COFO 2016 Toplanıyor

Ormancılık Komitesi (COFO) 2016 başlıyor

FAO Birleşmiş Milletlerin ormancılıkla ilgili “ihtisas kurumu”.  FAO’daki en üst düzey karar ve müşavere platformu ise her iki yılda bir toplanan “Comittee on Forestry-COFO- Ormancılık Komitesi”.  Ormancılıkla birlikte; Tarım Komitesi- The Committee on Agriculture (COAG) ve Balıkçılık Komitesi-The Committee on Fisheries (COFI) var. Yazının başında bu üç komiteyi birlikte yazmamın gerekçesi ilk defa bu sene üç komitenin birbirleri ile ortak hareket edecek olması.

2010 yılından itibaren COFO toplantılarına katılma fırsatı buldum. Bunları http://www.carfu.org/?p=590 adresinde paylaşmaya gayret gösterdim.

Bu seneki COFO toplantısı, diğer bir ifade ile 23. Dönem COFO toplantısı 18-22 Temmuz 2016 tarihlerinde Roma’da FAO Genel Merkezinde düzenlenecek.

Bakanlık Makamından alınan olura göre bu seneki COFO’ ya Müsteşar Yardımcımız İbrahim Çiftçi başkanlığında; Orman Genel Müdürlüğünden Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet İpek, Başmühendis Ali Temerit, Şişli Belediyesi İç Denetçisi-Avrupa Orman Komisyonu Başkanı Dr. Kenan Kılıç, ÇEM Genel Müdürlüğünden Orman Mühendisi İbrahim Yamaç, DKMP’dan Uzman İsmail Belen’ den müteşekkil bir heyet katılım sağlayacak. COFO resmi bir toplantı statüsünde olduğu için üyeler adına katılımların resmi olarak bildirilmesi gerekiyor. Bakanlık heyetine ilaveten Roma Büyükelçiliğimizde Tarım Müşaviri olarak görev yapan Hilmi Ergin DEDEOĞLU da bizimle birlikte olur zannediyorum. Hilmi Ergin Bey ormancılıktan da sorumlu. Son COFOlarda ve diğer toplantılarda hep yanımızda idi.

Bu resmi heyet yanında FAO/UNECE Ormancılık Programı Başkan Yardımcısı Ekrem Yazıcı da Cenevre’den UNECE’ yi temsilen katılacak zannediyorum. Ayrıca Ülkemizin ev sahipliği yaptığı FAOSEC’ ten de katılım olacak. Daha önce FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı olarak görev yapan Ayşegül Akın şimdi Roma da görev yapıyor. Güçlü bir ekip olacağız yani.

Roma Büyükelçiliği http://roma.be.mfa.gov.tr;  İtalya’ ya şamil görevlerine ilaveten Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Tarımsal Kalkınma Uluslararası Fonu (IFAD) ve  Dünya Gıda Programı’nda  (WFP) Ülkemizi temsil ediyor. Bu vesile ile Büyükelçimiz ve ilgili ekibi ile de bir görüşme yapmak gerekir diye düşünüyorum. Elçilik Web Sayfasında Aydın Adnan Sezgin Büyükelçi olarak görünüyor, ama bildiğim kadarı ile Haziran ayı başlarında yapılan kararname ile Murat Salim Esenli bu göreve atandı. Anlaşılan  henüz görev teslimi yapılmadı.

http://www.fao.org/about/meetings/cofo/en/ adresinde program,  gündem, belgeler vs. yayınlanmaya  başladı. Günlük program ise http://www.fao.org/about/meetings/cofo/programme/en/ adresinde mevcut.

Savaşların sonucu önceden belli olduğu gibi toplantıların sonucu da önceden bellidir. Diğer bir ifade ile ön hazırlıklar sonucu tayin ediyor. Türkiye her zaman COFO’ da etkin olmuştur. Gerek ana gündemde, gerek yan etkinliklerde, gerekse ikili görüşmelerde. Bu sene daha güçlü gidiyoruz.  Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Arasında GTÖ Orta Asya Alt Bölge Ofisine Dair Anlaşmaya Yönelik GTÖ Orta Asya Alt Bölge Ofisinin Güçlendirilmesi Konulu Tamamlayıcı Anlaşmanın Onaylanması Hakkında Karar 24 Haziran 2016 Tarihli ve 29752 Sayılı Resmî Gazete de yayınlandı. Türkiye FAO’ ya 20 milyon Dolar kaynak aktaracak. Ayrıca Ankara girişimi ile 5 milyon Dolar da UNCCD Sekretaryasına aktarılacak. Bu iki programda 2017 den itibaren uygulamaya geçirilecek. 

Ama müzakerelere yeterli hazırlanamazsak bunların pek bir geçerliliği olmuyor. FAO Programına ilaveten Avrupa Orman Komisyonu Başkanlığı ve Akdeniz Ormancılığı Meseleleri Komitesi Başkanlığı Ülkemizin uhdesinde.

Roma’ya gidecek COFO heyetinde; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, TİKA, TUİK heyetleri de yer alsalardı güzel olurdu. Ama en azından hazırlık safhasının beraberce yürütülmesi son derece önemli.

COFO’ nun bu seneki temel gündemi 2015 yılında imzalanan anlaşmalar ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada ormancılığın oynayacağı rol.

Ckk1AwvUUAAoZNI

Bu konulara;

Başlıklı yazılarda değinmiştim.

COFO2016 taslak gündemi http://www.fao.org/3/a-mq351e.pdf adresinde mevcut. Buradan da görüleceği üzere;

Ayrıca;

Ben nasip olursa, ulusal heyetteki görevlerimin yanında , Akdeniz Ormancılığı Meseleleri Komitesi Başkanı olarak bu COFO’ ya katılacağım.

Bu kapsamda;

  • 20 Temmuz 2016 Çarşamba günü saat 08:30-12:30 arasında düzenlenecek olan “Forest and Landscape Restoration regional initiatives: toward the regionalisation of the Bonn Challenge” konulu Panele “key not speaker” olarak iştirak edeceğim. Bu konuda http://www.fao.org/in-action/forest-landscape-restoration-mechanism/activities/en/ sayfasının ciddi şekilde takibi gerekiyor. Bu konudaki hazırlıklarımı http://www.carfu.org/?p=787 adresinde paylaşmaya çalışıyorum.
  • 21 Temmuz 2016 Perşembe günü düzenlenecek olan “2nd meeting of the Organizing Committee of the V Mediterranean Forest Week” toplantısına katılacağım. Konunun geçmişi için http://www.gonder.org.tr/?p=1679 linki faydalı bilgiler içeriyor. Başkanlığını ÇEM Genel Müdürlüğünün yürüttüğü “Desertification and Restoration of Mediterranean drylands”  bu komitenin de üyesi. Ayrıca UNCDD Kuzey Akdeniz Bölgesel Koordinasyon Ofisinin de ilgi alanına giriyor.
  • 22 Temmuz 2016 Cuma günü düzenlenecek olan “Extraordinary Session of the Committee on Mediterranean Forestry Questions-Silva Mediterranea” toplantısına iştirak edeceğim.Bu konuda da http://www.gonder.org.tr/?p=2462 adresinden istifade etmek mümkün. Bu toplantıda Silva Mediterrane genel stratejisi müzakere edilecek. Son derece önemli bir toplantı görünüyor. Benim buradaki görevim 2017 yılı Mart ayında tamamlanacak. Bu süre içinde güzel işler yaptık hamdolsun.
  • Silva Med in mevcut esas ve usulleri http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/gsb/Statutes/SilvaMediterranea_RoP.pdf adresinde mevcut.  Yeni bir strateji belirlenirken Akdeniz ormancılığındaki gelişmelerle birlikte;

Silva Mediterranea ile ilgili diğer toplantılar http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/88944/en/adresinde yayınlanıyor.

İsmail Belen

http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/89588/en/

Geleceğe GÖNDERiler

Geleceğin, kişilerin hayalleriyle ve yaptıklarıyla şekilleneceğinin farkındayız. Herhangi bir şeyi daha iyiye götüreceğine inandığınız bir düşünceniz mi var? Herhangi bir konuda yeni bir fikriniz mi var? “Buldum” dediğiniz bir şey mi icat ettiniz? Heyecanınızı yürekten paylaşıyoruz. “Geleceğe GÖNDERi”lerinizi bizimle paylaşın, destek olalım! Lütfen görüş ve önerilerinizi gonder.carfu@gmail.com eposta adresi ile bizimle paylaşın. Köşe Yazıları bölümünde yazı […]