İpek Böceği Yetiştiriciliği Proje hazırlıkları

Konuyu bir proje çerçevesinde ele alacak olursak;

1. Öncelikle uygun genişlikte ve uygun vasıflarda bir yer bulmak gerekiyor. Bu yerin;
    • Dut ağacı ve ipek böceği yetiştiriciliği için uygun olması,
    • Yeterince geniş olması (en azından 3000 dönüm=300 hektar)
    • Toprak şartlarının ve sulama imkanlarının var olması,
    • Etrafında kesinlikle tarımsal ilaçlama yapılmaması,
    • Bu alanın en azından 30 sene süre ile bu iş için tahsis edilmiş olması gerekiyor.
  2. Yer kararından sonra etrafla birlikte genel bir planlama gerekiyor. Burada “entegre bir planlamaya” ihtiyaç olduğu aşikar.
    • Bu çalışmada olmazsa olmaz hususlar şunlar gibi.
      • Öncelikle dut ağaçlarının dikileceği geniş bir alana ihtiyaç var. Bunun için aşağıdaki belgelerden istifade edilebilir gibi görünüyor.
      • Burada üretilen yaprakların böcekler tarafından yenileceği, ardından koza haline getirileceği  “böcek evi” 2-Hindistan Böcek evi
      • Elde edilen kozaların değerlendirileceği mekanlar,
      • İdare binaları, rekreasyon ve eğitim alanları
      • Dut ağaçlarının fidanlarının üretileceği, gerektiğinde diğer amaçlara da hizmet edebilecek uygun vasıflı bir fidanlık.
  3. Pazarlama
    • Sahayı bulduk, sistemi kurduk, ürünü ürettik. Bundan sonra esas iş ortaya çıkıyor. Ürünümüzü nasıl pazarlayacağız? Sistem nasıl dönecek?

ipek