Orman yangınları ile mücadelenin sırrı ormanları tanımak ve sevmek!

Orman  yangınları Akdeniz iklim kuşağının temel olgularından birisi. Ormanlar var olduğu müddetçe yangınlar da var olacak.

İklim değişikliği ile birlikte artık Rusya, İsveç, Kanada gibi ülkelerde de yangınlar belirgin şekilde artmaya başladı.

Yangınla mücadele yangın öncesi hazırlık, yangını söndürme ve yanan sonrası çalışmalar olmak üzere temel olarak üç bölüm halinde ele alınabilir.  Bu kısa yazıda tüm unsurlara değinme imkanım olmadığının farkında olarak “sistem/kurum” üzerinde yoğunlaşmak istiyorum.

Bilindiği üzere Ülkemizde orman yangınları ile mücadele Orman Genel Müdürlüğünün görevidir. 4 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 338. Maddesine göre Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığının görevleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

  • 1) Orman yangınlarının çıkmasına ve yayılmasına mani olmak için her türlü fiziki ve beşeri tedbiri almak,
  • 2) Orman yangınları ile mücadele tekniklerini güçlendirmek, yangın gözetleme kulelerinin kurulmasını ve hizmete hazır halde tutulmasını sağlamak,
  • 3) Orman yangınlarına müdahale tekniklerini geliştirmek, yangına müdahale sürelerini kısaltarak yangın zararlarını en aza indirmek,
  • 4) Orman yangınlarına müdahalede görev alan personeli eğitmek, yangın uzmanı eğitim merkezi ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek,
  • 5) Genel Müdürlükçe verilen benzeri görevleri yapmak.

Zaman zaman orman yangınları ile mücadelenin Orman Genel Müdürlüğü uhdesinden alınarak AFAD benzeri ulusal bir kuruma verilmesi tartışılmakta ve ciddi şekilde gündem edilmektedir.

Bu yazının sınırları içinde çok fazla bilimsel araştırmaya yer ve zaman olmadığından tecrübelerimi ve gözlemlerimi paylaşmak istiyorum.

Orman yangınları diğer yangınlar gibi durağan bir yapı değildir. Her meşçerenin ayrı bir özelliği bulunmaktadır. Yangının seyri buna göre değişebilmektedir. Orman yangınları ile mücadele eden ekibin ormanı kesinlikle bilmesi ve sevmesi gerekmektedir.  Yangınla mücadele ön hazırlığı, yangının söndürülmesi ve sonrasında yapılacak çalışmalar bir bütündür.

Bana göre orman yangınları ile mücadele çalışmalarının Orman Genel Müdürlüğünden başka bir kuruma verilmesi son derece pahalı bir yanlış olacaktır.

Bu yüzden dünyada orman yangınları ormancılar tarafından söndürülmektedir. Kanada, Amerika, Fransa gibi ülkelerde bu durum böyledir.

Benim bildiğim ülkeler içinde bunun tek istisnası Yunanistan’ dır. 2018 yılı Temmuz ayında çıkan ve yaklaşık 100 kişinin hayatını kaybettiği yangından https://www.sabah.com.tr/dunya/2018/07/31/yunanistandaki-yangin-faciasi-ardinda-komplo-teorileri-birakti sonra bir uzman arkadaşımla aşağıdaki görüşmeler geçti aramızda.  İsmini paylaşmak istemedim ama yazışmalarımızı aynen aktarıyorum.

Özetle dediği şu; “orman yangınlarını söndürme mes’uliyeti 1998 yılında orman teşkilatından alınarak “Sivil Savunma-İtfaiye Genel Müdürlüğüne” verildi”. Son yangında itfaiyeciler araziyi bilmiş olsaydı bu kadar artmayacaktı. Başarının sırrı araziyi tanımak ve ormanı/ağaçları sevmek! Bilenler bilir Yunanistan’daki ölümlü yangınlar bundan sonra arttı.

-I have a question to you. We are following very closely the news about the forest fires. What is your comment? In Turkey the General Directorate of Forest is responsible to combat fires  In Greece which ministry and which institute is responsible .Sometimes we are having some debates on giving this responsibilities to a different institute as independent Disaster Managament Authorities. I always against this idea and I always supported the idea that fighting with forest fires must be at the hand of foresters.


-Ismail bey, merhaba. Iyiyim, teşekkürler. Siz nasılsınız? On forest fires in Greece: As a forested I feel very sad. The combating of forest fires was taken from the forest service in 1998 and was given to the Civil Protection-fire Brigade, which was a big mistake. The forest services are responsible for preventing forest fires. The problem with the fire brigade is that they are not familiar with forest fires, they do not go into the forest to put out the fire, they only buy big water tanks that cannot go into the narrow forest roads and they rely too much on airplanes. The contribution of airplanes has been advertised too much from the media, so that people really believe that only airplanes can put out forest fires. Colleagues from the directorate general of forests in Athens went to the burned area of Mati (where many people died) and they saw that the fire could have been slowed down or stopped before it reached pines trees, but the fire brigade did not make the right choice and then the fire could not be stopped.  In my view, the fighting of forest fires should stay with foresters, they know the area, they know where and how to move and most important of all, they love the forest! This is a different job and needs special efforts and expertise. I key message is loving the forest and knowing its details

 


You are right.Thank you very much for this information. It is very important and usefull for me
 

I really hope that Turkey will not make the same mistake as Greece! And one more thing please: the forest service needs to better advertise their work, I do not know if you do this. 

That is why I wanted to learn. After some arrangement ı want to share this information with my Colleagues without mentioning your name.
 

In Greece, when journalists were trying to talk to foresters when fighting fires they were telling them to go away to let them do their work. But the Civil protection-fire brigade has communication people and the journalists really appreciate this.

 


If you like sure ı will be happy to mention your name but ı think that would be not good to criticise your country
 

Yes of course. And if you want i could ask my colleagues in Athens, to communicate them officially if you want too. There are also many articles these days, I could sent you the links and a translation

 


This is the main problem with foresters not to be familiar with media and journalist. You are right. That would be very nice Please send me the links about the debate. I would like to share them with my friends
 

There is also a researcher expert on forest fires, working at the Forest Research Institute, Dr Gavriil Xanthopoulos, he has been working for many years with fires.
 
this is a very good thesis, in english, after the big fires in 2007.
There many interesting parts referring to the fire brigade, but I think the most interesting is starting on page 59, referring to firemen that do not know the local landscapes, the forest roads etc. Another article, with link to the full paper:
Sonuç olarak diyeceğim şu; orman yangınlarını söndürmede son derece başarılıyız. Sistemimiz gayet güzel, teşkilatımız tüm kalbi ile çalışıyor. Bu sistemi bozmayalım. Sadece çalışmalarımızı daha iyi anlatmaya ve biraz da ekonomik olarak düzeltmeye ihtiyacımız var.
İsmail Belen

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]