Yayınlar-Özlem İritaş

Makale ve Kitap Bölümü Çevirileri

Meslek hayatım boyunca edindiğim deneyimleri, fırsat  buldukça yazılı bir yayın haline getirmeye çalıştım.

Bu vesileyle birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda desteklerini her zaman çok değerli bulduğum çalışma arkadaşlarıma, kıymetli hocalarıma ve meslek büyüklerime teşekkürlerimi sunarım.

Yaptığım çalışmaların bir kısmı aşağıda yer alıyor:

MAKALE: Korkmaz, A., İritaş, Ö., Karaaslan, Y., Dr. Selek, B. “İçme Suyu Şebekelerinde Görülen Su Kayıplarının Dünyada ve Ülkemizdeki Durumu”. Kalkınmada Anahtar Verimlilik. 354 (2018):10-18.

MAKALE: Selek, B., Adıgüzel, A., İritaş, Ö., Karaaslan, Y., Kınacı, C., Muhammetoğlu, A., Muhammetoğlu, H . (2018). “Management of Water Losses in Water Supply and Distribution Networks in Turkey”, Türkiye Su Bilimleri ve Yönetimi Dergisi, 2 (1), 58-75. DOI: 10.31807/tjwsm.354298. https://dergipark.org.tr/download/article-file/410298

Yukarıdaki iki makalede Ekim 2016- Aralık 2018  arasında yürütüğüm  Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü,   Araştırma ve Değerlendirme Dairesinde birlikte çalıştığım Aslıhan Korkmaz ve Alev Adıgüzel’in büyük emeği var. Her şeyden önce varlıkları için teşekkür ederim.

KİTAP BÖLÜMÜ ÇEVİRİSİ: Seiber, J. Ve Kleinschmidt. (2011). Türkçe Çeviri 1. Baskı 2018. Çevresel Taşınma ve Akıbet (İritaş, Ö., Çev), Robert Krieger (Ed) Hayes’in Pestisit Toksikolojisi El Kitabı (s. 1257-1266), Elsevier-Sağlık Bakanlığı. (3. Baskı: 1991-2001-2010).ISBN: 978-605-687-050-7.

Hayes’in Pestisit Toksikolojisi adlı bu dev eserin Türkçe’ye çevrilmesi çok büyük bir kazanç. Bu çeviri çalışmasında eşim Dr. Servet B. İRİTAŞ’ın teklifiyle, onunla birlikte yer aldık. Onun da Adli Toksikoloji Uzmanı olması, çevre toksikolojisi konusunda sıklıkta birlikte çalışabilme imkanı sağlıyor bize. Bu herkesin sahip olamayacağı bir şans bence.  Ben Çevresel Taşınma ve Akıbet konusunun yer aldığı 3. bölümde görev aldım.

KİTAP BÖLÜMÜ:

ULUSLARARASI RAPOR BÖLÜMÜ:

• Özlem İRİTAŞ, State of Mediterranean Forests 2018,  Chapter 5 “Drivers of degradation and other threats”, p.82-83(72-89), Published by the Food and Agriculture Organization of the United Nations and Plan Bleu, Regional Activity Center of UN Environment/Mediterranean Action Plan, 2018, Rome. ISBN FAO: 978-92-5-131047-2

Birleşmiş Milletler adına FAO ve Plan Bleu tarafından hazırlanan “Akdeniz Ormanlarının Durumu, 2018” isimli rapora katkı vermek üzere davet edilmem benim için bu kategoride bir ilk oldu. Tüm Akdeniz ülkelerinden, bilim adamlarından yöneticilere, bürokratlardan STK lara kadar geniş bir kitlenin ortak katkısı ile hazırlanan raporda  yer almak, çok keyif aldığım bir süreç yaşattı.

Bu raporda “The Mediterranean landscape: importance and threats” başlığı altında yer alan

“5. Bölüm:  Drivers of degradation and other threats” kısmında iklim değişikliği ve su kaynaklarındaki azalmanın ormanlar üzerine olan etkileri ve Türkiye’deki durum konusunda katkı verdim.

Bu çalışmanın gelişme sürecini ayrı bir bölüm olarak şu linkte http://www.gonder.org.tr/?p=8958  anlattım.