CPF Değerlendirme Toplantısı yapıldı-22/23 Şubat 2023

Birleşmiş Milletler Orman Forumu (UNFF) Sekretaryası Müdürü Juliette Biao’ nun 27 Ocak 2023 tarihli davetiyesi çerçevesinde, 22/23 Şubat 2023 tarihlerinde Roma’da düzenlenen ” Organization-Led Initiative (OLI)
of the Collaborative Partnership on Forests (CPF)” toplantısına katıldım.

Ülkemizin mevcut durumunu dikkate alarak resmi görevlendirme talep etmedim, Türkiye BM’ye göre desteğe ihtiyaç duyan ülkeler sınıfında olmadığı için BM’den veya başka bir yerden destek almakta da mümkün olmadı.

Ben de kendi imkanlarım çerçevesinde kurumdan resmi yıllık izin alarak bu toplantıya iştirak ettim. Ülkeme ve UNFF’teki rolüme saygımın gereği burada yer aldım.

21 Şubat 2023 Salı günü THY ile Ankara-İstanbul üzerinden Roma’ya ulaştık. Evden havaalanına Furkan bıraktı. Daha önceden “Via Principe Amedeo, 64, 00185 Roma RM, İtalya” adresinde yer alan Albergo Serena isimli otelde yer ayırmıştım. Havaalanından bizim Havaş benzeri otobüsle otele geçtim.

Biraz dinlendikten sonra “Italian National Research Council | CNR Research Institute on Terrestrial Ecosystems” den Alberto Battistelli ile buluştuk. Hem sohbet ettik, hem de yaya olarak kısa bir Roma turu yaptık. Görünen o ki Ülkemizin Avrupa’da ciddi bir tanıtım eksiği var. Ana akım haber kanalları Ülkemizin pozisyonlarını ve yaşadığı zorlukları doğru şekilde yansıtmıyor.

22 Şubat 2023 Çarşamba günü yaya olarak FAO’ya geçtim. Kayıt işlemlerini tamamladıktan sonra girişte “Program Support Specialist” Kiyal Atmatbek  Hanım bizi karşıladı. Ardından Red Room’a geçtik.

Toplantı FAO Genel Müdür Vekili Maria Helena M.Q. Semedo‘ nun (Title: Deputy Director-General), UNFF Sekreteryası Müdürü Ms. Juliette Biao Koudenoukpo ve FAO Ormancılık Departmanı Müdürü Zhimin Wu‘ nun selamlama ve açılış konuşmaları ile başladı.

Açılış öncesi katılımcılar Türkiye’de yaşanan deprem nedeniyle saygı duruşunda bulundu.

Ardından toplantıyı yönetecek eş başkanlar seçilerek divan oluşturuldu. Zhimin Wu ve Ms. Eliska Trnkova, “Policy Officer, Department of Forest Policy and Economy, Ministry of Agriculture of the Czech Republic” eş başkanlar olarak görev aldı. Divanda ben de UNFF Başkan Yardımcısı ünvanı ile bulundum.

Toplantı esnasında ve aralarda bir çok eski ardaşımız ile görüşme fırsatı buldum.

SilvaMediterranea Sekreteryasından Dr Giovanbattista de Dato ve Giovanni Di Matteo ve Türkiye’ nin FAO’da akredite Tarım Müşaviri Ayhan Baran salona geldiler.

Nora Berrahmouni “Senior Technical Officer/ Advisor of Deputy Director-General at Food and Agriculture Organization of the UN (FAO)” ile görüştük, Thomas Hoffer ile selamlaştık. BRIDGES Projesi Müdürü Moctar Sacande‘ yi ziyaret ettik. Paolo CECİ ile anlaşmıştık ancak metroda cüzdanını çaldırdığı için gelemedi.

Toplantı salonunda İsveç delegesi Annelie Stiglund, Almanya’dan Matthias Schwoerer (Head of Division, European and International Forest Policy, Federal Ministry of Food and Agriculture), Ukrayna’dan Yana Vikhtiuk, Finlandiya’dan Teemu Seppa, İsviçre’den Jean-Laurent Pfund, Nepal’den Prerana Malla, ITTO’dan Sheam Satkuru, UNFF’den Hossein Moeini-Meybodi, Özbekistan’dan Abduvokhid Zakhadullaev dahil bir çok arkadaşla görüştük.

Ayrıca USDA’ dan Aysha Ghadiali, CBD’ den Camal  Annagylyjova (CBD Forest Biodiversity Officer) ile görüştük.

Toplantı raporu aşağıda mevcut:

24 Şubat 2023 Cuma günü saat 14 00 civarında uzun süredir dostluğumuz devam eden Reinhard Alexander Kastl ve Almanya’ nın emekli Orman Genel Müdürü Dr Eva Ursula Müller ile buluştuk. (Director General for Forests, Sustainability and Renewable ResourcesGerman Federal Ministry for Food and Agriculture-BMEL)

Roma’ya yaklaşık 1 30 saat mesafedeki Montopoli di Sbina kasabasına gittik, gece evlerinde misafir olduk. 25 Şubat 2023 Cumartesi günü Ankara’ya döndük.


Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]