimarlık Mühendislik Danışmanlık Turizm Ltd. Şti. ve Zigurat Kent Planlama ve GIS firmaları kurucu ortağı Zeynel Kırşan ile de tekrar görüşme fırsatım oldu. Zeynel kardeşim Şehir Plancısı. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi mezunu. İspanya’ da mimarlık okumuş.

Burada biraz dinlendikten ve fikir teatisinde bulunduktan sonra saat 14:00′ de Malatya Valiliğine geçtik. Burada Vali Ali Kaban Beyle konuyu detaylı şekilde  müzakere ettik.

Fotoğraf Soldan Sağa: Zeynel Kırşan, Yusuf Ziya Erdemir, Osman Ünsal, Ali Kaban, Muhammet Ali Cankatar, Ömer Niziplioğlu, İsmail Belen

Sayın Vali konuyla ilgili olarak Vali Yardımcısı Ali Sakar Beyi görevlendirdi. Ali Bey Ordu İkizce’den evli. Son derece ilgili, bilgili bir Mülki İdareci olarak gördük.

Görüşmeye AKÇADAĞ MERMER İHTİSAS ORGANIZE SANAYİ BÖLGESİ Müdürü İbrahim Çoban bey de katıldı. http://investinmalatya.gov.tr/tr//sayfa/356-akcadag-mermer-ihtisas-osb

Biz burada iken, sınıf arkadaşım, Elazığ Orman Bölge Müdür Yardımcısı Halim Özdemir de toplantıya geldi. https://elazigobm.ogm.gov.tr/Sayfalar/idari%20kadro/halimozdemir.aspx

Görüşmelerin ardından beraberce Akçadağ Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesini ziyarete gittik.

Dönerken Kirazlı Konak’ da akşam yemeği yedik. https://kirazlikonak.com/

Akşama otele döndük. Konunun ciddiyetinin farkında olarak neler yapılabileceğini, neler yapmamız gerektiğini detaylı şekilde değerlendirdik.

Bu arada Malatya Büyükşehir Belediyesinde çalışan ormancı meslektaşlarım Şevket Doğan ve Yılmaz Yücekaya ziyaretime geldi. Ayaklarına sağlık.

9 Şubat Cuma günü erken kalktım. Yaya olarak kısa bir gezi yaptım, şehri dolaştım.

Sabah erken Malatya Orman İşletme Şefi Yusuf Müjdeci uğradı. Sağolsun. Halim Özdemir kardeşimin emanetlerini getirdi. Biraz dertleştik.

Ardından saat 10:00′ da Malatya basını ile bir araya geldik. Başkanımız Osman Ünsal ve Başkan Yardımcısı Ömer Niziplioğlu konuyu değerlendirdi.

Malatya Sonsöz Gazetesinden Rahime Gül Erbaş çok güzel şekilde kaleme almış bu basın toplantısını. İletişim Fakültesi mezunu olduğu belli oluyor 🙂 Tebrik ederim.

Basınla görüşmeden sonra Malatya’ nın tanınmış Avukatlarından Ali Bakan beyi ziyaret ettik.

Cuma namazını Niyazi Mısri Camiinde kıldım. https://www.turkedebiyati.org/niyazi-misri.html

Cuma namazından sonra Malatya Ticaret Odası Başkanlığını ziyaret ettik. http://www.malatyatso.org.tr/

Başkan Hasan Hüseyin Erkoç ile görüştük.

Ardından Malatya Bakırcılar Çarşısında bulunan Güngör Kebap’ ta güzel bir kebap yedik Yusuf Ziya Erdemir’ in ikramı olarak. Bu vesile ile Muhammet Ali Cankatar’a  teşekkür ediyorum 🙂

Ziyaret esnasında Hekimhan Kaymakamı sevgili Hemşerim Tunahan Efendioğlu ile de görüşme fırsatım oldu. Kendisinin ve kardeşi Salih Efendioğlu‘ nun  ile gurur duyduğumuz gençlerimizden olduğunu memnuniyetle söylemek isterim.

Akşam  Anadolu Jet’ in 17:50 uçağı ile Ankara’ya döndüm. Ayarlamalar için Mehtap Tarhan’ a teşekkür ediyorum.

Değerlendirme

Öncelikle güzel ve verimli bir seyahat olduğunu memnuniyetle söylemek isterim. Güzel insanlarla tanışma fırsatım oldu. Arkadaşlarımı gördüm, rahmetli Mahmut Temiz’ i yad ettim. Hekimhanlı arkadaşım Hüseyin Tanin’ i, eski Bursa Orman Bölge Müdürü Arif Can’ ı yad ettim.

İş açısından bakıldığında BİRKONFED olarak çıkılan yolun ne kadar önemli ancak o kadar da zor bir yol olduğunu söylemek lazım.

Biz orada iken, 9 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete’ de iki tane önemli yönetmelik yayımlandı.

Bunlar;

1. ENDÜSTRİ BÖLGELERİ YÖNETMELİĞİ
  2. ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE YER ALAN PARSELLERİN TAMAMEN VEYA KISMEN BEDELSİZ TAHSİSİNE DAİR YÖNETMELİK

Bu uzun yola çıkmak için neler yapılmalı diye sorduğumda aklıma gelenler şunlar.

1. Öncelikle ne yapmak istediğimize net şekilde karar vermemiz gerekiyor.
  2. Bunun ardından bir durum incelemesine ihtiyaç var. Mevcut mevzuat ve uygulamalar neler? Hangi avantajlarımız, hangi dezavantajlarımız var?
  3. Durum tespitinden sonra, hedefimiz ve durum arasında bir değerlendirme yapmamız, ardından esaslı bir plan ve proje hazırlamamız lazım.
  4. Bundan sonraki aşamada ise uygulamaya geçilebilir.

Hadi hayırlısı.

Son söz olarak yol arkadaşlarıma ve bizi misafir eden dostlarıma en kalbi şükranlarımı sunuyorum.

İsmail Belen