Silva Mediterranea ve Akdeniz Orman Haftası-21/25 Mart 2022 Antalya

FAO’ nun teknik danışma organlarından (Technical statutory bodies) birisi olan Silva Mediterranea, tam adı ile “Akdeniz Ormancılığı Meseleleri Komitesi-Committee on Mediterranean Forestry Questions” kuruluşu 1911 yılına dayanan, Akdeniz Ormancılığı konusundaki en etkin girişimlerden birisidir.

https://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/en/

Silva Mediterranea “üye ülke” temelli çalışmakta olup hali hazırda 26 ülke ve Avrupa Birliği olmak üzere 27 üyesi bulunmaktadır. https://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/89589/en/ İsmail Belen 2010 yılından bu tarafa Türkiye odak noktası olarak görev yapmaktadır.

Silva Mediterranea esas itibariyle FAO’ nun 6 Bölgesel Ormancılık komisyonundan https://www.fao.org/forestry/46199/en/ Afrika, Avrupa ve Yakın Doğu Bölgesel Ormancılık Komisyonları tarafından oluşturulmuş bir platform olup Türkiye’ nin tarihi ve kültürel birikimi ve öncelikler için oldukça önemlidir.

Türkiye kuruluşundan itibaren Silva Mediterranea’ da en etkin ülkelerden birisi olmuştur. http://www.gonder.org.tr/?p=2462 1970-1985, 1997-2002 ve 2012-2017 yılları başkanlıkları ülkemiz tarafından yürütülmüştür. Halen başkan yardımcılığı görevi ülkemizin uhdesindedir.

2002 den sonra biraz yavaşlayan çalışmalar Türkiye’ nin başkanlığı döneminde (İsmail Belen-2012-2017) yeniden hızlanmış ve bir çok proje uygulanmıştır. Ülkemiz Fas, Tunus, Cezayir, Lübnan, İsrail, Ürdün, İspanya ve Fransa başta olmak üzere bölge ülkeleri ile çok yakın şekilde çalışmaya başlamıştır.

Silva Mediterranea Sekretaryası Roma’da FAO Ormancılık Departmanı altında görev yapmakta olup, hali hazırda İtalya Hükümeti tarafından desteklenmektedir. https://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/88969/en/

SilvaMed’ in 2019 yılında Lübnan’da yapılan 23. Oturumunda http://www.gonder.org.tr/?s=L%C3%BCbnan bir sonraki oturum için Türkiye ve Tunus aday olmuş, ısrar üzerine Türkiye Tunus lehine adaylıktan vazgeçmiş ancak Tunus bu organizasyonu yapamayacağını belirtmiştir. Neticede 24. Silva Mediterranea oturumunun 21-25 Mart 2022 tarihlerinde Türkiye’de yapılması kararlaştırılmıştır.

Lübnan’da yapılan seçimlerde Silva Mediterranea Yönetim Kurulu aşağıdaki isimlerden oluşmuştur. http://www.gonder.org.tr/?p=8550

Başkan: Dr. Chadi Mohanna-Lübnan

  1. Başkan Yardımcısı: Mr. Salem Trigui-Tunus
  2. Başkan Yardımcısı: Mr. Ismail Belen-Türkiye
  3. Başkan Yardımcısı: Prof. Fabio Salbitano-İtalya

Diğer detaylara geçmeden önce burada Akdeniz Orman Haftasına da değinmekte fayda var.

Silva Mediterranea’ nın bölgesel girişimlerinden birisi olan Akdeniz Orman Haftası (Mediterranean Forest Week) ilk defa 2010 yılında Antalya’da kutlanmaya başlanmıştır. https://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/89601/en/

Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü https://baoram.ogm.gov.tr/Sayfalar/Kurulusumuz/GenelBilgiler.aspx ev sahipliğinde gerçekleşen bu toplantıya Orman Genel Müdürlüğü Eğitim Dairesi Başkanlığı ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü etkin şekilde destek olmuştur. Bu vesile ile Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi Müdürlüğü bahçesine hatıra fidanları dikilmiştir. https://antalyaobm.ogm.gov.tr/Sayfalar/Ormanc%C4%B1l%C4%B1kEgitimMerkezi.aspx

Antalya’dan sonra Akdeniz Orman Haftası ile Silva Mediterranea oturumları birlikte düzenlenmeye başlanmıştır.

2011 toplantısı Fransa’da, 2012’de Türkiye’de, ardından Cezayir, İspanya, Fas ve Lübnan’da yapılmış, Ülkemiz bunların tamamına etkin şekilde katılım sağlamıştır.

2013 yılında Cezayir’de yapılan toplantı politik olarak son derece etkin bir toplantı olmuş http://www.gonder.org.tr/?p=3232 2017 yılında Fas’ta yapılan toplantıda “Orman ve Peyzaj Restorasyonu Agadir Girişimi” kabul edilmiştir. http://www.gonder.org.tr/?s=Tlemcen+deklarasyonu

Bu sene Antalya’da yapılacak toplantılara gelecek olursak, halihazırda yayında olan sayfalardan takip edilmesi mümkün görülmektedir.

FAO’ nun ana sayfasında duyurusu yapılmıştır. https://www.fao.org/forestry/en/ Detay haber ise https://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/96853/en/ linkinde mevcuttur. Ayrıca https://vii-med.forestweek.org/ adresindeki web sayfası hazırlanmıştır.

Bu iki konu başta olmak üzere Silva Mediterranea’ nın diğer faaliyetlerinin detaylı şekilde yer aldığı 2022 yılı Şubat ayı haber bülteni http://newsletters.fao.org/q/13V0NLqe6ytfeakQWdDz4/wv adresinde yayınlanmıştır.

İlgili web sayfaları ve diğer konular birlikte incelendiğinde aşağıdaki hususlar ortaya çıkıyor.

1- Lojistik işleri için OGM ile FAO arasında ev sahibi ülke anlaşması imzalanmıştır. Organizasyon komitesi aktif şekilde çalışmaktadır. https://vii-med.forestweek.org/content/joint-organizing-committee

2- Program büyük oranda belirlenmiştir. https://vii-med.forestweek.org/sessions

Programın ana hatları incelendiğinde şu hususlar göze çarpmaktadır.

20 Mart Pazar günü ve 21 Mart Pazartesi sabahı kayıtlar yapılacaktır. Normalde kayıtların online olarak yapılması beklenmektedir. https://vii-med.forestweek.org/content/online-registration Ancak online kayıt yaptırmadan gelenler de olabilecektir.

Konferans mekanı olarak Kemer’deki Limak Limra Oteli belirlenmiştir. https://www.limakhotels.com/limak-limra-hotel-resort

Katılımcılar tarafından ödenecek otel ücretleri dışında, fiziksel katılım için 100 Euro, online katılım için 50 Euro katılım ücreti istenmektedir.

Programın birinci günü, 21 Mart 2022 Pazartesi, öğleye kadar önce ana salonda açılış yapılacaktır. Bu vesile ile ile 21 Mart Uluslararası Orman Günü de kutlanacaktır. http://www.gonder.org.tr/?p=11070

Açılıştan sonra iki ayrı salonda Akdeniz Orman Haftasının iki etkinliği düzenlenecektir. Öğleden sonra ise Akdeniz Orman Haftasının diğer bir etkinliği ,yan etkinlikler ve “Mediterranean Model Forest Network Forum” planlanmıştır. Model Orman konusu ülkemiz için önemli bir husus olup, Orman İdaresi ve Planlama Dairesi Başkanlığınca takip edilmektedir. http://www.gonder.org.tr/?s=Model+Orman

22 Mart 2022 Salı günü Silva Mediterranea 24. Oturumu, Dünya Gıda Forumu, Akdeniz Orman Haftası etkinlikleri, yan etkinlikler ve “Mediterranean Model Forest Network Forum” düzenlenecektir.

23 Mart 2022 Çarşamba arazi gezisine ayrılmıştır. https://vii-med.forestweek.org/content/field-trip-0

Arazi gezisinin coğrafi yakınlık nedeniyle Kumluca tarafında planlandığı anlaşılmakla birlikte Ülkemiz menfaatleri ve mevcut çalışmalar dikkate alınarak Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi, Olympus Milli Parkı ve Antalya şehir gezisi şeklinde yeniden ele alınması mümkündür.

24 Mart 2022 Perşembe Silva Mediterranea oturumu, Akdeniz Orman Haftası etkinlikleri ile devam edecektir. Öğleden sonra üst seviye toplantı yapılacaktır.

25 Mart 2022 Cuma günü sabahı ise Silva Mediterranea oturumu düzenlenecek ve program kapanacaktır.

Haftanın çıktıları;

1- Silva Mediterranea tarafından hazırlanan “Antalya Deklarasyonu” kamuoyu ile paylaşılacaktır.

2- Bir sonraki toplantının yeri ve mekanı belli olacaktır. Silva Mediterranea başkanlığı ve bürosu için seçim yapılacaktır.

Kararlaştırılması gereken konuar;

1- 2022 yılı içinde Biyoçeşitlilik Sözleşmesi Taraflar Konferansı, Dünya Ormancılık Kongresi, UNFF, Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi Taraflar Konferansı, FAO Ormancılık Komitesi, İklim Değişikliği Taraflar Konferansı gibi son derece önemli uluslararası etkinlikler düzenlenecektir. Silva Mediterranea ve Akdeniz Orman Haftası Türkiye’ nin bu süreçlerdeki rolünü güçlendirecektir. Forest Europe ve Biyoçeşitlilik Sözleşmesinin gelecek toplantıları ülkemizde yapılacaktır.

2- Akdeniz Orman Haftasının ana gündemi “restorasyon” dur. Tam adı ile “Forest and ecosystem restoration for the next Mediterranean generations”. Bu tema FAO’ nun temel öncelikleri ile de uyumludur. https://www.fao.org/in-action/forest-landscape-restoration-mechanism/en/

2022 yılında Birleşmiş Milletler Ekosistem Restorasyonu Stratejisi başlamıştır. http://www.gonder.org.tr/?p=10626 Orman Genel Müdürlüğünce Ulusal Havza Rehabilitasyonu Stratejisi hazırlanmaktadır. http://www.gonder.org.tr/?s=UHRS Ayrıca Dünya Bankası kredisi ile hayata geçirilen Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu Projesi-TULIP https://tulip.ogm.gov.tr/SitePages/OGM/OGMDefault.aspx doğrudan bu konu ile ilgilidir. Ülkemiz Bonn Challange i desteklemektedir. https://www.iucn.org/news/eastern-europe-and-central-asia/202110/bonn-challengeecca30-initiative-welcomes-three-new-pledges-region

3- Etkin bir sonuç alınabilmesi için bir dizi toplantı yapılarak konunun müzakere edilebileceği değerlendirilmektedir.

4- Bu toplantıların ve çıktılarının kamuoyu ile paylaşılması büyük önem arz etmektedir. Daha önceki Akdeniz Orman Haftalarına “FOREST COMMUNICATORS NETWORK FOR THE MEDITERRANEAN AND NEAR EAST-AKDENİZ VE YAKIN DOĞU İÇİN ORMAN İLETİŞİMCİLERİ AĞI-https://www.mediterraneanforest.net/” katılmıştır.

5- Silva Mediterranea’ nın bünyesinde bulunan çalışma gruplarında Türkiye’ nin ciddi etkinliği bulunmaktadır. İlgili birimlerin katılımı ve raporlaması önemli bir konu olarak öne çıkmaktadır. https://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/88915/en/

Orman Yangınları ile Mücadele Dairesi Başkanlığı Orman Yangınları Çalışma grubunun eş başkanı olup, 22 Mart Salı günü orman yangınları konusunda yan etkinlik bulunmaktadır.

Odun Dışı Orman Ürünleri Çalışma grubu 2012 yılında Orman Genel Müdürlüğünün önerisi ile kurulmuştur. 21 Mart Pazartesi günü etkinlikleri büyük oranda odun dışı orman ürünleri ile ilgilidir. Ekosistem Hizmetleri Dairesi Başkanlığının aktif şekilde katılımı uygun olacaktır.

Aynı şekilde Şehir Ormanları Çalışma grubu da ülkemizin teklifi ile kurulmuştur.

Çölleşme ve Akdeniz Ormanlarının Restorasyonu (desertification and restoration in Mediterranean drylands) 2012 yılında kurulmuş olup halen başkanlığını ÇEM Genel Müdürlüğü yürütmektedir. Antalya Deklarasyonu bu çalışma grubunun çıktısı olarak ilan edileceğinden ÇEM Genel Müdürlüğünün iştiraki ve sahiplenmesi son derece önemli bir husus olarak ortaya çıkmaktadır. Daha da önemlisi ÇEM Genel Müdürlüğü sadece Türkiye’ nin değil bütün üye ülkelerin faaliyetlerinin koordinesi ve raporlanmasından mesuldür.

Akdeniz Model Orman Network ü 2012 yılında Ülkemizin de ortak olduğu bir girişimle oluşturulmuştur.

Orman İdaresi ve Planlama Dairesinin, ayrıca Yalova ve Bucak Orman İşletme Müdürlüklerinin katılımı uygun olacaktır.

Antalya toplantılarının ana gündeminin ““Forest and ecosystem restoration for the next Mediterranean generations” olduğu göz önüne alındığında Dünya Bankası ile birlikte yürütülen “Türkiye Dayanıklı Peyzaj Entegrasyonu-TULIP” projesinin doğrudan ilgili olduğu değerlendirilmektedir. Bu kapsamda Toprak Muhafaza ve Havza Islahı Dairesi Başkanlığının veya doğrudan TULIP Projesi Koordinatörlüğünün görüşmelere iştirakinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

Oturumlar ve yan etkinliklerin yanında açılış konuşmalarının, Uluslararası Orman Günü kutlamalarının ve 24 Mart Perşembe günü yapılacak “High Level Segment-Üst Seviye Oturum” un Ülkemizin öncelikleri çerçevesinde ulusal ve uluslararası gündeme uygun şekilde kurgulanması faydalı olacaktır.

One Response to Silva Mediterranea ve Akdeniz Orman Haftası-21/25 Mart 2022 Antalya

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]