Tezler -Özlem İritaş

1998 yılında DMK kapsamında 4/B’li mühendis olarak başladığım meslek hayatıma Kamu Personeli Seçme Sınavını kazandıktan sonra, 2007 yılından bu yana Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi  Genel Müdürlüğünde “Tarım ve Orman Uzmanı” olarak devam ediyorum.

Geçmişimi, hazırladığım yayınları,yaptığım çalışmaları, dahil olduğum projeleri, teknik gezileri  vs. değişik başlıklar altında derlemek istedim. Bu bölümde lisans, yüksek lisans, uzmanlık ve diğer  resmi belgeler yer alıyor.

 

Lisans Bitirme Tezim:

Lisans Eğitimini Samsun Ondokuzmayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümünde tamamladım.

Yüksek Lisans Tezi-2002

Yüksek Lisansımı 2002 yılında  Gazi Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Çevre Bilimleri Bölümünde tamamladım. http://fbe-cevre.gazi.edu.tr/

Tez konum “Uçucu Organik Bileşiklerin Kil ve Seri Durumdaki Kil-Kum Katmanlarında Sorpsiyonu”.

Tezin PDF haline Gazi Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi- Haziran 2002-Düzenleme1Agust19 linkinden ulaşmak mümkün.

Tezimde, kazalar ya da herhangi bir nedenle toprağa dökülen özellikle petrol kaynaklı olabilen uçucu organik bileşiklerden diklorometan ve karbontetraklorürün homojen ortamda, karbontetraklorürün ise heterojen ortamda taşınımı ve adsorbsiyonu konusunda çalışma yapmıştık.

Tez danışmanım, o zaman görev yaptığım Çevre Bakanlığı, ÇED ve Planlama Genel Müdürümüz Sn. Doç. Dr. YAvuz CABBAR’ın eşi, Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Canan CABBAR idi. Değerli hocam sadece tezim için değil, hayat için de harika bir yol gösterici idi, bu süreç bana en çok da kendisini kazandırdığı için mutluyum.

2002 Haziran ayında sınavımı yapan tez jürimde Prof. Dr. Mübeccel ERGUN başkan, Prof. Dr. Habibe Canan CABBAR ve Prof. Dr. Metin GÜRÜ (o zaman Doç. idi) üye olarak yer aldı. Tümü Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan jürim, hep aile içindeymişim gibi hissettirdi. Kendilerini hep muhabbet ve şükranla hatırlıyorum.

 

Uzmanlık Tezi-2010

Uzman olabilmek için KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) A Grubunda yeterli puanla kuruma başvurudan sonra dil sınavlarından belli bir puan almış olmak yada kurumun yaptığı dil sınavını geçmek gerekiyordu. Benim halihazırda sınav sonucum olmadığından TÖMER’in kurum için yaptığı sınava girmiştim. Buradan da yeterli puanı alınca mülakat aşaması kalıyor. Öncesindeki 8,5 yıl sözleşmeli olarak aynı kurumda çalışmış olmak bile mülakatta göz önüne alınmıyordu. Mülakatta o zamanki Ağaçlandırma Genel Müdürü Mustafa YÜKSEK beyin nasıl heyecanımı geçirmek için yardımcı oluğunu hiç unutamayacağım.   Sonrasında kurum içinde “Uzmanlık” kadrosuna  atanabilmek üzere bir tez hazırlamak ve jüri karşısında bu tezi savunmak gerekiyor.

Biz 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 35 inci maddesi kapsamında uzmanlığımızı almıştık, sonrasında Uzmanlık için aşağıdaki Yönetmelik hazırlandı.

23 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevre ve Orman Uzman Yardımcılığı Giriş ve Çevre ve Orman Uzmanlığı Yeterlik Sınavları ile Atama, Yetiştirilme, Görev, Yetki ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında YÖNETMELİK” çerçevesinde de Uzmanlık tezi hazırlamak, kurula sunmak gerekiyor.  Bunun için ayrıca dil yeterlilik belgesi de lazım.

Bu çerçevede “Atık Gazlaştırma Yöntemi İle Enerji Eldesi ve Atık Gazlaştırmanın Çevresel Değerlendirmesi”  başlıklı Uzmanlık tezimi hazırladım, yaklaşık 2 yıllık emeğin ardından 2010 yılı Ocak ayında komisyona sundum.

Sayfa yükleme boyutunu geçtiği için burada linkini veremiyorum.

O dönemde Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü olan (daha sonra Müsteşarımız oldu) Sn. Prof. Dr. Lütfi AKCA’nın özel kalem müdürü olarak görev yapıyordum. Tez jüri başkanım da Sayın Müsteşarımız olmuştu.

Bakanlıkların ve ilgili yönetmeliklerin zaman zaman değişmesi ile  “Çevre ve Orman Uzmanı” olan unvanım önce “Orman ve Su İşleri Uzmanı” olarak değişti ve nihayetinde günümüz itibari ile “Tarım ve Orman Uzmanı”olarak değişmiş oldu (Bkz dipnot).

DİPNOT:

1998 Aralık ayında Çevre Bakanlığında başlayan meslek hayatım Ağustos 2019 itibariyle aşağıdaki Bakanlık yapılanmalarıyla devam etti:

Tezimin ÖNSÖZ’ünde yazdığım ve katkıları için müteşekkir olduğum kişileri aynen aktarıyorum:

“Meslek hayatım için büyük bir tecrübe olarak gördüğüm, birlikte çalışmaktan onur duyduğum ve tez konusu olarak atık gazlaştırmayı seçmemi sağlayan değerli Genel Müdürüm Prof. Dr. Lütfi AKÇA’ya,

Çalışmalarına çok saygı duyduğum, değerli hocam Prof. Dr. Hasancan OKUTAN’a,

Yardımlarını esirgemeyen, bilgi ve enerjilerinden hep etkileneceğim Betül DOĞRU ve Rezzan KATIRCIOĞLU’na,

Bana hep moral ve destek veren sevgili arkadaşlarım Fatma ACARTÜRK, Eda EŞMEBAŞI ve Sema GÜNGÖR’e

En büyük varlığım ve desteğim, biricik ailem; Özden, Süleyman ve Cem CAN’a,

Hayatıma anlam katan oğlum A. Eren’e (2011 de aramıza katılan kızım F. Zeynep’e),

Yaptığım her işte beni en iyi şekilde destekleyen, eşi olmaktan keyif aldığım, eşim olduğu için şükrettiğim sevgili eşim Dr. Servet Birgin İRİTAŞ’a

Tüm yardımları için teşekkür ederim.

İyi ki varsınız….”

 

Avrupa Birliği Temel Kursu Bitirme Ödevi-2011

  2011 yılında Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi 48. Dönem AB Temel Kursu’na katıldım. http://ataum.ankara.edu.tr/

Dönem ikincisi olarak tamamladığım kursta” AVRUPA BİRLİĞİ ÇEVRE MÜKTESEBATINA UYUM ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA ATIK SEKTÖRÜ” konulu bitirme ödevini hazırladım. Toplam 40 sayfalık yayında Avrupa Birliği uyum çalışmaları kapsamında ülkemizde atık sektöründe yapılanlar yer almaktaydı. O sırada Prof. Dr. Lütfi AKCA Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürüydü ve özel kalem müdürlüğü görevini yürütüyordum.

Belgenin word hali: AB-Temel Eğitim-Bitirme Ödevi-Haziran 2011

Belgenin pdf hali: AB-Temel Eğitim-Bitirme Ödevi-Haziran 2011

AB Temel Kursu’nun Eğitim içeriği aşağıda yer alıyor. Kurs kesinlikle çok doyurucu ve özellikle sayısal bölüm bitirmiş kişilerin çok büyük fayda sağlayabileceği bir içeriğe sahip.

Özellikle Prof. Dr. Çağrı ERHAN’ın dersleri hepimiz için çok faydalı oldu.

 

Doktora Tezi

2019 yılı Ağustos ayı itibari ile Gazi Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Çevre Bilimleri Bölümünde “Doktora” ya devam ediyorum. Doktora tezini belirleme süreci devam ediyor.

 

 

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]