Saraybosna Arıcılar Birliği ile bir araya geldik

 

Arıcılık konusu Bosna Hersek Federasyonu için oldukça önemli bir konu. Saraybosna Arıcılar Birliği DOST Platformu Üyesi. Türkiye’den ise Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği http://www.tab.org.tr/ DOST Platformu üyesi.

19 Mart 2018 Pazartesi akşamı Saraybosna Arıcılar Birliği Başkanı Saraybosna Arıcılar Birliği üyeleri ile bir araya geldik. Toplantıya; DOST Platformu Başkanı İsmail Belen, Türkiye’den Ramazan Emiroğlu, Saraybosna Arıcılar Birliği Başkanı Samir Omerovic, arıcılar Mirza Kazic, Dzebo Hayrudin, Mirza Išerić, Avdo Kasic, Mihret Haliloviç ve Azra Cosovic katıldı.

Toplantıda aşağıdaki hususlar müzakere edildi.

  1.  Öncelikle DOST Platformu çatısı altında yer alan Türkiye Arıcılar Birliği ile Saraybosna Arıcılar Birliğinin bir şekilde bir araya getirilmesi. Bunun için TAB Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin ile daha önceden görüşülmüştü.
  2. Saraybosna Arıcılar Birliği Başkanı Samir Omerovic tarafından; mevcut durum, birliğin yapısı, talepleri vs. konusunda detaylı bir rapor hazırlanarak mümkün olan en kısa zamanda İsmail Belen’ e iletilmesi, bunun ardından da bir proje hazırlanarak başta TİKA olmak üzere ilgili kurumlara sunulması.

Konunun geçmişine baktığımızda şunlar görülebilir

TİKA Bosna Hersek’teki arıcılık faaliyetlerine destek oluyor.  Bununla ilgili haberlere aşağıdaki linklerden ulaşmak mümkün.

TİKA tarafından 2012 yılında “Bosna Hersek  Kaçuni Entegre Organik Arıcılık Projesi” uygulanmıştır. 

Bu proje ile; organik arıcılık yapmak isteyen ailelereher türlü teknik destek verilerek üretim yapmaları ve istihdama katkı sağlanması, Üretilecek bal ve arı ürünlerinin (polen, arı sütü, propolis vb.) pazarlanmasıyla aile işletmelerinin ekonomik gelir seviyelerinin artırılması hedeflenmiştir. Projeyle 1320 arı kolonisi  oluşturulmuş, 85 aile işletmesi bal,polen, propolis ve arı sütü ve ana arı üretimine başlamışlardır.

Yakın gelecekte ise “6. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi” 15-19 Ekim 2018 tarihlerinde Liberty Hotels Lykia, Fethiye – Ölüdeniz’ de düzenlenecektir. http://www.muglacongress.org/

Buraya uygun bir tebliğ ile katılım sağlanması gündeme alınabilir.

DOST Platformu büyüyor!

One Response to Saraybosna Arıcılar Birliği ile bir araya geldik

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]