Entegre Peyzaj Yönetimi Planları için referans alınabilecek örnekler

Entegre Peyzaj Yönetimi konsepti ve planları bir önceki yazımızda değerlendirilmişti.

Bu bölümde entegre peyzaj yönetimi kavramına ve uygulama planlarına dair örnekler gözden geçirilecektir.

Kanada’nın Alberta Bölgesinden Örnekler

Alberta Kanada’nın 13 bölgesinden biridir. Toplam 66 milyon hektar alanı ile hemen hemen Türkiye kadar bir alanı kaplamaktadır.

Alberta’da arazi yönetimi, geliştirme ve istişarelerle ilgilenen programlara https://www.alberta.ca/land.aspx linkinden ulaşmak mümkündür.

Entegre Peyzaj Yönetimine benzer uygulamalar ise “Land and resource planning” bölümü altında yürütülmektedir. Bu çerçevede “Landscape Patterns Project” in ve bu proje kapsamında geliştirilen “the Landscape Patterns Environmental Quality Analysis” in iyi bir örnek olabileceği değerlendirilmektedir.

Milk River Havza Konseyi

Milk Nehri, ABD’nin Montana eyaleti ve Kanada’nın Alberta eyaletinde uzanan, Missouri Nehri’nin 1.173 km uzunluğundaki bir koludur. Rocky Dağları’nda doğan nehir, Montana Fort Peck’in hemen doğusunda yarı kurak bir havzaya boşalır.

Bu nehrin yönetimi için “Milk Nehri Havza Konseyi-Milk River Watershed Council” oluşturulmuştur. https://www.mrwcc.ca/

Bu konsey Tarım ve Orman Bakanlığınca 18 Ocak 2019 Tarihli ve 30659 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanmış olan “Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarının Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul Ve Esaslarına Dair Tebliğ” mucibince oluşturulan kurul ve konseylere örnek olabilecektir.

Milk Nehri Havza Konseyi tarafından hazırlanan “Integrated Watershed Management Plan” https://www.mrwcc.ca/index.php/projects/integrated-watershed-management-plan/ faydalı bir örnek olarak değerlendirilmiştir.

“MILK RIVER INTEGRATED WATERSHED MANAGEMENT PLAN” ının
“FINAL DOCUMENT” ine https://www.mrwcc.ca/files/9714/4847/4498/MR_IWMP_September_2015_FINAL_DOCUMENT.pdf adresinden ulaşılabilmektedir.

Diğer taraftan havzada bir çok proje hayata geçirilmektedir. https://www.mrwcc.ca/index.php/projects/

Drin Havzası Planları

Drin Havzası, Arnavutluk, Yunanistan, Kosova, Karadağ ve Kuzey Makedonya’ya yayılmış su kütleleri ve su havzaları ile Balkan Yarımadası’nın güney doğusunda yer almaktadır. Kara Drin, Beyaz Drin, Drin ve Buna/Bojana nehirlerinin, Prespa, Ohri ve Skadar/İşkoder göllerinin alt havzalarını, alttaki akiferleri ve bitişik kıyı ve deniz alanını içerir.

Bu havza için GEF, UNECE ve diğer paydaşlar ile ortak bir proje başlatılmıştır. http://drincorda.iwlearn.org/

Bu kapsamda bir çok proje hayata geçirilmektedir. http://drincorda.iwlearn.org/demonstrating-solutions

Bunlardan bir tanesi “Lake Ohrid Watershed Management Plan” dir. http://drincorda.iwlearn.org/demonstrating-solutions/lake-ohrid-watershed-management-plan

Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka

Dünya Bankası tarafından Sri Lanka‘da uygulanan proje kapsamında bir çok rapor hazırlanmıştır.

Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka
Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka : Final Report
Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka : Landslide Risk Management Plan for Two Pilot Sites
Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka : Guidance Document on the Use Nature Based Solutions for Landslide Risk Reduction
Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka : Plant Manual
Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka : Knowledge Sharing Workshop and Study Tour
Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka : Report on Project Initiated Training
Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka : Report Under the Task B – Assessment of Relevant Legal, Regulatory and Institutional Framework and Recommendations for Creating an Enabling Environment for Nature-based Landslide Risk Management Solutions
Nature Based Landslide Risk Management Project in Sri Lanka : Report on the Training Needs and Gap Assessment Survey (TNGA)

2 Responses to Entegre Peyzaj Yönetimi Planları için referans alınabilecek örnekler

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]