İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı Teklif Çağrısı-Ocak 2019

Ülkemizin Avrupa Birliğine üyelik sürecinde uygulanmakta olan mali destek programlarından birisi, kısaca IPA olarak isimlendirilen “Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (Instrument for Pre-accession Assistance) dır. IPA çerçevesinde AB, Türkiye’nin politik ve ekonomik reformlarına mali ve teknik destek sağlamaktadır. https://www.ab.gov.tr/45627.html

2014-2020 bütçe dönemine kapsayan IPA II Çerçeve Anlaşması 11/02/2015 tarihinde imzalanmıştır.  https://www.ab.gov.tr/files/ipaii_cerceve_anlasma_tr.pdf

Ulusal IPA Koordinatörlüğünü Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı yürütmekte olup, “eğitim, istihdam ve sosyal politikalar sektörü” için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı) yetkilidir.  https://www.avrupa.info.tr/tr/ipa-nasil-uygulanir-24

IPA II döneminde uygulanmakta olan “İstihdam, Eğitim ve Sosyal Politikalar Operasyonel Programı” kapsamında; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 27.12.2018 tarihinde “İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı Teklif Çağrısı” yayımlanmıştır. (Europe Aid/162207/ID/ACT/trhttps://www.ab.gov.tr/is-sagligi-ve-guvenliginin-gelistirilmesi-hibe-programi_51493.html

Hibe Programı, madencilik sektörü ile çok tehlikeli sınıfta yer alan diğer sektörlerde çalışma koşulları ile iş sağlığı ve güvenliği kültürünün geliştirilmesini, çalışanlar ve işverenlerin farkındalığının artırılmasını ve işyerlerinde yasal zorunluklarının yerine getirilmesini hedeflemektedir. Toplam bütçesi 6 milyon avro olan Hibe Programına STK’lar, üniversiteler, sendikalar, meslek kuruluşları, mesleki ve teknik yüksekokullar başvuru yapabilmektedir.

6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu” ile belirlenen (01) no.lu “Avcılık, Balıkçılık Tarım ve Ormancılık” işkolunda örgütlü bulunan Öz Orman- İş Sendikası’nın, 2019 yılı Ocak ayı itibariyle 25 bin civarında üyesi bulunmaktadır. Sendikamız Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bazı işyerleri ile Orman Genel Müdürlüğü (OGM)  ve Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (TİGEM) yetkili sendikadır.

“İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” 27.02.2017 tarih ve 29992 sayılı (mükerrer)  Resmi Gazete yayınlanmıştır. Bu tebliğ ekinde bulunan “İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi ”ne göre, 02.40.04 nolu “Ormanı zararlılara (böcek ve hastalıklar) karşı koruma faaliyetleri”  “Çok Tehlikeli İşler” sınıfında yer almıştır.

Orman Genel Müdürlüğünce yürütülen ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan  “ormanı zararlılara karşı koruma faaliyetlerinde” görev alan çalışanların önemli bir kısmı Öz Orman İş Sendikası üyesidir.  Tüzüğüne göre Sendika “çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışanların beden ve ruh sağlığının korunması” ilkesini benimsemiş olup, bu ilke doğrultusunda birçok çalışma hayata geçirmektedir.

Arz edilen bu bilgiler ışığında, “ormanı zararlılara karşı koruma faaliyetlerinde” görev alan Sendika üyeleri başta olmak üzere ilgili çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusundaki kapasitelerinin geliştirilmesinin faydalı ve zaruri olduğu değerlendirilmiştir.

Bu çerçevede Ormanı Zararlılara (Böcek Ve Hastalıklar) Karşı Koruma Faaliyetlerinde Görev Yapan Çalışanların ve İşveren Vekillerinin İş Sağlığı Ve Güvenliği Kapasitelerinin Arttırılması Projesi” nin hazırlanarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunulması için çalışmalara başlanılmıştır.

Bu kapsamda ilk olarak 23 Ocak 2019 Çarşamba günü, ardından 24 Ocak 2019 Perşembe günü iki toplantı yapılmıştır.

İlgili duyuru metninde, muhtemel proje ortaklarının işbirliği yapacaklarına dair niyet beyanını imzalayarak iletmelerinin projenin kabul edilebilirliği açısından son derece etkili olacağı ifade edilmektedir.

Duyuru metnine göre başvuru sahiplerinin öncelikle proje konsept notunu ve işbirliği protokolünü 04.03.2019 tarihine kadar Bakanlığa ulaştırmaları gerekmektedir.

Hadi hayırlısı!

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]