IUCN Genel Merkezi Ziyaretimiz-12 Haziran 2019

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Ziyareti

Orman Mühendisleri Odası 2019 yılı başında IUCN üyeliği için başvuru yapmıştır. Süreç devam etmektedir. IUCN Genel Merkezi İsviçre’ nin Gland şehrinde bulunmaktadır. https://www.iucn.org/about/iucn-conservation-centre

Orman Mühendisleri Heyeti 13 Haziran 2019 günü IUCN Genel Merkezini ziyaret etmiştir.  Bu ziyaret esnasında;

  • IUCN Üyelik İşleri Koordinatörü Fleurange Gilmour Bieri,
  • IUCN İletişim Direktörü Sarah Over,
  • IUCN Orman Koruma Programı Bilgi ve İletişim Sorumlusu Corbett Nash ile görüşülmüştür.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), 185 ülkeden 1.300’ün üzerinde Hükümet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında barındıran bir çevre örgütüdür.

1948 yılında kurulan IUCN; Ramsar, Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticareti-CITES ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi dâhil uluslararası sözleşmelerde önemli bir rol oynamıştır.

Merkezi İsviçre’ de bulunan IUCN’ in Yönetimi iki bölümde ele alınabilir.

Yönetimsel işler için Genel Müdürlük vardır. 2019 itibari ile IUCN’ nin 50’den fazla ülkede ofisi bulunmaktadır. Bu ofislerde 900’den fazla kişi çalışmaktadır.

Her dört yılda bir toplanan “Dünya Doğa Koruma Kongresi – World Conservation Congress- IUCN’ nin en önemli organıdır. En son kongre 2016 yılında ABD’ de yapılmıştır.  Bu Kongreye Türkiye de aday olmuş, son iki aday arasına girmiş, ancak ABD kazanmıştır. Bundan sonraki ilk Kongre 2020 yılında Fransa’ da yapılacaktır.

IUCN Konseyi icra organıdır.  Kongre’de seçilen Konsey; IUCN Başkanı, Muhasip, Komisyon Başkanları ve Bölgesel Konsey üyelerinden oluşmaktadır.  Mevcut durumda; Afrika, Orta ve Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Karayipler, Güney ve Doğu Asya, Batı Asya, Okyanusya, Doğu Avrupa-Kuzey ve Orta Asya, Batı Avrupa bölgeleri vardır.

Ülkemiz Batı Avrupa içinde yer almaktadır. Ülkemizden Nilüfer Oral, 2012-2016 döneminde Batı Avrupa Bölgesi’ni temsilen Konsey üyesi olarak görev yapmıştır. Bu bölgeden üç konsey üyesi seçilmekte olup, mevcut üyeler Belçika, İngiltere ve İsveçlidir.

2020 yılında Fransa’ da yapılacak Kongre’de IUCN Konseyi seçimi de yapılacaktır. Ülkemizin gerek IUCN içindeki etkinliği, gerekse IUCN ile yakın işbirliği içinde bulunan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesinin 16. Taraflar Konferansının 2022 yılında Ülkemizde yapılacağı dikkate alındığında buraya bir aday gösterilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

2020 Konferansı için hazırlıklar başlamıştır. Bu çerçevede IUCN Avrupa, Kuzey ve Orta Asya Formu 1-3 Temmuz 2019 tarihlerinde Hollanda’ da yapılacaktır.

https://www.iucn.org/regions/eastern-europe-and-central-asia/events-regional-conservation-forum/regional-conservation-forum-2019

Bu ziyaret hemen etkisini göstermiş ve uzun süredir beklemekte olan üyelik başvurumuzla ilgili süreç başlatılmış ve resmen yazılmıştır. 2019 yılı Ağustos ayında sürecin tamamlanabileceği öngörülmektedir. Diğer taraftan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile işbirliği halinde,  11-19 Haziran 2019 tarihlerinde Fransa’da yapılacak IUCN Kongresine katılım- https://www.iucncongress2020.org/ hususu DMKP ile görüşülecektir.

 

IUCN tarafından yapılan sunum:

Forests-Introduction-Presentation_June2019_Nash

OMO tarafından yapılan sunum:

11 June 2019 Chamber of Forest Engineers of Turkey

 

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]