Birinci Kırgız Eğitimi Raporu-Türkçe

Fidanlık Tesisi ve Yönetimi, Tüplü Fidan Üretimi ve Ağaçlandırma Teknikleri Eğitimi

( 20-29 Mart 2019)

Teknik Raporu

İçindekiler Tablosu

Giriş. 1

Katılımcılar. 1

Eğitim Sorumluları ve Tercümanlar. 2

Günlük Programlar. 2

20 Mart 2019 Çarşamba. 2

21 Mart 2019 Perşembe. 2

22 Mart 2019 Cuma. 3

23 Mart 2019 Cumartesi 3

24 Mart 2019 Pazar. 4

25 Mart 2019 Pazartesi 5

26 Mart 2019 Salı 6

27 Mart 2019 Çarşamba. 7

28 Mart 2019 Perşembe- 29 Mart 2019 Cuma. 7

 

 

Giriş

“İklim Değişikliği Koşullarında Dağlık Orman ve Arazi Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi Projesi- GCP/KYR/010/GFF” 2014 yılından bu tarafa FAO tarafından Kırgızistan’da uygulanmaktadır. Diğer konulara ilaveten, proje kapsamında çeşitli eğitim faaliyetleri düzenlenmekte olup, bu çerçevede 11 Mart 2019 tarihinde FAO ile Orman Mühendisleri Odası arasında “Sözleşme” imzalanmıştır.

Bu işbirliği kapsamında “Fidanlık Tesisi ve Yönetimi, Tüplü Fidan Üretimi ve Ağaçlandırma Teknikleri Eğitimi” 20-29 Mart 2019 tarihlerinde icra edilmiştir.

İlgili anlaşmaya göre bu eğitime ilişkin “teknik raporun- Submission of narrative technical report” en geç 10 Nisan 2019 tarihine kadar FAO’ ya teslim edilmesi gerekmekte olup, bu rapor bu çerçevede hazırlanmıştır.

Katılımcılar

“Fidanlık Tesisi ve Yönetimi, Tüplü Fidan Üretimi ve Ağaçlandırma Teknikleri Eğitimi” ne iştirak eden Kırgız katılımcıların listesi aşağıdaki gibidir.

 

Sıra No İsim Soyisim
1 Tatiana Koblitskaia
2 Aizat Turuspekova
3 Abibilla Temirbaev
4 Sherali Melibaev
5 Kyraly Nazanov
6 Zhusupbek Topchubekov
7 Baktybek Esengulov
8 Ruslan Abdyldaev
9 Manap Talachiev

 

Daha önceden geleceği bildirilen Dinar         Bektursunova vize işlemlerinde yaşanan problemler nedeniyle eğitime katılamamıştır.

Eğitim Sorumluları ve Tercümanlar

Anlaşmada yer aldığı gibi eğitimle ilgili tüm hazırlıklar zamanında FAO’ ya iletilmiştir.  Orman Mühendisleri Odası adına Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Balcı ve Dışilişkiler Danışmanı İsmail Belen eğitim sorumlusu olarak belirlenmiştir.

Orman Genel Müdürlüğü adına ise Orman Mühendisi Nihat Karakaya görevlendirilmiştir.

Rusça tercüme için İstanbul’da Maye Yılmaz, Antalya’da ise Inna Topoeva ile çalışılmıştır.

Günlük Programlar

20 Mart 2019 Çarşamba

TK 347 Sefer Sayılı THY Uçağı ile Bişkek’ ten İstanbul’a gelen katılımcılar, saat 09.00 civarında tercüman ve eğitim görevlileri tarafından havaalanı çıkışında karşılanmış ve kiralanan minibüs ile “Divan İstanbul City Oteli” ne getirilmişlerdir.

Katılımcılar Otelde Orman Mühendisleri Odası adına Orman Yüksek Mühendisi İsmail Belen ve Orman Genel Müdürlüğü adına Orman Mühendisi Nihat Karakaya tarafından karşılanmıştır. Otele yerleşme işlemlerinin ardından bir toplantı yapılmış ve program detaylı şekilde kendileri ile paylaşılmıştır. Bu esnada;

  • Hazırlatılan çantalar kendilerine dağıtılmıştır.
  • İsimlikler teslim edilmiştir.

Öğle yemeğinin ardından saat 14:00-15:00 arasında İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Bahçeköy İşletme Müdürlüğüne ait Atatürk Arboretumu ziyaret edilmiştir. Burada;

Ardından saat 15:00-19:00 arasında İstanbul Orman Fidanlık Müdürlüğü ziyaret edilmiş, burada;

  • İstanbul Orman Bölge Müdürü Recep Ateş,
  • Bölge Müdür Yardımcısı İlyas Özdemir,
  • Fidanlık Müdürü Nejdet Balcı,
  • Fidanlık Müdür Yardımcısı Mehmet Kaplan,
  • Fidanlık Şefi Murat Güleken tarafından çalışmalar hakkında teorik ve uygulamalı bilgi verilmiştir.

 

21 Mart 2019 Perşembe

21 Mart tarihi Birleşmiş Milletler tarafından “Uluslararası Ormanlar Günü” olarak kutlanmakta olup, bu çerçevede Orman Genel Müdürlüğünce de çeşitli faaliyetler yürütülmektedir.

Bu kapsamda Kırgız katılımcılar 21 Mart Uluslararası Ormanlar Günü vesilesi ile İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Şile Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen kutlamalara katılım sağlanmış ve hatıra fidanı dikilmiştir.

Bu program sabah saat 08:00’de başlamış, öğleden sonra tamamlanmıştır. Öğleden sonra ise programa uygun şekilde İstanbul’da kültürel gezi yapılmıştır.

Bugünkü program ile katılımcılar orman halk ilişkileri, vatandaşların ağaçlandırma ve fidanlık çalışmalarına ilgi duymalarının sağlanması ve bilgilendirilmeleri, ormancılık çalışmalarının sevdirilmesi konularında bilgilendirilmiştir.

22 Mart 2019 Cuma

22 Mart 2019 Cuma günü 09:00-12:00 ararsında İstanbul Orman Fakültesi ziyaret edilmiştir. Fakülte Dekani Prof.Dr. Turgay Akbulut un açılışı ile başlayan eğitimde;

  • Silvikültür Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Serhat Çalışkan
  • Gor. Safa Belekoğlu un sunum yapmıştır.

Diğer taraftan Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Beşkardeş ve OMO Fakülte Temsilcisi Prof. Dr. Türker Dündar da katılım sağlamıştır. Orman Genel Müdürlüğünden Nihat Karakaya, Orman Bölge Müdürlüğünden Şube Müdürü Canan Yeşil ve Murat Gümüş de toplantılara iştirak etmiştir.

Fakülte ziyareti esnasında katılımcılara “Fidanlık Tesisi ve Yönetimi, Tüplü Fidan Üretimi ve Ağaçlandırma Teknikleri” konusunda uzman akademisyenler tarafından teorik bilgilendirme yapılmıştır. Ayrıca katılımcılar Türkiye’ nin  en eski ve en güçlü Orman Fakültesini yakından görme ve yetkililer ile görüşme fırsatı bulmuştur.

Öğleden sonra İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü ziyaret edilmiştir. Bölge Müdürü Recep Ateş, Bölge Müdür Yardımcısı Ilyas Özdemir ve İstanbul Orman İşletme Müdürü Veli Altıntaş in takdimi ile başlayan toplantıda Ağaçlandırma Şube Müdürü Talip Kavlak, Silvikültür Şube Müdürü Selahattin Eruş ve Dışilişkiler Şube Müdürü Canan Yeşil sunum yapmıştır.

İstanbul Fidanlık Müdürü Nejdet Balcı tarafından  tüplü fidan kaplarından ve tekniğine uygun şekilde hazırlanan tohumlardan hediye edilmiştir.

 

Bölge Müdürlüğündeki toplantının ardından Antalya için Atatürk Havaalanına geçilmiştir. Gece Antalya’daki Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinde kalınmıştır.

 

23 Mart 2019 Cumartesi

23 Mart 2019 Cumartesi günü saat 10:00’da  Antalya Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi Müdürlüğünde eğitim başlamıştır.  https://sfm.ogm.gov.tr/

Eğitim Merkezinde:

  1. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikicihttps://antalyaobm.ogm.gov.tr/SitePages/OGM/OGMDefault.aspx
  2. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Karabacak,
  3. Halkla İlişkiler ve Dışilişkiler Şube Müdürü Aydoğan Türedi’ nin katılımı ile proğram başlamıştır.

 

Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Ülküdür ve OGM Dışilişkiler Dairesinden Nihat Karakaya tarafından kapsamlı sunumlar yapılmıştır.

 

Bu sunumlarda “Türkiye Ormanları ve Ormancılık Faaliyetleri” detaylı şekilde paylaşılmıştır. Kırgız Ormancılar adına Tatiana Kabliskaia tarafından Kırgız Ormancılığına dair sunum yapılmıştır.

 

Bilahare toplam 50 hektar büyüklüğündeki Eğitim Merkezi gezilmiştir. Burası orman yangınları başta olmak üzere, ağaçlandırma ve fidanlık konusu dahil ormancılıkla ilgili her konuda eğitim merkezi olarak görev yapmakta olup, Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Ülküdür tarafından orman yangınları, ağaçlandırma, orman zararlıları ile mücadele dahil farklı konularda bilgilendirme yapmıştır.

Öğleden sonraki ders ise uygulamalı olarak Antalya Fidanlık Müdürlüğü nde yapılmıştır. Bu esnada;

  • Fidanlık Tesisi ve Yönetimi,
  • Fidan Üretimi
  • Fidancılık Denetimi ve Belgelendirme
  • Fidanlık ve Tohum Pazarlama
  • Tohum ve Ağaç Islahına dair Türkiye tecrübeleri paylaşılmıştır.

Bu konularda Fidanlık Şefi Ayşe Özcan ve Tekniker Belkıs Dicle tarafından uygulamalı bilgilendirme yapılmıştır. Orman Genel Müdürlüğü Dışilişkiler Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Mehmet Koç da fidanlıktaki eğitime iştirak etmiştir.

 

24 Mart 2019 Pazar

24 Mart 2019 Pazar günü Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma Şube Müdürü Sercan Tunç ve Etüt Proje Başmühendisi Hayrullah Yıldırım tarafından sunumlar yapılmıştır. Sunum konuları programa uygun şekilde aşağıdaki gibi olmuştur.

  • Ağaçlandırmada Etüt Proje ve Ağaçlandırma Faaliyetleri
  • Özel Ağaçlandırmalar, Krediler ve Denetimleri
  • Özellikli Alan Ağaçlandırmaları

Ardından çalışmaları yerinde görmek amacıyla Korkuteli Bademağacı Köyüne gidilmiştir.  Burada Yazır Orman İşletme Şefi Fatih Çetin ve Orman Muhafaza Memuru Mehmet Yılmaz’ dan Korkuteli Bademağacı Köyü civarındaki endüstriyel plantasyonlar ve orman köylüleri tarafından yapılan ceviz ağaçlandırmaları hakkında bilgi alınmıştır.

Arazi dönüşü İsmail Belen tarafından program değerlendirmesi yapılmış, ardından Orman Genel Müdürlüğü Orman Mühendisi Nihat Karakaya tarafından Orman Genel Müdürlüğünün uluslararası faaliyetleri sunulmuştur.

Bunun devamında ise Kırgız Meslektaşlarımız Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerimiz ile bir araya gelmiştir.

Uluslararası Yangın Eğitim Merkezindeki toplantıya;

  • Orman Mühendisleri Odası Batı Karadeniz Şube Başkanı ve Orman Bölge Müdürlüğü İşletme Pazarlama Şube Müdürü Ahmet Keser, Şube Saymanı ve Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Abdullah Yüksel, Şube Yazmanı Celal Emir,
  • Öz Orman-İş AntalyaŞubesiBaşkanı Ramazan Gün, Şube Sekreteri Ahmet Ali Şişaneci, Şube Mali Sekreteri Süleyman Koca,
  • TOÇBİRSEN Şube Başkan Vekili Mehmet Demirkol, Şube Başkan Yardımcıları Halil İbrahim Erdem ve Orhan Akkaya iştirak etmiştir.

 

25 Mart 2019 Pazartesi

25 Mart 2019 Pazartesi programı saat 08:30’da İsmail Belen’ in genel değerlendirmesi ve tüm programın gözden geçirilmesi ile başlamıştır. Bu arada 26 Mart Salı gününün arazi programı da detaylı şekilde katılımcılar ile paylaşılmıştır.

Devamında; Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Ülküdür ve Müdür Yardımcısı Dilek Vursavaş katılımcılara hitap etmiş ve genel bir değerlendirme yapmıştır.

Ardından;

  • Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Abdullah Yüksel,
  • Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Mitat Uyan
  • Etüt Proje Başmühendisi Hayrullah Yıldırım sunumlarını yapmıştır.

Bunun ardından Orman Genel Müdürlüğünün yangın öncesi hazırlıkları kapsamında düzenlenen eğitim çalışmalarına iştirak edilmiştir. Bu sayede kurumun kendi iç uygulamalarını bizzat yerinde görme fırsatı olmuştur.

Öğle yemeğinin ardından araziye çıkılmış, önce Korkuteli Orman İşletme Müdürlüğü ziyaret edilmiştir. https://antalyaobm.ogm.gov.tr/KorkuteliOIM/Sayfalar/default.aspx

Burada İşletme Müdür Yardımcısı Tuncay Ayhan, Merkez İşletme Şefi Yakup Su, Ardıçdağı Orman İşletme Şefi Engin Atlı, Hacıbekar Orman İşletme Şefi Gökhan Gök ve Yazır İşletme Şefi Fatih Çetin tarafından İşletme faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

Devamında Antalya Korkuteli Erozyon ve Sel Kontrolü Eğitim ve Model Uygulama Projesi (2014) sahası incelenmiştir. http://www.cem.gov.tr/erozyon/AnaSayfa/Erozyonyeni/projeler/antalya_erozyon.aspx?sflang=tr   Proje Yeri Antalya İli Korkuteli İlçesi sınırları içerisindedir. 2015 yılında tesis edilmiştir. Proje alanında yamaç ve oyuntu ıslahı tedbirleri bulunmaktadır.

Bu sahanın ardından Korkuteli Karabayır Köyünde yürütülen ağaçlandırma ve erozyon kontrolu çalışmaları yerinde incelenmiş ve fidan diken işçiler ile bir araya gelinmiş, ayrıca fidan dikilmiştir. http://www.koylerim.com/antalya-korkuteli-karabayir-koyu-60364h.htm

26 Mart 2019 Salı

26 Mart 2019 Salı günü sabah saat 08:00′ de Antalya’dan Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezinden hareket edilmiş, saat 10:30 Isparta Orman Bölge Müdürlüğü Bucak Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya gelinmiştir.

Burada Bucak Orman İşletme Müdürü Ramazan Kolsuz ve İşletme Müdür Yardımcısı Emin Demir tarafından yangın sonrası çalışmalarla ilgili bilgi verilmiştir. https://ispartaobm.ogm.gov.tr/BucakOIM/Lists/Yonetim/AllItems.aspx

Saat 11:00’de Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ziyaret edilmiş, Bölge Müdürü Kenan Akduman ve diğer yetkililer ile görüşme yapılmıştır. Bölge Müdürü Kenan Akduman, bölgece yürütülen tüm faaliyetler hakkında detaylı bir sunum yapmıştır.

Saat 12:00-14:00 arasında Eğirdir Fidanlık Müdürlüğü ziyaret edilmiş, ardıç tohumu işlemesi başta olmak üzere fidanlık çalışmaları hakkında bilgi alınmış, günün anısına fidan dikilmiştir.

 

Fidanlık Müdürlüğündeki ziyaret esnasında;

  • Eğirdir Fidanlık Müdürü İsmet Dokur,
  • Fidanlık Müdür Yardımcısı Sevim Özbey,
  • Fidanlık Şefi Nazlı Özgü tarafından sunum yapılmıştır.

Bölge Müdürü Kenan Akduman ve Bölge Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Ahmet Şahan da heyete iştirak etmiştir.

Eğirdir Fidanlığı özellikle ardıç fidanlarının üretimi konusunda uzmanlaşmış bulunmaktadır.

Saat 16:00-17:00 arasında ise Burdur Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü çalışmaları yerinde incelenmiştir. Ormancılık teşkilatına önemli deneyimler kazandıran Burdur yöresindeki erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışmalarına, OGM, Toprak-Su ve DSİ birimleri 1962 yılında başlamışlardır. Yöredeki çalışmalar sel dereleri ıslahı için mekanik tedbirler ve kültürel tedbirler şeklinde gerçekleştirilmiştir. https://www.tarimorman.gov.tr/CEM/Belgeler/collesme%20belgeleri%20arsiv/Sayfa02/Burdur_Raporu.pdf

Burada çalışmalarda bizzat görev almış bulunan Orman Mühendisi Mehmet Emin Çetin tarafından bilgi verilmiştir. Arazideki incelemeye;

  • Isparta Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nuri Maraş,
  • Ağaçlandırma ve Silvikültür Şube Müdürü Ahmet Şahanlı,
  • Burdur Orman İşletme Müdürü Celal Korkmaz iştirak etmiştir. https://ispartaobm.ogm.gov.tr/BurdurOIM/Sayfalar/default.aspx

Burdur İli Toprak muhafazası ve Mera ıslahı tatbikat Müdürlüğü 1962 yılında Afyon, Isparta İllerinin bir kısmını da kapsayacak şekilde Antalya OBM bağlı olarak kurulmuştur. !994 yılında İl düzeyinde Başmühendislik, 2003 yılında İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde Şube müdürlüğü, 2011 Yılından itibaren ise Orman işletme müdürlüğü bünyesinde ATM mühendisliğine dönüşmüştür.

Burdur kent merkezinde Su ve Rüzgâr erozyonunun meydana getirdiği olumsuzlukları gidermek için Derecikler ve küçük alanlar bazında hazırlanan toprak muhafaza Projelerinde sınai tesisleri ve ağaçlandırma çalışmaları yapılmıştır.  Sonraki yıllarda seri bazında Toprak muhafaza projeleri yapılmıştır. Rüzgâr erozyonuna karşı çit perdeler, Su erozyonuna karşı dereciklerde Toprak seddeler, kuru ve harçlı taş duvar ile seddeler yapılmış,  Yamaçlarda Toprak muhafaza ve fidan dikimi için işçi gücü ile Gradoni teras, Çalı takviyeli teras yapılmış olup otlandırma ve kızılçam, karaçam, Sedir, iğde, dişbudak türleri ile fidan dikilmiştir.  Son yıllarda Mini ekskavatör ve MB traktörlerle teras yapılmakta ve tür olarak ardıçlar,  Yemişen, alıç, Mahlep, Taş armudu, Karagöz gibi, türler kullanılmaktadır.  Dereciklerde kafes tel ile sedde yapılmaktadır

Kente bakan bakılarda mutlak toprak derinliği çok az olup çoğunlukla parçalanmış ana materyal üzerinde çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Toprak bitki besin maddeleri yönünden fakirdir. İl merkezi Yarı kurak iklim kuşağında olup yıllık yağış miktarı 400mm. nin altında olup, bu yağışın büyük bir miktarı bazen bir iki sağanak yağışla toprağa ulaşmaktadır. Yapılan çalışmalar sayesinde bugün artık öncesine göre rüzgâr ve su erozyonu ile toprak, toz taşınmamakta sel zararları olmamaktadır.

Bu Güne Kadar Burdur’da    23 343 Ha. Toprak muhafaza yapılmıştır.

27 Mart 2019 Çarşamba

27 Mart 2019 Çarşamba günü Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Kumluca Orman İşletme Müdürlüğünde yangın sonrası ağaçlandırma çalışmaları incelenmiştir.

Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü Web Sayfası: https://antalyaobm.ogm.gov.tr/kumlucaoim/Sayfalar/default.aspx

Burada Kumluca Orman İşletme Müdürü Faik Yılmaz ve Ardasan Orman İşletme Şefi Mustafa Özdoğan tarafından 2016 yılında çıkan yangın sonrası yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verilmiştir.

Ardından Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü tarafından oluşturulan “Yangın Hafıza Noktası” incelenmiştir. Devamında Ardasan Yangın Ekibi ziyaret edilmiştir.

Öğle yemeğinin ardından Beydağları Milli Parkı ziyaret edilmiş ve Milli Park yönetimi hakkında tecrübeler aktarılmıştır. Bu ziyaret ile birlikte eğitim tamamlanmıştır.  http://beydaglari.tabiat.gov.tr/

28 Mart 2019 Perşembe- 29 Mart 2019 Cuma

28 Mart 2019 Perşembe günü heyet yolcu edilmiştir. TK2411 sefer sayılı Türk Hava Yolları uçağı ile 12:35’te İstanbul’a, oradan TK 346 sefer sayılı uçak ile 18:35′ te Bişkek’e hareket edilmiş, 29 Mart 2019 Cuma günü sabahı Bişkek’e varılmış, bu şekilde eğitim tamamlanmıştır.

Gerek Antalya havaalanında, gerekse İstanbul havaalanında Orman Mühendisleri Odasınca görevlendirilen tercümanlar heyete yardım olmuştur.

Heyet Bişkek’e vardıktan sonra Kırgız  Cumhuriyeti Devlet Orman Ajansı Genel Müdür Yardımcısı  E.Zh. Sheripov  ve  Direktör  A. Rustamov’ u ziyaret ederek memnuniyetlerini dile getirmişlerdir.

Birinci Kırgız Eğitimi Raporlaması-7 Nisan 2019

One Response to Birinci Kırgız Eğitimi Raporu-Türkçe

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]