YFEP 2020 Hazırlıkları

“Young People in European Forests-YPEF”  yarışması Avrupalı sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilmekte olan uluslararası bir organizasyondur.

Bu organizasyonun temel hedefleri aşağıdaki gibidir.

• Gençlik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve eğitim yoluyla entegrasyon;
• Gençlerin Avrupa’daki ormanlar ve ormancılık hakkındaki bilgilerinin desteklenmesi;
• Gençleri orman kavramları ve biyotik ve abiyotik bileşenler arasındaki çeşitli ilişkiler hakkında bilgilendirmek;
• Farklı Avrupa ülkelerindeki orman ekosistemlerinin değerinin anlaşılmasının teşvik edilmesi;
• Gençler arasında ekosistemlerin sürdürülebilir yönetimi konusunda farkındalığın artırılması.

YPEF  ulusal ve uluslararası olmak üzere iki aşama halinde düzenlenmektedir. Ulusal aşamayı geçenler uluslararası yarışmalara katılmaya hak kazanmaktadır.

YPEF için ülke STKlarının üye olduğu bir uluslararası komisyon bulunmaktadır. http://ypef.eu/?page_id=78

Bu komisyon her sene kuralları belirlemekte, gerekli materyali hazırlamakta, ev sahibi ülkeyi tespit etmektedir. Mevcut durumda komisyon başkanlığını Polonya temsilcisi yürütmektedir. Yunanistan, Estonya, Avusturya, Macaristan, Almanya, Letonya, Litvanya, Polonya, Portekiz, Romanya ve Ukrayna’dan üyeler bulunmaktadır.

YPEF 2019 finali 24-27 Eylül 2019 tarihlerinde  Çek Cumhuriyetinin Olsina  kasabasında yapılmıştır. Bu finali 7 ülke takımı (Estonya, Litvanya, Çek, Macaristan, Ukrayna, Romanya, Polonya)  katılmıştır.

Bu finali ait duyuru ise 23 Ocak 2019 tarihinde yapılmış olup, gerekli hazırlıklar için uzun bir zaman kalmıştır. http://ypef.eu/?p=320

Örnek olması açısından 2018 yılı finali için hazırlanan kitap adresi burada verilmiştir. http://old.ypef.eu/files/YPEF_Educational_material_2018.pdf

Uluslararası final öncesi katılımcı ülkeler kendi ulusal süreçlerini tamamlamıştır. Bunlara ilgili linklerden ulaşmak mümkündür.

1. Romanya- http://ypef.eu/?p=406
  2. Litvanya- http://ypef.eu/?p=392
  3. Macaristan- http://ypef.eu/?p=382
  4. Ukrayna- http://ypef.eu/?p=371
  5. Polonya- http://ypef.eu/?p=363
  6. Almanya- http://ypef.eu/?p=359

Türkiye’ nin katılımı

2019 yılı yarışmalarına katılım için YPEF Uluslararası Komisyonu Üyesi Pál Kovácsevics ile görüşülmüş, yazışmalar yapılmış ancak gerekli hazırlıklar yapılamadığı için katılım sağlanamamıştır.

2020 için tekrar hazırlıklara başlanılmış, bu çerçevede 13 Ocak ve 17 Ocak 2020 tarihlerinde iki toplantı yapılmıştır. 18 Ocak 2020 tarihinde üçüncü toplantı yapılacaktır.

18 Ocak tarihli toplantıda yarışmanın geçmişi incelenecek, kuralları gözden geçirilecek, katılım sağlanmasına karar verilmesi durumunda resmi olarak irtibata geçilecektir.

Katılıma karar verilmesi ve YPEF tarafından uygun görülmesi durumunda GÖNDER’ in YPEF Uluslararası Komisyonuna üye olması gerekmekte olup Türkiye temsilciliğini de alacaktır.

Diğer ülkelerin irtibat kurumları/birimleri http://ypef.eu/?page_id=76 adresinde yer almaktadır.