Ülke Raporları-Kırgızistan

Kırgızistan üzerinde en çok çalıştığım ülkelerden birisi oldu. Hayalimizdeki Türkistan’ ın temel unsurlarından birisi olarak gördüm hep.

Bugüne kadar biri 2014, diğeri 2015, sonuncusu da 2017  yıllarında olmak üzere, üç kez Kırgızistan’a gitme fırsatım oldu.

Orman sektöründe iletişim kapasitesinin güçlendirilmesi semineri- 4-6 Temmuz 2017 Kırgızistan

19-21 Mayıs 2014 tarihlerindeki ziyaret için 18 Ocak 2015 tarihli yazıyı kaleme aldım. Bu ilk ziyaretim “Orta Asya ve Kafkaslardaki Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi için Kapasite Geliştirme Projesi” isimli FAO Projesi çerçevesinde gerçekleşti.

15 Mayıs 2014 Perşembe günü İstanbul üzerinden Bişkek’ e vardım. Daha önce buraya giden ekibimizin kaldığı Golden Dragon isimli otele yerleştim. Ekibimizle bir araya gelerek bir durum değerlendirmesi yaptık, ardından kısa bir şehir turu oldu.

16 Mayıs 2014 Cuma günü proje sahamız olan Telman Köyüne gittik. Burası bizim bildiğimiz Tanrı Dağları içinde yer alan bir köy grubu.

Kırgızistan idari olarak 7 Bölgeye ayrılmış. Bunlar; Batken, Osh, Jalal-Abad (Celal Abad), Talas, Chuy, Issykkul ve Naryn bölgeleridir. Bizim projemiz için Chuy Bölgesinin Panpilov İlçesinin Telman Köyü merkez alındı. Bu köy Telman, Kum-Aryk ve Bukara Köyleri birleştirilerek Türkiye’deki şekli ile  bir Belde (aiyl okmotus) oluşturulmuş. Bu birimin başında “köybaşçısı” var. Seçimle geliyor. Üç köyden toplam 12 kişilik yürütme kurulu üyesi var.

İkinci ziyaretim 19-22 Ekim 2015 tarihlerinde yine Bişkek’ e oldu. Bununla ilgili olarak Geçmişten geleceğimize selam! başlıklı yazıyı kaleme almıştım.

Bizim için manevi değerlere sahip. Gönül coğrafyamızda yer alan bir çok büyüğümüz bu ülkede medfun. Doğrusu sonradan öğrendim. Selahüddin İbn-i Mevlana Siracüddin Hazretlerinin kabri Kırgızistan’ ın Osh şehrinde imiş.

Son güncelleme: 14 Eylül 2019

One Response to Ülke Raporları-Kırgızistan