BM Uluslararası Kooperatifler Günü (1 Temmuz 2017 Cumartesi)

Kooperatifçilik konusu ilgi duyduğum bir konu. Ara sıra yazılar yazıyorum. http://www.gonder.org.tr/?s=Kooperatif

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama 1 Temmuz Uluslararası Kooperatifler Günü vesilesi ile bir mesaj yayınlamış.  http://www.tarimkredi.org.tr/index.php/tr/haber-arsivi/7784-uluslararas-kooperatifler-guenuenuez-kutlu-olsun.html

Bu vesile ile ben tekrar bakmak istedim.

1895 yılında kurulan Uluslararası Kooperatifler Birliği  The International Co-operative Alliance (ICA)  günümüz itibari ile 95 ülkede 284 kooperatif federasyonunu ve organizasyonunu temsil eden dünya çapındaki kooperatifler için en üst düzey örgüttür. Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyinde “danışman kurum” olarak temsil edilmektedir

ICA’ dan ayrı olarak Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC)  bünyesinde “Kooperatiflerin Teşviki ve Geliştirilmesi Komitesi- Committee for the Promotion and Advancement of Cooperatives-COPAC” bulunmaktadır.

ICA, BM Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) , Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO),  BM Ekonomik ve Sosyal İşler Departmanı (UNDESA) ve Dünya Çiftçiler Organizasyonu (WFO) COPAC’ a üyedir.  COPAC Başkanlığını 2017 yılı Nisan ayında ILO üstlenmiştir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 16 Aralık 1992 tarih ve 90 sayılı kararı ile her sene Temmuz ayının ilk Cumartesi gününü   “Uluslararası Kooperatifler Günü”  ilan etmiştir. 2017 yılının Temmuz ayının ilk Cumartesi günü 1 Temmuz 2017 tarihine denk gelmektedir.

2017 Dünya Kooperatif Gününün teması “inclusion- kapsama/ihata etme” olarak belirlenmiş ve Kooperatifler kimsenin geride kalmamasını sağlar” sloganı seçilmiştir.

“Inclusion-kapsama/ihata etme”  teması, bu sene 10-19 Temmuz 2017 tarihlerinde New York’ ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde yapılacak “2017 Sürdürülebilir Kalkınma Üst Düzey Siyasi Formu” nun da temel konusudur.  Bu kapsamda 17-19 Temmuz tarihlerinde Bakanlar Toplantısı yapılacaktır.

Formun başlığı “değişen dünyada yoksulluğun ortadan kaldırılması ve refahın arttırılması” olarak belirlenmiştir.

COPAC, bu üst düzey siyasi forum esnasında “Uluslararası Kooperatifler Günü” etkinliği düzenleyecektir.

2015 yılında BM Genel Kurulu tarafından kabul edilen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”  BM’ nin bütün çalışmalarını etkilemektedir. Bahsedilen bu genel kurula Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan katılmıştır. Gerek Uluslararası Kooperatifler Gününün, gerekse Üst Düzey Siyasi Forumun ana teması aslında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleridir.

=================================================

ICA, 1948 yılından bu tarafa Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyinde “danışman kurum” olarak temsil edilmektedir. B20 ve G20′ de aktif şekilde rol almaktadır. FAO ve ILO ile işbirliği anlaşmaları mevcuttur.

Türkiye’den ICA’ ya üye olanlar şunlardır.

1. Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği-www.tarimkredi.org.tr
    2. PANKOBİRLİK-http://www.pankobirlik.com.tr/
    3. Türk Kooperatifçilik Kurumu- http://www.koopkur.org.tr/
    4. Türkiye Milli Kooperatifler Birliği- http://www.turkey.coop/
    5. Orman Kooperatifler Merkez Birliği- http://www.orkoop.org.tr/

ICA;

1. Afrika,
    2.Amerika,
    3. Asya-Pasifik,
    4. Avrupa olmak üzere 4 Bölgeye ayrılmıştır.

Ülkemiz Avrupa Bölgesine üyedir.

“Cooperatives Europe- Avrupa Kooperatifleri”  https://coopseurope.coop/  şeklinde isimlendirilen ICA Avrupa Bölgesi; Türkiye dahil 33 Avrupa ülkesinden 176.000 kooperatifi ve 141 milyon Kooperatif üyesini temsil etmektedir.    27-28 Nisan 2017 tarihlerinde Malta’da yapılan Genel  Kurul’ da Fransız Jean-Louis Bancel Avrupa Bölgesi Başkanlığına seçilmiştir.  15 kişilik yönetim kuruluna Türkiye’den ORKOOP temsilcisi girmiştir.

ICA’ nın Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü bulunmaktadır.

ICA Başkanı Kanada’ lı Bayan Monique Leroux‘ dur.  2015 yılında Türkiye’de yapılan genel kurulda seçilmiştir. ICA Genel Müdürlüğünü ABD vatandaşı Charles Gould  http://ica.coop/en/alliance-staff yürütmektedir. ICA Yönetiminde her hangi bir Türk vatandaşı bulunmamaktadır.

Dünya Kooperatifler Günü hakkında daha detay bilgiyi http://www.gonder.org.tr/?p=4051 adresinde bulmak mümkün.

ICA’ nın Genel Kurulu ve Küresel Konferansı 14-17 Kasım 2017 tarihlerinde Malezya’ da yapılacak.

Kooperatif bankacılığı açısından önemli bir referans raporu olan “Avrupa Kooperatif Bankaları Birliğini” nin 2016 yılı raporu 17 Mayıs 2017 tarihinde yayınlandı.