Akdeniz Ormanlarının Durumu-2018

2013 yılında FAO ve Plan Blue ortaklığı ile “Akdeniz Ormanlarının Durumu-2013” isimli rapor yayınlanmıştı. http://www.fao.org/forestry/silva-mediterranea/89603/en/

2016 yılında bunun 2018 versiyonunun hazırlıklarına başladık.7 Nisan 2016 tarihinde Roma’da bununla ilgili bir toplantı yaptık. http://www.gonder.org.tr/?p=4844

Neticede genel olarak 13 bölüm halinde dizayn edilmesi planlanan SoMF2018 versiyonunun birinci bölümü olan “Akdeniz Ormanlarının Küresel Gündeme Katkısı” nın koordinatörlüğü görevini ben (İsmail Belen) üstlendim.

Hayli yorucu ve o kadar da keyifli bir süreç oldu. 2017 yılı Mart ayında Fas’ta yapılan Beşinci Akdeniz Orman Haftasında genel çerçeveyi sundum. Haziran ayında ise önce Türkçe metni bitirdim, ardından bunu destek veren arkadaşlarımız ile paylaştım, nihai haline getirdim. Devamında İngilizceye çevirerek diğer ülkelerden destek veren arkadaşlarımızla paylaştım ve FAO’ ya ilettim.

FAO kendi öncelikleri çerçevesinde tekrar gözden geçirdi, kısaltma ve eklemeler yaptı. Çalışmalar hala devam ediyor. Belge bu haliyle hala taslak özelliği taşıyor ama faydalı olabilir düşüncesi ile hazırlanan dokümanları paylaşmak istedim.