Su İçin Yeşil Yollar

Yollar ve su genellikle düşman olarak görülür, yollara verilen zararın çoğundan su sorumludur ve yollar erozyon, su basması, sel ve toz fırtınaları gibi sorunların başlıca nedenidir.


Ancak bu gerilim tersine çevrilebilir.


Su için Yeşil Yollar (“Yeşil Yollar” veya “su yolları” olarak da bilinir) kavramı, ulaşım işlevlerinden ödün vermeden veya azaltmadan yolları su ve peyzaj yönetimi ve iklim direncinin hizmetine sunar.

Dünya genelinde yol yapımı için yılda 1-2 trilyon ABD Doları yatırım yapılmaktadır. Yeşil Yol yaklaşımlarının yaygın olarak benimsenmesi, yatırımları dönüştürücü bir ölçekte güçlendirebilir ve yol geliştirme ve bakımını iklim direnci, su güvenliği, ve doğal kaynakların verimli kullanımını destekleyebilir.

Dünya Bankasınca hazırlanan “Su için Yeşil Yollar : Su Yönetimi ve İklim Direncini Destekleyen Yol Altyapısı Rehberi“, su havzaları, yarı kurak iklimler, kıyı ovaları, dağlık alanlar ve taşkın ovaları dahil olmak üzere çeşitli peyzajlara ve iklimlere uyarlanmış faydalı su yönetimi için yolların kullanılmasına yönelik stratejiler sağlar.

Yeşil Yolların altında yatan önerme bu nedenle oldukça basittir: yolların doğal ve antropomorfik bağlamlarına uyacak şekilde tasarlanması; dışsallıkları en aza indirmek; ve yolun, su kaynaklarının, peyzajın ve toprak kaynaklarının dengesinin korunması, genellikle geleneksel koruyucu esneklik yaklaşımlarından daha ucuza mal olacak ve daha sürdürülebilir genel sonuçlar üretecektir.

One Response to Su İçin Yeşil Yollar

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]