Fas’tan misafirlerimiz var inşallah

FAO Fas Ofisi ile Orman Mühendisleri Odası arasında imzalanan 15 Aralık 2023 tarihli LoA kapsamında 4 Faslı meslektaşımız 6-12 Ocak 2024 tarihlerinde Türkiye’de olacak inşallah.

Misafirlerimiz Fas Ulusal Su ve Orman Ajansından meslektaşlarımız. (National Agency for Water and Forests in Morocco ANEF).

Aşağıda biraz daha detay var ama kısaca ifade edecek olursak, ANEF’e bağlı dört teknik genel müdürlük var. Bunları kısaca Orman Genel Müdürlüğü, Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Orman/Su Alanları Koruma Genel Müdürlüğü şeklinde sıralamamız mümkün.

Misafirlerimizden;

1-Baba Driss, Ormancılık Ekonomisi, Bölgesel Gelişme ve İşbiriği Genel Müdürlüğünde “Ormancılık Ekonomisi” Daire Başkanı. Bu dairede üretim, orman ürünlerini değerlendirme ve envanter şube müdürükleri var. Bizdeki karşılığı OGM İşletme ve Pazarlama Dairesi Başkanı

2-Mustapha Bengueddour, Ağaçlandırma ve İklim ve Çevre Riskleri Genel Müdürlüğünde Ağaçlandırma Dairesi Başkanı.

3-Hassan Farnane bey Ağaçlandırma ve İklim ve Çevre Riskleri Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığında Ağaçlandırma ve gençleştirme” şube müdürü “Service des reboisements et de régénération-Reforestation and regeneration service-.

4- Nabil Rifai bey ise Ağaçlandırma ve İklim ve Çevre Riskleri Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığında “Orman meşçere yönetimi” Şube Müdürü. “Service de conduite des peuplements forestiers-Forest stand management service-

Bu vesile ile, konuyu daha net anlayabilmek için Fas’ ın ormancılıkla ilgili teşkilatlanması hakkında eski dostlarım Hicham Mharzi Alaoui ve Aadel Taoufik beylerden bilgi istedim.

Aldığım bu tabloya ve telefon görüşmelerimize istinaden, Fas Ulusal Su ve Orman Ajansı-ANEF Fas Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Ormancılık Bakanlığının ilgili/ilişkili kuruluşu. Bakanın sadece temsil görevi var gibi görünüyor. ANEF Yönetim Kurulu var, Yönetim Kurulu Başkanı Fas Başbakanı.

ANEF Genel Müdürü Fas Kralı tarafından atanıyor, Başbakana bağlı olarak çalışıyor. Parlamentoda Tarım Bakanı tarafından temsil ediliyor.

Ajansa bağlı bir kaç genel müdürlük var. Teknik olanlar aşağıdaki gibi:

1- Direction de l’economie forestière, de l’animation territoriale et le partenariat-Directorate of forestry economy, territorial animation and partnership-Ormancılık Ekonomisi, Bölgesel Gelişme ve İşbiriği Genel Müdürlüğü

2- Direction des Parcs Nationales des aires protégées et de la prtection de la nature-Directorate of National Parks, Protected Areas and Nature Protection-Milli Parklar, Korunan Alanlar ve Doğa Koruma Genel Müdürlüğü

3- Direction de la reforestation et des risques climatiques et environnementaux-Directorate of Reforestation and Climate and Environmental Risks-Ağaçlandırma ve İklim ve Çevre Riskleri Genel Müdürlüğü

4- Direction du patrimoine et de la police des eaux et forêt-Directorate of Heritage and Water and Forest Police- Arazi ve Su ve Orman Muhafaza Genel Müdürlüğü

Misafirlerimizin görev alanlarına baktığımızda ise aşağıdaki hususları görüyoruz.

Mustapha Bengueddour Bey Ağaçlandırma ve İklim ve Çevre Riskleri Genel Müdürlüğünde Ağaçlandırma Dairesi Başkanı.

Hassan Farnane bey “Service des reboisements et de régénération-Reforestation and regeneration service-Ağaçlandırma ve gençleştirme” şube müdürü. Nabil Rifai bey ise “Service de conduite des peuplements forestiers-Forest stand management service-Orman meşçere yönetimi” Şube Müdürü.

Baba Driss bey ise Ormancılık Ekonomisi, Bölgesel Gelişme ve İşbiriği Genel Müdürlüğünde “Ormancılık Ekonomisi” Daire Başkanı. Bu dairede üretim, orman ürünlerini değerlendirme ve envanter şube müdürükleri var.

Bu ziyaretin nasıl hayata geçtiğine bakacak olursak, ilk başta UNECE’den Ekrem Yazıcı bey OMO olarak böyle bir seyahati organize edip edemeyeceğimizi sordu. Memnuniyetle dedim. Ardından FAOFAS ofisinden Mme NARJIS BOUAROUROU ile yazışarak https://www.fao.org/maroc/notre-bureau/notre-equipe/zh/ LoA’ i imzaya hazır hale getirdik. 15 Aralık’ta imzaladık.

Devamında 19 Aralık’ta OMO’dan Orman Genel Müdürlüğüne resmi yazı gönderdik.

Genel Müdürlük 22.12.2023 tarihinde Bölgelere talimatladı.

Ben de Adana Orman Bölge Müdürümüz Mahmut Yılmaz ve Mersin Bölge Müdürümüz Hüseyin Yalçın ve Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürümüz Abdülkadir Yıldızbakan Beyleri telefonla aradım.

Sonrasında Adana Bölge Müdür Yardımcımız Köksal Kaya ve Mersin Bölge Müdür Yardımcımız Mehmet Fulin ile çalıştık ve 25.12.2023 itibariyle aşağıdaki program ortaya çıktı.

Kısmen yenileme, kısmen deprem nedeniyle Adana ve Mersin Bölge Müdürlüklerimizde uygun yer olmadığı için Adana’da Bölge Müdürlüğümüze yakın bir konumda bulunan Seyhan Otel’de konaklamayı uygun gördük.

https://www.otelseyhan.com.tr/

Genel Kapsam

13 Şubat 2020’de başlatılan “Fas Ormanları 2020-2030″ Forests of Morocco 2020-2030 stratejisi, Fas Ulusal Su ve Orman Ajansı (ANEF) National Agency for Water and Forests in Morocco (ANEF), tarafından yürütülen tüm faaliyetlere, özellikle ormancılık sektörüyle bağlantılı olanlara, entegre bir çerçeve sunmayı amaçlamaktadır.

Forests of Morocco Stratejisi temelde üç faaliyet öngörmektedir. Bunlar;

1) Teknik silvikültürel yaklaşımın modernizasyonu.
2) Ağaçlandırma, yenileme ve silvopastoral iyileştirme programlarının güçlendirilmesi.
3) Kamu-Özel ortaklığı çerçevesinde verimli orman alanlarındaki üretim potansiyelinin harekete geçirilmesi ve geliştirilmesi

TCP/MOR/3803 başlıklı proje FAO’nun yeni stratejinin uygulanması için sunabileceği gerekli teknik desteği sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Bu destek, gelişmiş ormancılık sektörünü iyileştirmek amacıyla Fas Ulusal Su ve Orman Ajansının (ANEF) modern orman kaynaklarının üretimi, yönetimi ve değerlendirilmesine yönelik teknik yaklaşımlar edinmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda, bu TCP projesi, orman kaynaklarının üretimi, yönetimi ve değerlendirilmesine yönelik teknik yaklaşımların modernizasyonu yoluyla ormancılık sektörünün gelişmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

Bu proje çerçevesinde ANEF yöneticilerinin orman yönetişimi, concession-imtiyaz (Concession:İmtiyaz veya imtiyaz sözleşmesi, bir hükümet, yerel otorite, şirket, birey veya diğer tüzel kişilik tarafından hak, arazi veya mülk verilmesidir) özel ağaçlandırma yönetimi, dikili ormanlar, orman kooperatifleri konularındaki başarılı deneyimlerinden faydalanmalarını sağlamak amacıyla Türkiye’ye 5-6 günlük bir çalışma gezisi düzenlenmesi uygun görülmüştür.

Türkiye, ülkenin bu alanda sahip olduğu tecrübeleri nedeniyle seçilmiştir.

Bu çalışma gezisinin düzenlenmesi amacıyla 15 Aralık 2023 tarihinde OMO iel FAO Fas Ofisi arasında LoA imzalanmıştır.

Bu LOA’nın genel amacı, orman yönetişimi, imtiyaz yönetimi, dikili ormanlar, fidanlıklar, üretici birlikleri, pazarlar ve ormancılık kooperatifleri alanlarında uygulamalı eğitimlerin düzenlenmesi yoluyla ANEF yöneticilerinin kapasitelerini güçlendirmektir.

LOA’nın spesifik hedefleri aşağıdaki gibidir:

  • Özel birlikler olarak orman kooperatifleri ve yerel halk ile organizasyonları, misyonları ve orman yönetim planlarının oluşturulmasına katılımları hakkında bilgi alışverişinde bulunmak.
  • Türkiye’nin orman yönetişimi ve imtiyaz yönetimi ile katılımcı orman yönetişim modelleri konusundaki deneyimi hakkında bilgi edinmek,
  • İmtiyaz sahipleri tarafından geliştirilen yenilikçi teknikler ve iyi uygulamalar hakkında bilgi edinmek,
  • Orman, orman ağacı tohumu ve fidanlık faaliyetlerinde dikim, bakım ve üretim işlemlerinin yapıldığı alanları görmek ve bu alanda genetik iyileştirme konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi edinmek,
  • Okaliptüs restorasyon faaliyetleri hakkında bilgi almak için Ormancılık Araştırma Merkezini ziyaret etmek

LOA’nın beklenen çıktıları aşağıdaki gibidir:

  • Çıktı 1: Bahsedilen temaların gerekli açıklamaları ve netleştirilmesi ve çeviri hizmetinin sağlanması yoluyla dört katılımcının desteklenmesi.
  • Çıktı 2: Kurum ziyaretlerinin ayarlanması ve iştirak edilmesi,
  • Çıktı 3: Seyahat süresi boyunca yapılan tüm yolculuklar için gerekli ayarlamaların yapılması
  • Çıktı 4 : Konaklamanın ayarlanması (6 gecelik otel rezervasyonları yapın: Cumartesi günü Türkiye’ye hareket ve sonrasında Cuma günü Fas’a dönüş).

Planlanan aktiviteler/faaliyetler ise şunlardır:

Faaliyet 1.1: Orman Genel Müdürlüğü ile görüşülerek programın netleştirilmesi.
Faaliyet 1.2: Görev boyunca Türkçeden Fransızcaya çevirinin sağlanması

Faaliyet 2.1: Yerel topluluklar için gelir getirici türlerin yönetiminden ve yönetilmesinden sorumlu yapıları ve ormandaki dikim, hasat ve satış süreçlerini ziyaret etmek ve onlarla tanışmak,

Faaliyet 2.2:
-Akyatan Kumul tespit çalışmaları ve restorasyon çalışmalarının ziyareti ve Tohumculuk ve Fidanlık Müdürlüğü ziyareti.

-Ormancılık ve ağaçlandırma alanlarındaki (Sarıçam bölgesi ağaçlandırma, Yumurtalık mevkii, Halepensis, Çukurova Restorasyon alanları) deneyim ve iyi uygulamaların görülmesi,

Faaliyet 2.3: Ormancılık Araştırma Merkezi ve yerel halkın ziyareti, orman imtiyazlarının uygulanmasında kooperatifler, fıstık çamı budama alanları, ORKÖY Model Köyü’nün ziyareti, mantar üretim alanları.


Faaliyet 2.4: Laboratuvarı (Mersin Orman Bölge Müdürlüğü-ormancılık araştırma enstitüsü) ziyareti ve orman ağacı tohumu ve fidanlık faaliyetlerine ilişkin saha gezisi

Faaliyet 3.1: Ulaşımın sağlanması (uçak biletleri) Fas -Türkiye – Fas.
Faaliyet 3.2: Dahili taşımacılık -Gezilecek yerlere ulaşmak ve siteler ile otel arasında.
Faaliyet 3.3: Yerel ulaşım İstanbul-Adana.Adana – Mersin – Adana.Adana-İstanbul.

Faaliyet 4.1: 6 gecelik konaklama rezervasyonu Cumartesi günü Türkiye’ye hareket ve Cuma günü Fas’a dönüş

One Response to Fas’tan misafirlerimiz var inşallah

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]