FSC

Orman sertifikasyonu konusunu ilk defa 2000 yılında Finlandiya’da duymuştum. Merkezi Joensuu‘ da bulunan Avrupa Orman Enstitüsünün (European Forest Institute-EFI) bir yazısını okumuştum.

Türkiye’ye döndüğümüzde konuyu takip ettim. 2002 yılında Ormancı İktisatçılar Derneğinin yayın organı olan “Orman ve Ekonomi Dergisinde” Orman Ürünleri Sertifikasyonu konulu bir yazı kaleme aldım. Doç. Dr. Ekrem Demetçi ve Orm. Mühendisi Rüstem Kırış ile birlikte kaleme aldığımız yazıyı aşağıda takdim ediyorum.

Yazıyı takiben konuyu projelendirdim. 2002 yılı şartlarına göre oldukça güzel hazırlanmış proje metnine aşağıdan ulaşmak mümkün.

O zamanki yönetimin konuyu sahiplenmemesi nedeniyle projeyi hayata geçirme şansımız olmadı. Ama ben takip ettim.

2003 yılında Orman Genel Müdürü değiştiğinde konuyu tekrar ilettim.

2007 yılında Orman Genel Müdür Yardımcısı olarak başladığımda teşkilatın FSC ile irtibata geçmeye çalıştığını, mesaj yazıldığını ancak henüz bir dönüş olmadığını söyledi arkadaşlar.

Bunun üzerine ben de bir mail yazdım, ayrıca kendi kanallarımı kullanarak igililer ile irtibata geçtim. Ardından zannediyorum Ağustos veya Eylül ayında OGM’den bir ekip Bonn’daki FSC Genel Merkezini ziyarete gitti.

O zamanki İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanımız, 2023 yılı Haziran ayı itibari ile ORKOOP Genel Müdürlüğünü yürüten Erdem Kaplan bey idi. Hazırlıklar bu Daire tarafından yürütüldü, ben de her aşamasında destek verdim.

Neticede 2010 yılında çalışmalar fiilen başladı. Ben daha çok bilgi işleme yoğunlaştığım için, zaten süreç de başladığı için, bundan sonrasında pek müdahil olamadım.

Bu konuda belki en iyi kaynaklardan birisi OGM’ nin ilgili web sayfası. https://sertifikasyon.ogm.gov.tr/SitePages/OGM/OGMDefault.aspx

Konuya tekrar müdahil olmam 2020 yılları idi zannediyorum. Ama tam emin değilim. FSC tarafından hazırlanan bir rapor nedeniyle Türkiye tarafından bir kırgınlık oluştuğunu, ilgililere ulaşılamadığını vs duydum. Ama kendi yoğunluğum nedeniyle pek de ilgilenemedim.

Bu arada PEFC Türkiye temsilciliğinin açılmış olduğunu da memnuniyetle öğrendim. https://www.pefcturkiye.org/

2-6 Mayıs 2022 tarihlerinde Dünya Ormancılık Kongresi için Kore’ye gitmiştim.

http://www.gonder.org.tr/?p=11087

Burada iken hem FSC hem de PEFC temsilcileri ile görüşme fırsatım oldu. Ülkemizin endişelerini FSC yetkililerine ilettim. FSC adına katılanlardan birisi Dania Mousa idi. https://www.linkedin.com/in/daniamousa90/

Bu irtibatın devamında 31 Mayıs 2022 tarihinde FSC adına aşağıdaki mesajı aldım.

Dear Mr. Belen,

My name is Fernando and I work for the European Regional Team at FSC that also covers Turkey.

We have been informed that you had some conversations with colleagues from FSC at the World Forestry Congress in Korea. I would like to follow up on these conversations and propose to have an initial call to hear your perspectives. I would also like to inform you about FSC’s activities in Turkey since it is a very important country in the region and FSC certification has been growing steadily in the past years.

Would you be available to have a call next week in the days 8, 9 or 10 of June? I have some flexibility during those days and if you send me some possible times I will send you an invitation. Thank you very much in advance.

Best regards,

Fernando Rodriguez
Network Development Manager

Bu minvalde irtibatımız başlamış oldu.

Sonrasında Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesinden Prof. Dr. Ahmet Sıvacıoğlu’ ndan destek istedim ülkemizdeki uygulamalar hakkında.

27 Ekim 2022 tarihinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından “Ahşap Kullanımının Yaygınlaştırılması” konulu bir çalıştay yapılmıştı.

http://www.gonder.org.tr/?p=11350

Burada özel sektörün problemlerini ve endişelerini dinleme fırsatım oldu. FSC’ nin bir Türkiye temsilciliğinin olmaması gerçekten önemli bir problem olarak öne çıkıyordu.

6 Aralık 2022 tarihinde Avrupa Komisyonu EUDR’ ı kabul etti.

http://www.gonder.org.tr/?p=11463

Bunu takiben özel sektörü temsilen YOMSAD ile görüşmelere başladık. Neticede 25 Nisan 2023 tarihinde oldukça geniş kapsamlı bir çalıştay olan “Orman Ürünleri Tedarikinde Sürdürülebilirlik ve Sertifikalandırma Çalıştayı” nı düzenledik. http://www.gonder.org.tr/?p=12235

Burada FSC tarafı ile Türkiye özel sektörü ve kamu kurumları ilk defa bir araya geldi.

Bu çalıştay etkisini gösterdi ve FSC 2023 yılı Mayıs ayında Türkiye temsilciliği için ilana çıktı.

https://fsc.org/en/work-with-us/fsc-national-representative-turkiye-m-f-d

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]