Pelet

Ormanlar insanlığın en önemli enerji kaynaklarından birisi. Bu noktada pelet oldukça önemli bir rol oynuyor.

Pelet İngilizce “pellet” kelimesinden Türkçeye uyarlanmış bir kelime olup henüz Türk Dil Kurumunca bir karşılık belirlenmemiştir. Genel kullanımda Türkçe karşılığı “topak” şeklinde verilmektedir.  Diğer taraftan sektörde ve kamuoyunda “pelet” olarak kabul görmeye başlamış olup raporda daha çok “odun peleti” olarak kullanılmıştır.

1970’ li yıllarda yaşanan petrol krizi sonrası alternatif enerji kaynakları aranmaya başlanmış ve pelet bu alternatiflerden birisi olarak öne çıkmıştır. Günümüzde gelişmiş ülkelerde (Avrupa, Kuzey Amerika, Doğu Asya) oldukça kabul görmüş ve ticari bir ürün haline gelmiştir.

Günümüzde tüm ülkeler “yerli, yenilenebilir, kolaylıkla ve ekonomik olarak taşınabilir, her yerde bulunabilir, iklim dostu” bir enerji kaynağı olması nedeniyle pelet üretimi ve kullanımına önem vermektedir. Raporun ilgili bölümlerinde görüleceği üzere evsel ısınmalarda pelet, diğer enerji kaynakları olan elektrik, mazot ve doğal gaza kıyasla %50 civarında daha ekonomik, tamamen yerli, yenilebilir ve çevre dostu bir yakıttır.

Enerji konusunda yeterli kaynağı bulunmayan ülkemiz, petrol, doğal gaz gibi maddeleri ithal etmektedir. Cari açığın en önemli etkenlerinden birisi enerji ithalatıdır.

Genel manada biyokütle, rapor özelinde ise pelet bu probleme alternatif çözümlerden birisi olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca önemli biyokütle kaynaklarından olan orman ürünleri artıklarının, sanayide kullanılmayan ikincil ürünlerin ve tarımsal artıkların kullanılması ülke ekonomisi ve “sıfır atık-döngüsel ekonomi” için yeni bir açılım olacaktır.

Pelet üretimi, kullanımı ve ulusal/uluslararası ticaretinin yaygınlaştırılması için aşağıdaki gibi bir sürecin takip edilebileceği değerlendirilmektedir.

  1. Ülkemiz için yeni bir ürün olan “pelet” in tanıtımı, talep oluşturulması,
  2. Tanıtımla eş zamanlı olarak üretimin artırılması,
  3. Ürünün kullanılacağı mekanizmaların, kazan ve sobaların üretimi, pazara sunulması,
  4. Sektörel bütünlük ve ulusal/uluslararası standartlara uygunluğun sağlanması,
  5. Teşvik mekanizmalarının geliştirilmesi.

2019 yılında hazırlamış olduğum bir raporu burada paylaşmak istedim. Belki birilerine faydası olur.

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]