Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı İle İlişkiler

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) 1948 yılında kurulmuş olup Ülkemiz kurucu üyedir. Teşkilatın Merkezi Roma’dadır.  Kıtalara bağlı olarak 5 adet Bölge Müdürlüğü bulunmaktadır. Doğu Avrupa ve Orta Asya Bölge Müdürlüğü Macaristan’dadır.  Ayrıca ülke temsilcilikleri vardır. FAO’ nun ülkemizdeki resmi muhatabı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmakla birlikte; FAO BM’ nin ormancılık alanındaki ihtisas kurumudur.  FAO’ nun altı ana departmanından birisi ormancılıktır.

photo

Kurumsal yapıya ilaveten, üye ülkelerin katılımı ile merkezde “Committee on Forestry- COFO” http://www.fao.org/forestry/57758/en/ dünya seviyesinde ise Avrupa, Afrika, Asya, Yakındoğu, Kuzey Amerika ve Latin Amerika http://www.fao.org/forestry/46199/en/ bölgesel komisyonları bulunuyor.

Bunlara ilaveten “Akdeniz Ormancılığı Meseleleri Komitesi- Committee on Mediterranean Forestry Questions” http://www.fao.org/forestry/silvamed/en/  gibi “teknik danışma organları var. http://www.gonder.org.tr/?p=2462 

FAO – Türkiye ilişkilerinin gelişmesi çerçevesinde FAO’nun Budapeşte’de bulunan Avrupa ve Orta Asya bölge ofisine bağlı olarak kurulan Orta Asya Alt Bölge Ofisi (FAOSEC) 2007 yılında Ankara’da faaliyete geçmiştir.

FAOSEC’ e; Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan bağlıdır. Bu kapsamda oluşturulan Türkiye – FAO Ortaklık Programı’nın (FTPP) yürürlüğe girmesiyle FAO-Türkiye ilişkileri daha da güçlenmiştir.

Bu çerçevede Ülkemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kanalı ile 10 milyon Dolar destek olmuştur. TİKA da bu anlaşmanın bir parçası ve destekçisi durumundadır.

Benim kişisel olarak FAO ile ilişkim 2002 yılında FAO’ nun bir dergisinde yayınlanan kısa bir yazım ile başladı.  Ancak esas olarak 2008 yılından itibaren çalışmaya başladık.

2007 yılında Orman Genel Müdür Yardımcılığına atanmış olmakla ve dış ilişkilerle yoğun şekilde uğraşıyor olmakla birlikte, Eğitim Dairesi Başkanlığı resmi olarak 2010 yılında benimle irtibatlandırıldı. Bundan sonra FAO ile ilişkilerimizi daha temelli olarak yürütmeye gayret gösterdik.  Öncelikle Devletimizin politikası çerçevesinde “işbirliği anlaşması” hazırlıklarına başladık. Nihayet 4 Haziran 2014 tarihinde bu anlaşma imzalandı. http://www.fao.org/about/who-we-are/director-gen/faodg-news-archive/detail/en/c/233887/ 

Gerek FAO ile işbirliğinin, gerekse diğer uluslararası  çalışmaların belli bir düzen içinde yürütülebilmesi için; Bunun öncesi gerçekten zor ve uzun çalışmalara dayanmaktadır.

Bunun için;

  • 27 Mayıs 2010 tarihinde Orman Genel Müdürlüğü tarafından Bakanlık Makamından dış ilişkilerle ilgili çerçeve bir olur alınmış,
  • 1 Aralık 2010 tarihinde Müsteşarımız Prof Dr Lütfi Akça ve FAOSEC Koordinatörü Mustapha Sinaceur Başkanlığında bir görüşme yapılmış, FAO ile yapılacak anlaşmayı koordine etmek üzere Bakanlığımız adına İsmail Belen , FAO adına Ekrem Yazıcı görevlendirilmiş,
  • Bu kapsamda hazırlanan yazı 15 Mart 2011 tarihinde Dışişleri Bakanlığına yazılmış, ilave görüşler istenmesi üzerine 16 Mayıs 2011 tarihinde ikinci bir yazı yazılmış, süreç resmi olarak başlatılmış, anlaşma metinleri ve iş planları/proje teklifleri hazırlanmıştır.

2011 yılında ÇEM Genel Müdürlüğüne geçmemi takiben buradan da destek olmaya gayret gösterdim ve 26 Aralık 2011 tarihinde proje tekliflerini hazırlayarak Bakanlığa sunduk.

Bu resmi sürece ilaveten FAO ile ilişkilerimiz başka mecralarda da yoğun şekilde devam etmiştir. Bunlara;

  • 18 Kasım 2015 tarih ve “Silva Mediterranea- FAO Akdeniz Ormancılığı Meseleleri Komitesi” konulu yazı-http://www.gonder.org.tr/?p=2462
  • 9 Kasım 2015 tarih ve “Akdeniz Ormancılığı İşbirliği Ortaklığı 6. Yönetim Kurulu Toplantısı (12-13 Kasım 2015)” konulu yazı-http://www.gonder.org.tr/?p=2319 yazılarda değinmeye çalıştım.

Geçmişe bir baktığımda son derece önemli çalışmalara küçük de olsa önemli katkılar vermekten mutluyum.

İsmail Belen-19 Kasım 2015

 

One Response to Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı İle İlişkiler

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]