Karbon Ağaçlandırmaları-İspanya- 12/15 Şubat 2023

Yazıya sondan başlamak gerekirse dünyada ağaçlandırma ve ormancılık için oldukça güzel fırsatlar ve alternatifler var.

Hikayenin başlangıcı 21/25 Mart 2022 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen Yedinci Akdeniz Orman Haftasına dayanıyor. Lübnanlı arkadaşım Patricia Sfeir bir İspanyol firmasının Türkiye’de karbon kredisi ile ağaçlandırma yapmak istediğinden bahsetti.

Ardından İspanyol Grupo Sylvestris‘ in kurucularından Francisco Martinez Sanz ile tanıştık. Francisco ülkemiz adına son derece heyecan verici teklifler getirdi. Başta yangın sonrası ağaçlandırmalar olmak üzere bir çok ağaçlandırma ve orman bakımı çalışmalarının karbon kredisi ve gönülü karbon uygulamaları kapsamında ücretsiz olarak yapılabileceğini söyledi.

Konuyu detaylı şekilde araştıracağımı söyledim. İlgililer ile yaptığım görüşmeler neticesinde UNFCCC, Kyoto Protokolü ve Paris İklim Anlaşması kapsamında henüz nihai bir mevzuat ve alt yapı hazırlanmamış olduğundan Devlet ormanlarında bu uygulamaların zor olacağı kanaati oluştu ve ağırlıklı olarak özel ağaçlandırmalar yolu ile bu işi yapabileceğimizi değerlendirdim.

Bu çerçevede İspanya’nın tecrübelerini yerinde görmek amacıyla, kurumumdan yıllık izin alarak 12-15 Şubat 2023 tarihlerinde İspanya’ya gittim.

Seyahatimiz 12 Şubat 2023 Pazar günü erken saatlerde başladı. Hemşerim, yol arkadaşım İlkay Tecim sabah saat 04: 00 civarında beni evden aldı. Ankara-İstanbul üzerinden THY ile saat 15:00 civarında Madrid Barajas Uluslararası Havalimanına ulaştık.

Patricia ve Francisco bizi havaalanından aldı. NH Madrid Ribera del Manzanares‘e geçtik, akşam orada konakladık.

13 Şubat 2023 Pazartesi sabahı valizlerimizi alarak otele yaklaşık 10 dakika yürüme mesafesindeki Grupo SYLVESTRIS Ofisini ziyaret ederek kısa bir toplantı yaptık. Buradaki toplantıya Francisco Martínez Sanz, Enrique Enciso ve Jaime de Rábago katıldı.

Toplantı sonrası şirketin arabası ile kuzey İspanya’daki Vallodolid şehrine hareket ettik. Burada Viveros Fuenteamarga  isimli fidanlıkta incelemelerde bulunduk. Burada fidanlık sahibi meslektaşımız Jaun Alfonso Anibarro Rivero kapsamlı şekilde bilgilendirme yaptı.

Ardından IDForest isimli firmayı ziyaret ettik. Burada genç meslektaşımız Ivan Franco Manchon firmanın özellikle tohum üretimi ve trüf konusundaki çalışmalarını aktardı. Buradaki incelemeye Pilar Valbuena de katıldı.

Devamında PALENCIA şehri yakınlarındaki
Tariego de Cerrato kasabasında Mesón del Cerrato isimli mekana uğradık.

Ardından gerçek projeleri görmek üzere yola devam ettik, bu arada hava da kararmaya başladı. Ama ormancı inadi ile yolumuza devam ettik. Akşam oldukça geç saatlerde Argañoso köyüne ulaştık, ancak ağaçlandırma projelerinin bir iki kilometre geride Santa Colomba de Somoza köyünde olduğunu farkederek geri döndük ve buradaki ağaçlandırma çalışmalarını inceledik. (Adı Leonese dilinde olan Santa Colomba de Somoza, İspanya’nın Kastilya ve Leon eyaletlerinde bulunan bir belediyedir. 2004 nüfus sayımına göre, belediye 498 nüfuslu bir nüfusa sahiptir)

Arazi incelemesini takiben gece 23 00 civarı Salamanca şehrine ulaştık, burada Hotel Soho Boutique Salamanca‘da konakladık.

14 Şubat Salı sabahı 07’de kalkıp zor şer kahvaltı yapıp yola çıktık. Salamanca- La Alberca-Herguijuela de la Sierra güzergahından Nunomoral isimli belediye ulaştık. Burada örümcek eskavatörler tarafından yapılan ağaçlandırma projelerini inceledik.

Ardından Caminomorisco Belediyesi sınırları içinde bulunan projeleri yerinde gördük.

Arazi incelemelerini takiben Vegas de Coria isimli beldede kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptık.

Toplantıyı takiben La PesgaMohedas de GranadillaGuijo de Granadilla üzerinden gece 23 00 civarı Madrid’e döndük.

Neticede 13-14 Şubat 2023 tarihlerinde son derece faydalı bir arazi incelemesi yaptık, farklı yerlerdeki farklı projeleri inceledik, ilgililer ile görüştük.

15 Şubat 2023 Çarşamba sabahı ise BM İklim Eylemi ve Finans Özel Temsilcisi Mark Carney tarafından başlatılan Gönüllü Karbon Piyasalarını Ölçeklendirme Görev Gücü (the Taskforce on Scaling Voluntary Carbon Markets- https://www.iif.com/tsvcm ) üyesi Riccardo Laiseca ile kapsamlı bir değerlendirme toplantısı yaptık.

Aynı gün akşamı Ülkemize dönerek incelememizi bitirmiş olduk.