OMO’ nun Uluslararası Ormancılık Faaliyetleri İçin Ticaret Bakanlığı ile irtibat

Sanayi Devrimi öncesi tüm insanlığın en önemli ticaret ve sanayi ürünlerinden birisi olan ormanlar ve orman ürünleri (odun, kereste, odun dışı orman ürünleri vb.) günümüzde iklim değişikliği ile mücadele konseptinde tekrar ekonomik hayatın en önemli unsurlarından birisi olmuştur. Ormanlar ve orman ürünleri Rio Sözleşmeleri, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Paris İklim Anlaşmasının temel  elementleri arasında yer almaktadır.

“The State of the World’s Forests 2022” verilerine göre 2020 yılı itibariyle dünyanın gayri safi hasılası 84,4 trilyon USD olmuştur. Ormanların sunduğu ürün ve hizmetlerin toplam değeri 7,5 trilyon USD olarak hesaplanmaktadır. Sektörün dünya gayri safi hasılasına doğrudan katkısı 1,52 trilyon USD dir. Dünya genelinde 33 milyon kişi (küresel istihdamın %1’i)  doğrudan ormancılıkla ilgili alanlarda istihdam edilmektedir.

Ormancılık Türkiye için de önemli ticari ve istihdam alanlarından biridir. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2022 sonu itibariyle 23 245 000 hektar orman alanına (Ülke kara alanının yaklaşık üçte biri) 1 736 402 000 000 m3 ağaç servetine 47 800 000 m3 yıllık cari artıma sahiptir. Devlete ait ormanlardan 2022 yılında 25 480 940 m3 endüstriyel odun-Industrial roundwood (m3) (tomruk, direk, lif-yonga vb.) 6 128 791 m3 yakacak odun-fuel wood olmak üzere 31 609 731 m3 odun üretimi yapılmıştır.

Ormancılık; kağıt, ahşap ve mobilya sektörlerinin yanı sıra madencilik, hayvancılık, bitkisel üretim, ilaç sanayi gibi alanlar için de önemli bir ekonomik potansiyele işaret etmektedir. Ülkemiz bugün levha ürünleri üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasındadır.  Temelini orman ürünlerinin oluşturduğu mobilya sektörü dünya ile rekabet eder, hatta liderlik yapar hale gelmiştir. Defne, kekik, kestane, ıhlamur, sakız, çam fıstığı, mantar gibi ürünler eklendiğinde ormanların ekonomiye ve ticarete katkısı daha iyi anlaşılmaktadır. Orman yangınlarının söndürülmesinde görev alan uçak ve helikopterler önemli bir “sivil havacılık” faaliyeti olarak değerlendirilmektedir.

Ormancılıkla ilgili önde gelen sivil toplum kuruluşlarından birisi olan MDF ve Yonga Levha Sanayicileri Derneği (YOMSAD) verilerine göre 2022 yılı itibariyle mobilya, ağaç ve ahşap eşya sektörü toplamda 18 milyar USD sektör büyüklüğüne, 6 milyar USD ihracata ve doğrudan ve dolaylı olarak bir milyon kişiye istihdam imkânı sağlamaktadır. 2023 yılında ise 25 milyar USD sektör büyüklüğü, 8 milyar USD ihracat hedeflenmektedir.

Orman Mühendisleri Odası (OMO) Anayasamızın 135. Maddesinde belirtilen “kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu” ve “kamu tüzel kişiliği” vasfına haizdir. Faaliyetlerini “Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu”, “Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Kanun” ve “Orman Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği” başta olmak üzere ilgili mevzuat çerçevesinde yürütmekte ve ormanlar/ormancılık/sürdürülebilir arazi yönetimi/doğal kaynak yönetimi sektörlerine dair çalışmalara katkı vermektedir.

OMO; kamu, özel sektör ve eğitim kurumlarında çalışmakta olan veya emekli olmuş yaklaşık 20 bin üyesi ile ülke çapında etkin, kurumsal yapısını tamamlamış bir teşkilattır. 2 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kurulan «Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Koordinasyon Kurulu» üyesidir. OMO İKTİSADİ İŞLETMESİ 2021 yılında Türk Akreditasyon Kurumu tarafından Personel Belgelendirme Kuruluşu olarak akredite edilmiştir.  5531 Sayılı Yasa kapsamında Haziran 2023 itibariyle; 705 ormancılık bürosu ve 628 ormancılık şirketi olmak üzere toplam 1333 ormancılık firması OMO koordinesinde faaliyetlerini yürütmektedir.

Dünyada kimi ülkeler mevcut orman varlıkları ve bunların sürdürülebilir yönetimi, odun başta olmak üzere orman ürünleri üretimi ve uygun şekilde kullanımı ile öne çıkmaktadır. Başta dünya orman varlığının yaklaşık dörtte birine sahip Rusya olmak üzere, ABD, Brezilya, Kanada, Ukrayna, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Endonezya, Sudan, Venezuela, Peru gibi ülkeler bu gruba örnek gösterilebilecektir.

Diğer taraftan Türkiye, Çin, Şili, Suudi Arabistan gibi ülkeler orman kaynaklarının iyileştirilmesi ve ağaçlandırma çalışmaları ile öne çıkmaktadır. Suudi Arabistan Krallığı 2022 yılında başlattığı “Saudi Vision 2030” şemsiyesi altında yer alan “Saudi Green Initiative”  ve “The Middle East Green Initiative” programları ile hem Krallık sınırları içinde, hem de Akdeniz Bölgesinde milyarlarca USD’ lik ağaçlandırma ve rehabilitasyon projeleri hayata geçirmeyi hedeflemiştir. Hollanda, İtalya, Fransa, Macaristan gibi kimi ülkeler fidan ve tohum üretimi konularında öne çıkmıştır.

Yukarıda arz edildiği gibi OMO, yerel, ulusal ve küresel seviyede, gerek politika belirleme ve proje hazırlama, gerekse bizzat sahada proje uygulama kapasitesine sahiptir. Bu çerçevede Ticaret Bakanlığımızın öncülüğü ve yol göstericiliğinde, Tarım ve Orman Bakanlığımız ve ilgili diğer paydaşlarla yakın işbirliği içinde uluslararası alanda politika belgeleri hazırlama, proje hazırlama ve uygulama, orman ürünleri üretimi, ağaçlandırma ve erozyon projeleri gibi alanlarda faaliyetler yürütmek istediğimizi takdirlerinize sunarız.

Bunun için öncelikle teknik seviyede, ardından idari seviyede toplantılar yapılması, devamında bir eylem planı hazırlanması, bu çerçevede Ülkelerle irtibata geçilmesi, Ticaret Bakanlığı öncülüğünde yapılan ziyaretlere ve Karma Ekonomik Komisyonu toplantılarına planlı şekilde iştirak edilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmektedir.

Keyfiyeti takdirlerinize sunar, takip edilecek yol ve yöntem konusunda gerekli yardımların yapılması, ihtiyaç duyulması halinde aynı zamanda Orman Genel Müdürlüğü Başmüfettişi/Birleşmiş Milletler Orman Forumu Raportörü ve Başkan Yardımcısı olarak görev yapan OMO Dış İlişkiler Danışmanı İsmail Belen  (+90 506 222 48 19 , ismailbelen52@gmail.com ) ile irtibata geçilmesi hususunda gereğini arz ederim.

Hasan TÜRKYILMAZ

Genel Başkan

Ekler:

Ek-1: OMO Genel Faaliyet Raporu

Dağıtım:

Gereği İçin: Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü

Bilgi İçin:

  1. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Sektörler ve Kamu Yatırımları Genel Müdürlüğü
  2. Dış İşleri Bakanlığı Enerji ve Çevre Genel Müdürlüğü
  3. Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]