Ülke Raporları-Azerbaycan

Azerbaycan gerçekten dost ve kardeş bir ülke. Zor zamanlarımızda, güzel zamanlarımızda hep yanımızda oldu Azerbaycanlı kardeşlerimiz.  Biz de onların yanında olduk. Biz gerçekten “Bir Millet-İki Devletiz”

Resmi belgelerde, gazete haberlerinde yer alan bu hususa, 2014 yılında bizzat yerinde görerek şahit olma fırsatı buldum. İnsanların bakışı, beklentisi, duyguları tamamen biz Türkiye Türkleri gibi.

azerbaycan

Azerbaycan ve Türkiye hemen hemen her konuda olduğu gibi ormancılık alanında da ortak çalışmakta, birçok proje yürütülmektedir. Bu projelerden birisi; Azerbaycan, Türkiye, Özbekistan, Kırgızistan ve Tacikistan arasında uygulanmakta olan “Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi” dir.

709.775 Dolar bütçesi olan bu proje Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilmekte, TİKA ve FAO tarafından desteklenmektedir.

2012 yılında başlayan proje kapsamında uluslararası eğitimler yapılmış, ülke ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.

Ben de bu projede “ FAO Bilinç Oluşturma ve Eğitim Danışmanı” olarak görev yaptım ve bu kapsamda 21-25 Temmuz 2014 tarihleri arasında Azerbaycan’ı ziyaret ettim. ÇEM’ den Şube Müdürü Bayram Hopur’ la beraber gitmiştik buraya.

Projenin Azerbaycan’daki muhatabı Azerbaycan Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı. http://www.eco.gov.az/ (Azerbaycan Respublikası Ekologiya ve Tabii Servetler Nazirliyi)

Bu çerçevede öncelikle Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Bakanı( Azerbaycan Ekologiya və təbii sərvətlər naziri)  Hüseyn Bağırov Beyi ziyaret ederek başladım görevime. Buraya resmi olarak gitmediğimden randevuyu da resmi kanalla değil, önceki Bakanımız Osman Pepe’ nin selamı ile aldım.

Sayın Bakanla görüşmeden önce;

• 1. Emin Qarabağlı-Head of International Cooperation Division
  • 2. Rasim Sattar-zada- Head of Environmental Policy Division
  • 3. Sadig Salmanov- Head of Sector- Department of Forest Development
  • 4. Aytan Yusifova-Lead Adviser- Project Country Focal Point- Division of Ecology and Nature Protection Policy ile bir durum değerlendirmesi yaptık.

Bunu takiben Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliğini ziyaret ettik. Büyükelçimiz Alper Coşkun Bey ile görüştük. Yine Bakü’deki TİKA Koordinatörlüğü ve FAO Temsilciliğine uğradık.

Bu ziyaretlere ilaveten arazi incelemelerimiz de oldu.

Bakü’den yola çıktık, Ceyranbatan Barajı, Sumgayıt, Gilazi fidanlığı, Xızı, Altıağaç Millli Parkı, Quba, Ucgün havalisini ziyaret ettik.

• 1. Ceyranpınar Water Reservoir
  • 2. Azerbaijan Greenery and Landscape System” Public Corporation No:6
  • 3. Gilazi Regional Forestry Department’s Nursery
  • 4. Altıağaç National Park 5. Quba Regional Nursery
  • 6. Şahdağ National Park
  • 7. Quba Regional Forestry Department
  • 8. Azerbaijan Greenery and Landscape System” Public Corporation No:2

Görev bitiminde hazırladığım raporu Azerbaycan Ekologiya və təbii sərvətlər naziri Hüseyn Bağırov Beye elden teslim ettik. 24 Temmuz 2014- Sayın Bakana Rapor veya 24 Temmuz 2014- Sayın Bakana Rapor Ayrıca ziyaret sonrası hazırlanan raporun tamamına buradan ulaşmak mümkün. Mission Report of Azerbaijan İBelen- GCP SEC 002 TR 2 August 2014

Azerbaycan’a giderken önceden ciddi bir hazırlık yapmıştım doğrusu.

Bu kapsamda  2 Mayıs 2014 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğini ziyaret ederek Büyükelçi Faig Bagirov ve Elçilik Müsteşarı Vasif Aliyev ile görüştüm.

Bilahare 9 Mayıs 2014 tarihinde Azerbaycan Devletinin Kurucusu Haydar Aliyev’ in 91. Doğum Günü vesilesi ile Yenimahalle’de bulunan Haydar Aliyev Parkında düzenlenen fidan dikim törenine iştirak ederek fidan diktim. Buraya sevgili oğlum Mustafa Belen’i de götürdüm.

Haydar Aliyev Ormanı veya bizim ifademizle Haydar Aliyev Parkı’ nın kuruluşu 2004 yılına uzanıyor. Ağaçlandırma Genel Müdürlüğünde çalışıyorken katkı verdiğim ve gurur duyduğum ilk projelerimizden birisi idi.

Azerbaycan ilişkilerimiz konusuna “Bir Millet-İki Devlet” başlıklı yazıda da değindim. http://www.gonder.org.tr/?p=1021

[1] http://www.gonder.org.tr/?p=1021

6 Responses to Ülke Raporları-Azerbaycan