Orman Mühendisleri Odası Dış ilişkileri ve Projeleri gözden geçirildi

Şahsım İsmail Belen, bir Orman Mühendisi olarak Orman Mühendisleri Odasına üyeyim. https://ormuh.org.tr/ Halihazırda 13 Şubeli Oda’ nın merkez şubesi üyesiyim. https://ormuh.org.tr/merkez

 

2018 yılı Eylül ayı itibari ile görevde olan Yönetim Kurulu https://ormuh.org.tr/yonetim-kurulu 2018 yılı Nisan ayında bu göreve seçildi.

Bunu takiben 21 Mayıs 2018 tarihinde Yönetim Kurulu adına Özgür Balcı Beyin talebi üzerine 5 Haziran 2018 tarihli «OMO Dış ilişkiler Bilgi Notu ve Taslak Eylem Planı» nı hazırladım.

Ardından 12 Eylül 2018 Çarşamba günü saat 17:00-19:00 arasında Yönetim Kurulu Üyelerine konuyla ilgili bir sunum yaptım.

Orman Mühendisleri Odası Genel Merkezinde gerçekleşen sunuma;

  1. Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yılmaztürk
  2. İkinci Başkan Ahmet Kara
  3. Yazman Mehmet Üstünyer
  4. Meslek Uygulama-Mesleki Eğitim Konuları sorumlusu YK Üyesi Özgür Balcı
  5. Yayın-Tanıtım-Medya-Sosyal İlişkiler Konuları sorumlusu YK Üyesi Mesut Güler iştirak etti.

İsmail Hakkı Güney ve İsmail Cengiz Metin katılım sağlayamadı.

Yönetim Kuruluna ilaveten meslektaşlarım Ayhan Çağatay ve Ramazan Dikyar da sunuma iştirak etti.

Sunumda yer alan hususların bir kısmını aşağıda takdim ediyorum.

Orman Mühendisleri Odası (OMO) 6235 Sayılı Kanunun 16. Maddesine göre kurulmuş, Anayasa’nın 135. Maddesinde belirtilen «kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu» dur. Yine Anayasaya göre “kamu tüzel kişiliğine” haizdir. Eylül 2018 tarihi itibari ile 17.000 civarında aktif üyesi bulunmaktadır.

8 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 5531 Sayılı Kanuna göre ; ormancılık, orman ve ağaç endüstrisi ile uğraşan gerçek ve tüzel kişilere ait yerlerde çalışanlar ile, mühendislik mesleğini, hizmet akdi ile her hangi bir iş yerine bağlı olmaksızın, kendi nam ve hesaplarına serbest olarak icra edenlere” dair iş ve işlemlerde,  Orman Mühendisleri Odası yetkili kılınmıştır.

12 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan “TMMOB OMO Ana Yönetmeliği” Odanın “amaçları, örgütlenmesi, işlev ve işleyişine ilişkin usul ve esasları” düzenlemektedir. Yönetmeliğin 6/f maddesi; Ormancılık mesleği alanındaki yenilikleri yaymak, bu amaçla yurtiçi ve yurtdışı meslek kuruluşları ile ilişki kurarak işbirliğinde bulunmak ve üyelerini yurtiçinde ve yurtdışında temsil etmek  hükmünü içermektedir.

Oda Yönetim Kurulunun görevlerinin tadat edildiği 31/n maddesi;“Odanın, üyesi bulunduğu veya uzmanlığını ilgilendiren yabancı meslek kuruluşlarıyla gerekli bağlantı ve ilişkileri kurmak, kongrelerine katılmak için delege göndermek, yurtiçi kongreler yapmak, bu konularda Birlik (TMMOB)Yönetim Kuruluna bilgi vermek, gerekirse birliğin parasal ve manevi yardımını sağlamak” hükmünü içermektedir.  Diğer taraftan “MADDE 8 – (1) Türkiye’de mesleklerini uygulamalarına yasal olarak izin verilen yabancı uyruklu meslek mensupları, Orman Mühendisleri Odasına geçici üye olarak kaydolur. Geçici üyelik, çalışma izni süresi ile sınırlıdır.” İbaresi bulunmaktadır.

OMO halihazırda «Avrupa Ormancılar Konseyi-CEF» Üyesi ve Başkanıdır. Avrupa Ormancılar Birliği-UEF Üyesidir. FAO ve UNDP ile işbirliği protokolü bulunmaktadır.

Sunumun tamamı için:

OMO Dışilişkiler ve Muhtemel Projeler Sunumu-12 Eylül 2018

Türkiye Ormancılar Derneğince 7139 Sayılı Kanun Paneli Yapıldı

Orman Mühendisleri Odasından beklentiler çalıştayı yapıldı

İlgili Linkler:

  1. Orman Mühendisleri Odası Dış İlişkiler Servisi Kuruluş, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Yönergesi –https://ormuh.org.tr/orman-muhendisleri-odasi-dis-iliskiler-servisi-kurulus-gorev-calisma-usul-ve-esaslari-yonergesi-24.6.2011-246-nolu-yon.-kur
  2. UNCCD Akreditasyonuna Dair Link: https://knowledge.unccd.int/cso/turkish-chamber-forest-engineers
  3. TMMOB İngilizce: https://www.tmmob.org.tr/en

One Response to Orman Mühendisleri Odası Dış ilişkileri ve Projeleri gözden geçirildi

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]