Nahçıvan’da yapılabilecekler

Nahçıvan, Azerbaycan’a bağlı özerk bir bölge olup coğrafi konumu ve tarihi önemiyle Türk dünyası için büyük bir değere sahiptir. Nahçıvan, Türkiye ile Azerbaycan’ın Nahçıvan koridoru aracılığıyla karayolu ile birbirine bağlandığı stratejik bir noktada yer alır.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Türk kapısı” olarak nitelendirilmiştir. Nahçıvan’ın, kuzeyi ve doğusu Ermenistan ile güneyi ve batısı da İran topraklarıyla çevrilmiş olup, kuzeybatısında yer alan Türkiye ile kısa bir sınırı vardır. Bu sınır bölgesi Türkiye tarafından Dilucu olarak adlandırılmakta olup, Türkiye ile Nahçıvan’ı birbirine bağlayan yol Dilucu’nda Aras Nehri üzerine inşa edilen Hasret Köprüsü’nden geçmektedir.

Nahçıvan, Türkiye’nin de taraf olduğu 1921 Moskova ve Kars Antlaşmaları uyarınca özerk statüsü devam etmek kaydıyla Azerbaycan’a bırakılmıştır. Bu çerçevede Türkiye de Nahçıvan’ın statüsünün devamında dolaylı olarak bir güvence unsuru haline gelmiş ve Nahçıvan’ın toprak bütünlüğünü kabul etmiştir.

Coğrafi olarak kuzeyde Zengezur dağları güneyde ise Aras Nehri’yle sınırlanan ve Azerbaycan’ın yaklaşık %6,3’ünü oluşturan Nahçıvan, 5.502,73 km²  (yaklaşık 550 bin hektar, yarım milyon hektar) yüzölçümüne sahiptir. Arazi yapısı dağlık bir nitelik gösteren Nahçıvan’da ovaların toplam araziye oranı % 20, ormanların oranı ise % 2 civarındadır. Ovaların büyük bir bölümü tarıma elverişlidir. Ülkenin zengin maden suyu, soda ve tuz kaynakları bulunmaktadır. 1 Ocak 2018 resmî verilerine göre Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nin toplam nüfusu 452,800 kişidir[1].

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’ nin başkenti olan Nahçıvan şehri Aras Nehri‘nin kolu olan Nahçıvan Nehri’nin sağ kıyısındadır.[2019 itibarıyla, şehir nüfusu 93.700’dür. Bakü‘den uzaklığı 536 km’dir. Uluslararası havaalanı vardır. Aras Nehri Türkiye‘nin Doğu Anadolu Bölgesi‘nde doğup, Kura Nehri ile birleşerek Hazar Denizine dökülen bir nehirdir.

[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Nah%C3%A7%C4%B1van_%C3%96zerk_Cumhuriyeti