Akdeniz ormanlarının küresel gündeme katkısı

2015 yılında Kabul edilen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” (SDG) uluslararası taahhütler açısından genel bir çerçeve çizmekte ve şemsiye rolü oynamaktadır.  17 SDG’ den önemli bir bölümü bir şekilde ormancılıkla[1] ilgilidir.

Buna benzer şekilde Rio Sözleşmeleri (Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi), BM 2017-2030 Ormancılık Stratejisi ve Küresel Orman Hedefleri, Durban Deklarasyonu gibi uluslararası taahhütler bulunmaktadır.

Akdeniz Bölgesi de ağırlıklı olarak Silva Mediterranea tarafından öncülük edilen süreçlerde, Akdeniz ormanları ve ormancılığının küresel sisteme entegrasyonu konusunda önemli çalışmalar yapmıştır. Bunlardan bir kısmı;

  1. Akdeniz Ormanları Stratejik Çerçevesi[2]-2013
  2. Tlemcen (Cezayir) Deklarasyonu[3]-2013
  3. Akdeniz Ormanlarının Durumu[4]-2013
  4. “Akdeniz Ormanlarının İklim Değişikliği Azaltım Ve Uyum Potansiyeli Görüş Belgesi [5]“-2015
  5. Agadir (Fas) Taahhüdü[6]-2017
  6. Akdeniz Orman Haftaları

Bu bölümde ormancılık sektörünün ulusal hedeflere katkısı hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Orman restorasyonu konusundaki ulusal katkılara da değinilmiştir.  Bu bölümde; Akdeniz bölgesinin ekolojik özelliklerine, iklim değişikliğine karşı diğer bölgelere nazaran daha duyarlı ve hassas olan yapısına ve Akdeniz ekosisteminin adaptasyon için taşıdığı büyük potansiyele de vurgu yapılmıştır.

SoMF-Chapter1-First Draft-14 June 2017

SoMF-Chapter1-First Draft-14 June 2017

Akdeniz Ormanlarının Durumu- 13 Haziran

[1] http://www.fao.org/3/a-mq579e.pdf

[2]http://www.gonder.org.tr/?p=4966

[3]http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/89605/en/

[4]http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/89603/en/

[5]http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/90770/en/

[6]http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/93061/en/

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]